Be duonos – mūsų stalas tuščias

Birštono onkologinių ligonių klubo ,,Viltis gyventi“ nariai rugsėjo 17 d. vyko į ekskursiją po Vilkaviškio kraštą.

 

Kelionę pradėjome Virbalyje, senųjų amatų centre, kur dalyvavome edukacinėje programoje ,,Duonos kelias“. Edukaciją vedė vyrai Gediminas ir Stanislovas. Klubo nariams buvo įdomu prisiliesti prie praeities, prisiminti visus darbus nuo žemės dirbimo iki duonelės patekimo ant stalo.Vedėjai papokštaudami pasakojo ir apie prietarus – ko negalima daryti minkant duoną, kokį ženklą įspausti suformavus kepalėlį, o šaunant duoną į krosnį, šiukštu, nekalbėti. Vyrai pasakojo, kaip duona buvo vertinama senais laikais, kaip jos vardas tapatinamas su motinos vardu: motulė – duonulė, mamytė – duonytė, mamutė – duonutė ir t. t. Sužinojome, kurie javai sunkiausi, kurie lengviausi, nes šiais laikais, manau, ne tik jaunimas, bet ir vidutinio amžiaus žmonės ne visus javus pažįsta. Na, o smagiausia buvo kiekvienam suformuoti savo duonos kepalėlį ir iškeptą, dar šiltą, pasiimti į namus. Senųjų amatų centre susipažinome su grindų takų audimu, virvių vijimu, patys išsiliejome po žvakelę, mokėmės formuoti keramikos dirbinius…

Nors apie suvalkiečius kalbama įvairiai, bet mūsų grupės dalyviai buvo sočiai privaišinti ir nuoširdžiai atsisveikinę, pažadėję dar kartą atvykti, leidomės toliau.

Vilkaviškio rajono Suvalkijos (Sūduvos) kultūros centro gidė papasakojo Paežerių dvaro istoriją iki šių dienų. Dabartinį architektūrinį ansamblį sudaro rūmai, oficina, Belvėderio bokštas ir 12 h parkas, kuriame auga daugiau nei 200 metų senumo ąžuolas. Sakoma, jog prie ąžuolo prigludus įgaunama stiprybės… Ištvermingiausieji užlipo į Belvėderio bokštą pasigrožėti matoma panorama.

Nors mūsų ekskursijos dalyviai jau buvo pavargę, tačiau aplankėme dar vieną žymią Vilkaviškio vietą. Juolab kad mūsų Birštono kurorto gražiausioje senamiesčio aikštėje stovi Jono Basanavičiaus paminklas. Tad atvykome į J. Basanavičiaus gimtinę Ožkabalių kaime – Lietuvos nacionalinį muziejų. Tai vieta, kurioje susipina J. Basanavičiaus istorinė praeitis, tradicijų saugojimas, kultūrinė ir edukacinė veikla. Pasigrožėjome garsiuoju Lietuvos tautinio atgimimo ąžuolynu. Apsilankę signataro gimtinėje, pajutome čia sklandančią nepaprastą ramybės, sulėtinto gyvenimo tempo aurą, mūsų patriarcho J. Basanavičiaus gyvenimo pradžią ir prasmingą kelią bei išsaugotą gimtinės vaizdą.

 Grįžome namo praturtėję žiniomis, įspūdžiais ir gera nuotaika.

 

Onkologinių ligonių klubo ,,Viltis gyventi“ pirmininkė Angelė Kederienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close