Žydų tautybės kovotojo atminimas įamžintas paminklinėje lentoje

Balbieriškio miestelio istorijoje buvo toks laikas, kai daugiau nei pusė miestelio gyventojų buvo žydai, kurių gyvenimą nutraukė Holokaustas. Balbieriškiečiai su mokytoju V. R. Sidaravičiumi priešakyje ir iš Balbieriškio kilę kraštiečiai šviesuoliai rūpinasi, kad čia gyvenusių žydų tautos atminimas būtų išsaugotas.

Spalio 5 d. Balbieriškio miestelyje, skvere prie seniūnijos, atidengta atminimo lenta žydų tautybės kariui, dviejų Vyties Kryžių kavalieriui Volfui Kaganui (1900–1941) ir Balbieriškyje gyvenusiai žydų bendruomenei – dar vienas atminimo simbolis.

Idėja įamžinti Lietuvos savanorio, žydų tautybės kovotojo ir kitų žuvusiųjų atminimą ir pastatyti paminklą kilo kraštiečiui žurnalistui V. Kavaliauskui, Prienų r. savivaldybės merui A. Vaicekauskui ir mero patarėjai J. Zailskienei. Finansavimą skyrė Prienų r. savivaldybė, darbus atliko vietos bendruomenės nariai.

„Su šiuo paminklu atverstas dar vienas istorijos puslapis – įamžintas narsaus žydų tautybės kraštiečio, kario, savanorio Volfo Kagano ir visų Balbieriškyje gyvenusių žydų atminimas“, – kalbėjo A. Vaicekauskas, kuris kartu su žurnalistu V. Kavaliausku atidengė paminklinę lentą. Meras padėkojo mokytojui V. R. Sidaravičiui, V. Kavaliauskui, savo komandai ir visiems, kurių dėka buvo įgyvendintas kilnus sumanymas.

Paminklinės lentos atidengimo ceremonijos metu kalbėjo Seimo narys Emanuelis Zingeris, žurnalistas V. Kavaliauskas, Kauno žydų bendruomenės atstovų vardu pirmininkas Gercas Žakas, Balbieriškio pagrindinės mokyklos direktorius Stasys Valančius, mokytojas, Tolerancijos centro vadovas V. R. Sidaravičius, Balbieriškio seniūnė Sigita Ražanskienė, Balbieriškio pagrindinės mokyklos mokiniai.

 

Prienų r. savivaldybės informacija

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close