2017-ųjų Nobelio medicinos laureatais tapo cirkadinio ritmo mechanizmą tyrę amerikiečiai

Šių metų Nobelio premija už pasiekimus medicinos ir fiziologijos srityje atiteko amerikiečiams Jeffrey C. Hallui (Džefriui S.Holui), Michaelui Rosbashui (Maiklui Rosbašui) ir Michaelui W.Youngui „už cirkadinius ritmus kontroliuojančių molekulinių mechanizmų atradimą“, pirmadienį paskelbė Nobelio komitetas Stokholme veikiančiame Karolio institute.

„Jų atradimai paaiškina, kaip augalų, gyvūnų ir žmonių biologiniai ritmai prisitaiko taip, kad jie sinchronizuotųsi su Žemės sukimusi”, – sakoma Nobelio komiteto pranešime.

Tradiciškai Nobelio premija šiems mokslininkams bus oficialiai įteikta per Stokholme vyksiančią iškilmingą ceremoniją gruodžio 10 dieną, minint jos steigėjo Alfredo Nobelio mirties 1896 metais sukaktį.

Praeitų metų premija buvo paskirta Japonijos mokslininkui Yoshinori Ohsumi (Jošinoriui Osumiui) už ląstelių autofagijos mechanizmų atradimą.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close