Dalykiškas pokalbis su privačių miškų savininkais

Kovo 6 dieną VĮ „Prienų miškų urėdija“ vyko Generalinės miškų urėdijos ir Valstybinės miškų tarnybos specialistų organizuotas susitikimas su privačių miškų savininkais.

 

 

Dalykiniame pokalbyje dalyvavo Valstybinės miškų tarnybos (VMT) Miškų kontrolės skyriaus vedėjas Artūras Balčius, VMT Miškų kontrolės skyriaus Marijampolės teritorinio padalinio vedėjas Gintaras Žukauskas, Privačių miškų asociacijos atstovas Vidmantas Jusas, Alytaus aplinkos apsaugos departamento Prienų aplinkos apsaugos agentūros privačių miškų vyresnysis inspektorius Ričardas Guobys, Prienų miškų urėdijos urėdas Robertas Judickas ir jo pavaduotojas Jonas Koklevičius.

Pirmiausia Valstybinės miškų tarnybos miškų kontrolės skyriaus vedėjas Artūras Balčius papasakojo, kokias funkcijas vykdo jų tarnyba ir kokiais klausimais savininkai gali į juos kreiptis. Vedėjas paminėjo, kad vasario-kovo mėnesiais šalies miškų urėdijose organizuojami susitikimai su privačių miškų savininkais miškų naudojimo, įveisimo, apsaugos bei ES paramos gavimo ir naudojimo klausimais. Be to, A. Balčius pastebėjo, kad ne visi savininkai žino savo teises kertant mišką. Kaip pavyzdį jis paminėjo, kad dabar jie pavienius sausuolius, vėjavartas bei vėjalaužas gali kirsti ir vežtis be jokio leidimo. Be to, savininkui nereikia niekur eiti prašyti leidimo. Jis gali parašyti laišką Miškų kontrolės skyriaus teritoriniam poskyriui, kurio kontroliuojamoje teritorijoje yra nuosavas miškas. Jei per 14 dienų negauna neigiamo atsakymo, gali vykdyti kirtimus, kuriuos deklaravo savo rašte. VMT teritoriniam padaliniui pateikęs pranešimą apie ketinimus kirsti mišką ir gavęs suderinimą, miško savininkas gali vykdyti atrankinius sanitarinius kirtimus, baltalksnių, drebulių, gluosnių ir blindžių neplynus kirtimus. Taip pat be jokio leidimo, tik pateikęs pranešimą, savininkas gali pasikirsti medienos savo reikmėms. Tačiau per metus ne daugiau nei 3 kietmetrius iš1 ha ir ne daugiau kaip 15 kietmetrių iš viso savo miško žemės sklypo. Be to, priminė, kad jeigu miško yra ne daugiau kaip3 ha, miškotvarkos projekto nereikia, tačiau savininkai turi būti atsakingi už savo miškus, jų sanitarinę būklę, vengti neteisėtų kirtimų. Kitaip sakant, saugoti savo turtą.

A. Balčius, kalbėdamas apie kelius, kuriais reikia gabenti medieną, priminė, kad savininkas privalo turėti kirtimo leidimą ir eiti pas seniūną, kad pasirašytų ir leistų išvežti.

G. Žukauskas pristatė savo teritorinio padalinio struktūrą ir veiklos principus, atsakė į jam pateiktus klausimus.

Nuo pat privačių miškų atsiradimo miškų urėdijos juos globoja ir padeda miškų savininkams. J. Koklevičius sakė, kad Prienų miškų urėdija turi galimybę padėti privatininkams įdirbti miško žemę, padėti apsirūpinti sodmenimis bei atlikti sodinimo darbus. Tik norinčiųjų pasinaudoti šiomis paslaugomis nėra tiek daug, nes iškyla kai kurių problemų, susijusių su PVM mokėjimu ir padidėjusiomis išlaidomis.

Privačių miškų asociacijos atstovas V. Jusas kalbėjo apie asociacijos tikslus, atstovavimą savininkams. Taip pat buvo aptarti miško kelių, ES paramos, miško savininkų konsultavimo bei tarpusavio bendradarbiavimo klausimai.

Prienų miškų urėdijos urėdas R. Judickas atsakė į klausimus, kalbėjo apie urėdijos paramą savininkams įsigyjant daigų bei dirbant žemę. Pasak urėdo, urėdija visada pasirengusi padėti miškų savininkams.

Miško savininkai turėjo daug klausimų, į kuriuos atsakė miškų specialistai. Buvo klausiama apie medienos gabenimo dokumentų pildymą, medžioklę  privačiuose miškų plotuose. Taip pat buvo kalbama apie miško priežiūrą, medienos kirtimo ir gabenimo taisykles, dirvos ruošimo, daigų įsigijimo problemas. Buvo klausiama, kaip apsiginti nuo stirnų, kurios mėgsta pasmaguriauti jaunų medelių ūgliais, kaip kovoti su tais žmonėmis, kurie veža į mišką šiukšles bei įvairias atliekas. Miškų savininkai norėjo išsiaiškinti, ar medžiotojai turi teisę statyti stebėjimo bokštelius privačiose valdose.

Specialistai aiškino apie geodezinius ir kadastrinius matavimus, kada juos reikia atlikti, apie miško ir ne miško žemės apželdinimą mišku, kas gali padaryti apželdinimo projektus ir kt.

Šis susitikimas su miško savininkais parodė, kad tokie draugiški ir kartu dalykiški pokalbiai yra labai reikalingi, stiprina abipusį supratimą bei pasitikėjimą.

Stasė Asipavičienė

 

 

 

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close