Aplankyti artimųjų ar pažįstamų kapus bus galima ir virtualiai

DCIM100MEDIADJI_0453.JPG

Lietuvoje jau po kelerių metų visas kapines apžiūrėti bus galima ne tik jas aplankius, bet ir internete – virtualioje erdvėje nesunkiai galėsime susirasti artimųjų ar pažįstamų kapus. Jau greitai internete bus pateikti duomenys ir apie palaidotuosius Prienų–Birštono ir Pakuonio kapinėse.

 

Šį darbą prieš šešerius metus pirmieji pradėjo visuomenininkai – Lapkričio 2-osios draugija. Jų duomenų bazėje jau yra 94 Anykščių, Biržų, Ignalinos, Kauno, Širvintų, Kėdainių, Plungės, Neringos, Zarasų, Panevėžio, Alytaus ir kitų rajonų, taip pat Lenkijos Seinų krašto kapinės. Palaidojimo vietų inventorizavimu rūpinasi ir atskirų religinių konfesijų atstovai. Pastaraisiais metais kapines inventorizuoti ir skaitmeninti pradėjo ir kai kurios, tarp jų ir Prienų, savivaldybės.

Pradedama nuo didžiausių

Pasak Prienų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos Rimos Zablackienės, suskaitmeninti visas pagrindines seniūnijose esančias kapines numatyta per keletą metų. Pradedama nuo didžiausių. Šiais metais bus suskaitmenintos Prienų–Birštono (Škėvonių) ir Pakuonio kapinės.

„Pirmiausia pasirinktos Prienų–Birštono kapinės, nes jos yra didžiausios ir reikalaujančios daugiausiai dėmesio. Projektas įgyvendinamas kartu su Birštono savivaldybe. Pakuonio kapinės pasirinktos dėl to, kad Pakuonio seniūnija (vienintelė savivaldybėje) savo jėgomis ir iniciatyva jau yra atlikusi savo kapinių inventorizavimą, parengusi schemą – belieka viską sukelti į internetinę erdvę“, – sakė R. Zablackienė. Jos teigimu, įgyvendinus projektą, labai palengvės kapinių administravimas ir bus galima racionaliau išnaudoti kapinių teritoriją – matysis užimti ir laisvi plotai, kapavietės, kuriose palaidota seniau nei prieš 25 metus, apleistos ir neprižiūrimos kapavietės. Kapinių administratoriui bus žinomi ir atsakingo už kapavietę asmens duomenys.

 

Rasti ieškomą kapavietę bus lengviau

„Paprasčiau bus ir ieškantiems artimųjų ar pažįstamų kapų. Juk dabar, kai kapinės greitai plečiasi, atvažiavus po kelerių metų jau sunku rasti norimą kapą. Kai bus baigtas kapinių skaitmeninimas, „Cemety“ sistemoje nesunkiai bus galima rasti ieškomo kapo ar kapavietės vietą. Netolimoje ateityje bus įdiegta ir navigacinė sistema, atvesianti tiesiai prie norimos kapavietės. Taip pat bus nuorodos ir į Prienams nusipelniusių žmonių amžino poilsio vietas“, – pasakojo R. Zablackienė.

Šį darbą Prienuose atlieka įmonė „Kapinių valdymo sprendimai“, turinti tokios veiklos patirties Latvijoje, kur 2013 metais buvo sukurta kapinių skaitmeninimo ir duomenų valdymo sistema „Cemety“. Ši sistema jau sėkmingai įgyvendinta ir veikia keliose Lietuvos savivaldybėse: Druskininkuose, Molėtuose, Kelmėje, Panevėžyje, Tytuvėnuose.

Gyventojai, įvedę ieškomo mirusio žmogaus vardą ir pavardę (arba tik pavardę), duomenų bazėje ras visus tokia pavarde Lietuvoje (jau suskaitmenintose kapinėse) palaidotus žmones, jų gimimo ir mirties metus, kapines, kuriose jie palaidoti. Taip pat bus nurodytas kapavietės numeris bei jos vieta kapinėse ir įdėta nuotrauka.

Kapinių prižiūrėtojai šiuos duomenis administruos bei atnaujins.

 

Skaitmeninimas leis atidėti kapinių plėtrą

Kapinių skaitmeninimą atliekančios įmonės vadovas Andrius Trunovas sakė, kad kaip ir visi startuoliai,taip ir šis, buvo pradėtas kurti susidūrus su konkrečia problema. Šiuo atveju, tiek Latvijoje, tiek ir Lietuvoje norint atrasti artimojo kapavietę iškyla modernios apskaitos trūkumas – duomenys apie velionius dažniausiai kaupiami popieriniuose žurnaluose, kapinės nėra inventorizuotos, taip pat nėra tikslių ir nuolatos atnaujinamų kapinių planų. Didesnėse kapinėse, netgi dažnai lankant artimųjų kapus, prireikia laiko susigaudyti, nekalbant apie tai, kai ieškant kapų nežinoma tiksli pavardė, gimimo ar mirties data.

A.Trunovo teigimu, skaitmeninant Lietuvos kapines, bendraujant su savivaldybių atstovais ir kapinių prižiūrėtojais buvo pastebėta, kad dauguma miestų kapinių nebeišsitenka savo teritorijoje, todėl jų praplėtimui ir naujos infrastruktūros sukūrimui reikia didelių išlaidų. Inventorizavus ir suskaitmeninus kapines, indentifikuojamos senos ir apleistos kapavietės. Atlikti darbai leidžia surasti šių kapaviečių šeimininkus, o jiems neatsiradus, kapavietė, praėjus 25 metų ramybės laikotarpiui, gali būti paskirta naujiems atsakingiems asmenims ir panaudota naujiems laidojimams su sąlyga, kad bus išsaugotas ten palaidotųjų atminimas. Iš visų kapinėse esančių kapaviečių atrandama nuo 5 iki 10 proc. apleistų. Nauji laidojimai į senų ir apleistų kapaviečių vietą savivaldybėms suteikia galimybę dvejus trejus metus atidėti kapinių plėtrą ir sutaupyti mokesčių mokėtojų pinigų. Atlikti kapaviečių fotografavimo darbai taip pat užkerta kelią galimiems savivaliavimo atvejams kapinėse ir leidžia lengviau išspręsti kylančius įvairius ginčus tarp asmenų, atsakingų už kapavietes.

Pasak A.Trunovo, šiuo metu sistema jau naudojasi penkios savivaldybės (iš 60). Iki metų pabaigos prie sistemos prisijungs dar penkios savivaldybės, o sistemoje suskaitmenintų kapinių skaičius išaugs iki 20. Dauguma jų – didžiausios ir aktyviausiai naudojamos rajonų kapinės. Šiuo metu skaitmeninimo darbai atliekami Prienų, Kaišiadorių, Molėtų, Jurbarko, Šilutės ir Klaipėdos rajono savivaldybėse.

 

Daug darbų nuveikė savanoriai

Prienų seniūnijos seniūno pavaduotoja Irena Stasytienė pasakojo, kad Prienų–Birštono kapinės suskirstytos į 21 kvartalą. Seniūnija šiam darbui atlikti subūrė savanorių komandą, kuri per kelias rugpjūčio dienas patikrino ir patikslino kiekvieno kvartalo kiekvienoje eilėje esančių kapaviečių skaičius, kurių nesimato, pažymėjo turimose topografinėse nuotraukose.

Prienų seniūnijos darbuotojai nuoširdžiai dėkoja Prienų butų ūkio darbuotojui Valentinui Gataveckui, Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos direktoriaus pavaduotojui Artiomui Marchovskiui, Prienų krašto muziejaus darbuotojoms Rūtai Levinskienei, Marijanai Šniokienei, Romai Jotautienei, savanoriams Klaidui Platūkiui, Valdui Kuzminskui, Irenai Tomkovidaitei.

I.Stasytienės teigimu, spalio mėnesį dar laukia atsakingas ir kruopštus darbas – aprašyti kiekvieną kapavietę, į sistemą suvesti ten palaidotų žmonių duomenis, pagal galimybes identifikuoti kapavietes, neturinčias paminklų.

2017 m. birželio 29 d. Prienų rajono savivaldybės taryba priėmė sprendimą „Dėl Prienų rajono savivaldybės kapinių tvarkymo taisyklių, aprašų, susijusių su kapinių priežiūra ir laidojimu jose, patvirtinimo“ (Nr. T3-185).Su šiuo sprendimu galima susipažinti savivaldybės internetiniame puslapyje www.prienai.lt skyrelyje „Teisinė informacija (teisės aktai)“.

DCIM100MEDIADJI_0453.JPG

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close