Pakuonio bibliotekoje – Živilės Avižienytės tapyba

Tapybos parodą – darbų ciklą „Be pavadinimo“ – Pakuonio bibliotekoje, dalyvaujant Pakuonio pagrindinės mokyklos dailės mokytojui Kęstučiui Grigoniui su aštuntos, kiek vėliau – ir dešimtos klasių mokiniais bei menui neabejingais suaugusiaisiais, pristatė pati autorė Živilė Avižienytė.

Autorė, tapybos magistrė, yra baigusi Vilniaus dailės akademiją. Kilusi iš Strazdiškių. Dar besimokydama Jiezno vidurinėje mokykloje pajuto potraukį menams apskritai, vėliau konkrečiai tapybai; piešimo ir tapybos kursus lankė pas pripažintą, jau a. a. dailininką Algį Skačkauską, kilusį iš Kašonių.

Kone dvi valandas autorė bendravo su mokinių auditorija. Šie irgi pasirodė nepėsti, kartu su savo mokytoju tapytoją apipylė klausimais. Santūrioji Ž. Avižienytė labai atidžiai, išsamiai ir ramiai (kaip ir jos paveikslai) kalbėjo apie savo, kaip dailininkės, potyrius, kūrybą.

Savo darbų stilių linkusi įvardyti kaip minimalizmą ir abstrakciją. Autorės darbai teikia žiūrėjimo malonumą, dvelkia vidine kultūra, juose galima pajusti ir tam tikros paslapties, mistikos elementų. Tai darbai, su kuriais visą laiką norėtųsi būti. Kūrybai tapytoją inspiruoja gamta, kelionės, bet ne turistinės, o daug specifiškesnės, asmeniškesnės. Bet leiskime prabilti pačiai autorei.

– Man spalva – tai kalba, neturinti raidžių ir garsų, bet turinti vaizdinę galią perteikti plačią jausminę skalę. Spalva mano kūriniuose tampa svarbia išraiškos priemone, kurios dėka galiu išreikšti tai, kas tuo metu glūdi manyje. Noriu palikti drobėje žinutę žiūrovui apie save. Tokia drobė reikalauja iš žiūrovo panirimo į save, sulaikyto žvilgsnio. Kiekvienas turi atrasti laiko stebėjimui ir sugebėti pamatyti tai, kas iš pirmo žvilgsnio plika akimi nematoma, – kalbėjo Živilė Avižienytė.

Jaunos dailininkės darbai jau eksponuoti keliose Vilniaus galerijose, dailės akademijos rūmuose, Telšiuose, Žiežmariuose, Birštono sakraliniame muziejuje. Labai savitai tos drobės atrodė išlikusiuose Jiezno Pacų rūmų fligeliuose, pernai minint Jiezno miesto jubiliejų. Ž. Avižienytė dalyvauja ir tarptautiniame Baltijos valstybių „Jaunojo tapytojo prizo“ projekte, kur pristatomi ryškiausi jaunosios kartos tapytojai.

Smagu žinoti, kad kraštietė, įdomi ir perspektyvi autorė į savo kūrybinę biografiją bei grupinių ir personalinių parodų chronologiją įrašys ir Pakuonį.

 

Marytė Žaromskienė,

Pakuonio bibliotekos bibliotekininkė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close