Justino Marcinkevičiaus eiles gimtinėje lydėjo saulės spinduliai ir plieniniai paukščiai

Rugsėjo 16 d. poeto Justino Marcinkevičiaus gimtinėje, Važatkiemyje dar kartą susirinko visi, kuriems poetas – ne tik žmogaus apibūdinimas ar tik kraštietis.

 

Tądien į tradicinius Justino Marcinkevičiaus kūrybos skaitymus susirinko tie, kuriuos poeto ranka užrašyti žodžiai lydi ne tik literatūrinių vakarų metu, bet ir didesnę dalį jų gyvenimo. Čia susirinko ne tie, kurie gali tik perskaityti įmantriai sudėliotus žodžius, bet tie, kurie gali juos ištarti iš savo atminties, iš visos širdies.

 

Tarp lietingo rudens dienų įsiterpusia viena saulėta diena džiaugėsi ne tik nuogąstaujantys dėl prasto oro, bet ir tie, kurie jau spėjo pasiilgti, rodos, visai dar neseniai mus šildžiusių saulės spindulių.

 

Pasitaikiusia gražia diena džiaugėsi ir Lietuvos poetė, prozininkė, muziejininkė, Maironio lietuvių literatūros muziejaus direktorė Aldona Ruseckaitė. Jos vairuojamas ir pajudėjo dar 2010 m. Alksniakiemyje švenčiant poeto 80-metį gimęs tradicinis renginys „Neliks duonos su druska – liks tėvynė“.

 

Visus susirinkusiuosius savo muzika pradžiugino Prienų „Žiburio“ gimnazijos mokytoja Roma Ruočkienė, dainomis – jos vadovaujamas „Žiburio“ gimnazistų choras, o sveikinimo žodžiais – Prienų rajono savivaldybės mero pavaduotojas Algis Marcinkevičius. Visus susirinkusius į poeto gimtinę sveikino ir Just. Marcinkevičiaus brolis Romas.

 

Poeto giminaičių dėka sodyba šiemet išdailėjo, tuo nudžiugindama ne tik čia rečiau užsukančius plačios giminės atstovus, bet ir ištikimiausius poeto gerbėjus bei bičiulius.

 

Šiemet savo padėką ir pagarbą Just. Marcinkevičiui norėjo išreikšti didelė grupė skaitovų: Rimvydas Jurkša, Jonas Grabauskas, Paulė Grigaliūnaitė, Gerda Miškinytė, Ieva Kurtinaitytė, Viktorija Celiešiūtė, Emilija Mitrulevičiūtė, Austė Kukankaitė, Gerda Marcinkevičiūtė, Mantas Bublys, Justina Baguševičiūtė, Sandra Cvilikaitė, Ugnė Orinaitė, Lukas Vainikevičius, Liudas Juodsnukis, Tautvydas Vencius, Liucija Baranauskienė, Ona Valerija Grybauskienė, Giedrė Gudauskienė, Rima Lyberienė, Anelė Lukjančiuk bei Jurgis Montvila.

 

Moksleiviai klausytojams dovanojo Just. Marcinkevičiaus eilėraščius „Prie rugių ir ugnies“, „Dainuoju Lietuvą“, „Šypsena gatvėje“, „Vėjuotas vakaras“, „Palinkęs į meilę žmogau“, „Kaip laiškai“, „Išsipildymo naktis“, „Trumpa tikėjimo pažintis“, „Amžiaus pabaiga“, „Nusilenkimas žolei“, „Anapus Nemuno“, „Liepsnojantis krūmas“ bei ištrauką iš „Dienoraščio be datų“ – „Visokių būna kelių“.

 

Suaugusieji privertė ir suklusti, ir nusišypsoti. Jų lūpose skambėjo „Amžiaus pabaiga“, „Skrendančios pušys“, „Keliasi žemė“, „Šiandieną širdį pasivaikščioti išleisiu“, „Pasiilgau arklio“, „Kraujas ir pelenai“ kompozicija apie Motiną iš poemos „Kraujas ir pelenai“ bei kūrinys iš ciklo „Pajūrio atvirukai“ – „Vaizdas į jūrą“.

 

Visada savo kūryba bei meile poezijai stebinanti Anarsija Adamonienė su plačia šypsena visiems susirinkusiems padovanojo savo kūrybos eiles „Palinkėjimai Justinui Marcinkevičiui“.

 

Skaitovai neliko be dovanų. Vyresniesiems įteiktos Vytenio Andriukaičio eseistikos knygos „Justino Marcinkevičiaus laikas“, na, o mokykliniuose suoluose poezijos lobynus benaršantys moksleiviai į namus parsivežė Just. Marcinkevičiaus eilėraščių knygą „Iš natūros“.

 

Renginį saulėtą šeštadienį savaip pasuko ne tik puikus oras, bet ir jo vieta. Ašmintos seniūnijoje esančio Važatkiemio kaimo kaimynystėje – Pociūnai. Būtent Pociūnų aerodrome buvo švenčiami garbingi aeroklubų jubiliejai, todėl virš skaitovų galvų nuolat nardė prieš saulę žibančiais sparnais lėktuvai bei sklandytuvai, kurie vis patraukdavo ir klausytojų, ir pačių skaitovų dėmesį. Ir A. Ruseckaitė, ir patys skaitovai ne kartą nustebdavo, kad platūs sparnai bei su vėju pro šalį skriejantys plieniniai paukščiai sutampa su vienu ar kitu eilėraščio žodžiu, fraze, mintimi. Tiesa, kartais poezijos žodžiai kartu su šių paukščių riaumojimu nukeliaudavo į dangaus platybes ir likdavo neišgirsti…

 

Po skaitovų renginį perėmė dainuojamosios poezijos atlikėjai. „Žiburio“ gimnazistai vėl dovanojo savo atliekamas dainas, o mėgėjų teatro „Veidrodis“aktoriai padovanojo spektaklį – ištrauką iš Just. Marcinkevičiaus dramos-poemos „Mindaugas“.

 

Saulei slepiantis už šalia ošiančio miško viršūnių nuskambėjo padėkos žodžiai visiems, kas prisidėjo prie to, jog Just. Marcinkevičiaus žodis dar kartą būtų ištartas ir išgirstas: Prienų rajono savivaldybei, Alksniakiemio krašto bendruomenei ir pirmininkei Daivai Earle, Prienų kultūros ir laisvalaikio centrui, Prienų Just. Marcinkevičiaus bibliotekai, Prienų švietimo pagalbos tarnybai, UAB „Prienų butų ūkis“, Ašmintos seniūnijai, Daliai Beniūlienei, informaciniams rėmėjams.

 

Padėkota ir mokytojams, kurie paruošė tokią gausybę moksleivių skaitovų. Šiemet vaikams pagelbėjo mokytojos Eglė Keturakienė, Nijolė Mieliauskienė, Vita Pikčilingienė, Rasa Zdanevičienė, Irena Mažeikienė, Ona Adrulevičienė, Rūta Pūrienė, Nijolė Šervenikaitė. Tiesa, pasibaigus skaitymams, kai kurie svečiai bei dalyviai apgailestavo, kad įžymiausio Prienų krašto poeto skaitymuose dalyvavo tik keletas lietuvių kalbos mokytojų, nors jo poezija – kiekviename lietuvių kalbos ir literatūros pamokose vartomame vadovėlyje.

 

Skaitymus organizavo Prienų krašto muziejus, Prienų rajono savivaldybė bei Alksniakiemio krašto bendruomenė.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close