Įrašo apie skiepus nebeturėtų būti

Prieš naujus mokslo metus ir jų pradžioje tūkstančiai moksleivių su tėveliais visada skuba ne tik į mokyklinių prekių parduotuves, bet ir į sveikatos priežiūros įstaigas.

Prieš kiekvienus naujus mokslo metus turi būti profilaktiškai patikrinta visų vaikų sveikatos būklės. Po patikros išduodamas vaiko sveikatos pažymėjimas, kuris pristatomas į ugdymo įstaigas. Ne išimtis ir šių metų rugpjūtis.

Visi moksleiviai Prienų rajone, kartais netgi erzindami kantrumu nepasižyminčius sveikatos priežiūros įstaigų lankytojus, plūstelėjo į Prienų krašto šeimos klinikas bei Prienų rajono pirminės sveikatos priežiūros centrą. Čia buvo tikrinama jų sveikatos būklė bei sprendžiama, kokia informacija apie juos turėtų pasiekti ugdymo įstaigas. Žinoma, daugelį moksleivių užplūsdavo ir džiaugsmo akimirkos, stebint ūgio pokyčius per praėjusius metus ir vasarą, kas tėveliams jau reikšdavo papildomą rūpestį aprangos parduotuvėse.

Visiems moksleiviams, gal ne taip iškilmingai kaip mokslų baigimo pažymėjimai, buvo išduoti ir vaiko sveikatos pažymėjimai. Vienas jų atkeliavo ir iki redakcijos.

Vienos Prienų krašto moksleivės mama su nusivylimu parodė, kokia pažyma pasieks mokyklą. Eilutėje, kurioje turėjo būti nurodyta diagnozė, vienos iš šeimos klinikų gydytoja (pavardė redakcijai žinoma) įrašiusi „Skiepai neatlikti (tėvai atsisakė). Sveika“.

Pasak mamos, 2014 metų pradžioje užvirusi kova dėl skiepų tarp sveikatos priežiūros specialistų bei tėvelių paliko gilų antspaudą ir Prienų rajone. Nors tuometinio LR sveikatos apsaugos ministro, dabar atsakingo už sveikatą ir maisto saugą Europos Sąjungos komisaro Vytenio Andriukaičio drastiškai bandoma įteisinti priverstinio vaikų skiepijimo bei nepaskiepytų vaikų ribojimo ugdymo įstaigose tvarka sulaukė didelio tėvelių pasipriešinimo, o metų pabaigoje, pasikeitus ministrui, išvis buvo primiršta, dalis gydytojų, itin palaikančių medikamentinį gydymą, vis dar norėtų, jog tvarka būtų kitokia.

Mama nusivylusi ir tuo, kad atsisakiusi skiepyti, jos žiniomis, neveiksnia ir net žalinga vakcina savo dukrą, su tokiu įrašu pažymoje tampa pašaipos ar atskyrimo nuo visuomenės objektu. Šią pažymą mato ne tik tėvai, bet ir klasės auklėtojas, visuomenės sveikatos priežiūros specialistas ugdymo įstaigoje bei bet kas iš mokyklos administracijos ar darbuotojų, galintis atversti mokinio bylą ar tiesiog pastebėti vis dar neįsegtą į bylą pažymą, gulinčią ant auklėtojos stalo.

Mamą, kuri rūpinasi savo dukros sveikata, liūdina tai, jog kaupiamos žinios, nuolatinis profilaktinis gydytojų lankymas bei faktas, jog šeimoje esantis dar vienas, vyresnis, tačiau skiepytas vaikas, būdamas tokio paties amžiaus, sirgo už mažesniąją sesę žymiai dažniau, ilgiau ir sunkiau, tėra tik sunkiai išgirstama jaunų tėvų gynyba prieš didelį farmacijos verslo voratinklį.

Visuomenėje, kaip ir visuomet, yra trys nuomonės skiepų klausimu: „reikia“, „nereikia“ ir „man neįdomu, nes nesuprantu“. Sunkiausia, kad daugiausiai yra priklausančių būtent trečiajai grupei, nes skiepai keliauja šalia žmonijos kartu su jos evoliucija ir raida. Ir jiems, kaip ir kiekvienam tobulinamam žmogui kūriniui, reikia daug metų tyrimų ir statistinės analizės. Deja, būtent prieš skiepus sukilę tėvai bei natūralios medicinos šalininkai ir sunerimę dėl to, kad netgi vaikams skirtų vakcinų informaciniuose lapeliuose dažnai informuojama, jog šios vakcinos tyrimai neatlikti, o tarp šalutinių vakcinos poveikių – ir mirtį pranašaujantys simptomai. Skiepų priešininkų nuomone, vakcinose pasitaiko kenksmingų medžiagų – tai įrodo ne tik jų cheminė sudėtis, bet ir Jungtinėse Amerikos Valstijose bei kitose šalyse įkurti fondai, per kuriuos farmacijos įmonės už pacientams padarytą žalą jau yra išmokėjusios keletą milijardų eurų, bei neretai milijonais vienetų atšaukiamos nekokybiškų vaistų partijos. Būtent JAV susikūrusi ir asociacija, vienijanti keletą tūkstančių tėvų, kurių manymu, būtent po vienos iš privalomųjų vakcinų jų vaikai tapo autistais. Žinoma, skiepų neigiamą įtaką žmogaus organizmui neigia dauguma pasaulio sveikatos įstaigų bei pati Pasaulio sveikatos organizacija (PSO). Tiesa, skiepų priešininkai PSO statistikoje deklaruojamus epidemijų sumažėjimus ar išnykimus per paskutinius dešimtmečius taip pat labiau sieja su išaugusiomis sanitarijos galimybėmis bei išugdyta žmonijos higiena nei skiepų nauda.

Visgi, į klausimą, ar verta skiepytis ir skiepyti savo vaikus, geriausiai atsakys konsultacija su gydytojais.

O kas atliekama per profilaktinę vaiko sveikatos apžiūrą ir kas turėtų būti ar neturėtų būti įrašyta pažymoje sutiko pakomentuoti LR sveikatos apsaugos ministerija bei Valstybinė ligonių kasa prie LR SAM.

LR sveikatos apsaugos ministerijos bei Valstybinės ligonių kasos prie LR SAM komentaras

Pagal šiuo metu galiojančią tvarką vaikams, eisiantiems į darželį ar mokyklą, išduodamas vaiko sveikatos pažymėjimas. Profilaktinės patikros metu įvertinamas vaiko ūgis, svoris, kraujo spaudimas, rega, klausa, kraujotaka, kvėpavimas, stuburo ir kitų organų bei jų sistemų būklė. Radus pakitimų arba kai šeimos gydytojas įtaria ligą, vaikas siunčiamas pas atitinkamos srities specialistą arba skiriami tyrimai. Šių sutrikimų, jei tokių yra, kodai įrašomi į vaiko sveikatos pažymėjimą. Jame gydytojas pateikia išvadas ir rekomendacijas dėl vaiko galimybių dalyvauti ugdymo veikloje, įskaitant kūno kultūrą. Taip pat nurodomos ir pirmosios pagalbos priemonės, jei vaikui prireiktų skubios pagalbos mokykloje, pavyzdžiui, dėl alergijos, lėtinių ligų. Rekomendacijose šeimos gydytojas nurodo, kokią fizinio lavinimo grupę vaikas galės lankyti: pagrindinę, parengiamąją ar specialiąją, ar vaikui ne per sunkus įprastas krūvis, ar jis per kūno kultūros ugdymo veiklas gali daryti visus pratimus, taip pat pažymi, koks jo regėjimas, laikysena, polinkis alergijai.

Visa informacija apie vaiko galimybes dalyvauti fizinėje veikloje įrašoma vaiko sveikatos pažymėjime. Be šeimos gydytojo patikros, privalomas ir apsilankymas pas gydytoją odontologą. Atlikdamas kasmetinį sveikatos patikrinimą, odontologas įvertina vaiko dantų ir žandikaulių būklę, informuoja apie dantų ėduonies profilaktikos priemones.

Vaiko sveikatos pažymėjime gali būti rašoma ir kita, gydytojo manymu, svarbi informacija, galinti turėti įtakos vaiko sveikatai.

Anksčiau į vaiko sveikatos pažymėjimus taip pat buvo reikalaujama įrašyti, ar vaikas yra paskiepytas nuo raudonukės, tymų, poliomielito. 2016 m. vasarą šis reikalavimas buvo atšauktas. Tikėtina, kad gydytoja manė, jog ši informacija yra svarbi, siekiant užtikrinti vaikui palankias sąlygas, todėl ir įrašė šią informaciją į vaiko sveikatos pažymėjimą. Tačiau šiuo metu nėra galiojančio reikalavimo į vaiko sveikatos pažymėjimą rašyti informaciją apie skiepus. Informacija apie skiepus yra rašoma vaiko skiepų knygelėje, kurią tėvai ir gali bet kada pateikti ugdymo įstaigai, jei to prašoma.

Atkreipiame dėmesį, kad visi į vaiko sveikatos pažymėjimą rašomi duomenys yra asmens sveikatos duomenys. Ir turi būti laikomasi visų būtinų sąlygų, kad būtų užtikrintas konfidencialumas.

Vertėtų atkreipti dėmesį ir į tai, jog sveikatos apsaugos ir švietimo ministrų įsakyme, kuriame yra numatytos visuomenės sveikatos priežiūros specialisto funkcijos mokykloje, aptariama ir šio specialisto pareiga užtikrinti mokinių asmens sveikatos informacijos konfidencialumą.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close