Besibaigianti gegužė, vis labiau traukia Saturną ir Marsą arčiau horizonto. Visą mėnesį spindėję aukštai pietuose, vis labiau krypsta į vakarų žemumas. Tačiau abi planetos dar nepasislėps ir dar bus galima jais pasigrožėt iki pačio saulėtekio. Kas vakarą sutemus, iš rytų pusės, pietinį dangų vis daugiau užkariaus Paukščių takas – mūsų galaktikos žvaigždžių diskas.

Pietinėje pusėje skaisčiai žibės vienos ryškiausių žvaigždžių: Mergelės Spika, šalia kurios kaip tik dabar apsistojęs Saturnas, Jaučiaganio Arktūras, esantis virš Saturno ir Spikos dueto, bei rytuose patekanti ir pakylanti aukštai virš galvų, spindinti Lyros Vega, savo ryškumu užkariavusi ir kino filmus.

Tuo pat metu, šiauriniame danguje, netoli horizonto pasirodys dar vienas ryškus taškelis – Vežėjo Kapela.

Taip pat, dar prieš saulėlydį, vakariniame danguje, šalia Marso, galėsime grožėtis, vis pilnėjančiu Mėnulio pjautuvu, kuris pasislėps už horizonto jau vėlyvą naktį.

Gaila, bet gali būti, kad šiuos didingus dangaus kūnus, anot, sinoptikų, uždengs lietaus debesys, tačiau šios pertraukos yra puiki proga susidaryti dangaus stebėjimų planą, giedroms naktims, kurios yra vis šiltesnės.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close