Pakerėjo Labanoro regioninio parko grožis

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prasidėjo pavasarį laimėto projekto „Neformaliojo vaikų švietimo paslaugų plėtra“ edukacinių programų įgyvendinimo etapas. Gražų rugsėjo 19 dienos rytą „Revuonos“ pagrindinės mokyklos 25 mokinių būrys vyko į pirmąją projekto edukacinę programą „Maistas gamtoje“.

Važiavome į didžiausią Lietuvos regioninį Labanoro parką, kuris apima Šventosios ir Žeimenos upių takoskyrą. Švenčionių, Molėtų ir Utenos rajonuose stūksanti Labanoro giria – tai miško tankmė ir žydros ežerų akys, legendomis apipintos mitologinės vietos ir jaukios sodybos, laukinė gamta ir kultūrinės tradicijos. Tai vieta, kur atsigauna kūnas ir siela. Susitikimas su programos vadovu, gamtininku Andrejumi buvo paskirtas Labanore, prie Labanoro bažnyčios ir varpinės, kurios yra architektūrinių vertybių ir paminklų sąraše. Labanoras – mažiausias miestelis Lietuvoje (jame gyvena 50 žmonių). Laukdami vadovo, pasižvalgėme po šio miestelio įžymesnes vietas. Su gamtininku Andrejumi važiavome į Januliškio kaimą. Edukacinė programa „Maistas gamtoje“ vyko Peršokšnos pažintinio tako stovyklavietėje, kur lankėsi ir kūrė garsūs Lietuvos poetai E. Mieželaitis ir V. Dautartas, retųjų paukščių ieškojo profesorius T. Ivanauskas, o profesorius R. Kazlauskas tyrinėjo retų lašišų rūšis. Mūsų jau laukė vadovo ant laužo išvirta labai skani baravykų sriuba. Kol pietavome, Andrejus pasakojo apie Labanoro miestelį, įžymius žmones, Labanoro girią, joje augančius grybus, medžius, uogas ir kitas gėrybes, atsakė į mūsų klausimus. Po to prasidėjo praktiniai užsiėmimai – grybavimo varžytuvės. Per valandą reikėjo surinkti kuo daugiau valgomų grybų. Radome daug baravykų, kitokių grybų, atsinešėme ir gražių nepažįstamų grybų. Mūsų vadovas, gamtininkas, grybų specialistas Andrejus patikrino kiekvienos grupės surinktus grybus, pasakė tikslius jų pavadinimus, kokiomis savybėmis jie pasižymi, valgomi ar nevalgomi. Papasakojo ir apie nuodingų grybų panaudojimą gydymui bei jų naudą miškui. Padarėme išvadą, kad tikram gamtos bičiuliui šungrybių nėra. Išmokome tvarkingai grybauti, nedaryti žalos miškui ir grybienai. Kai kam tai buvo pirmasis grybavimas, todėl labai naudingas. Grybus vežėmės namo, o pakeliui užsukome į aukščiausią Labanoro parko apžvalgos bokštą, kuris yra prie Mindūnų. Jo aukštis – 36 metrai. Užlipus atsiveria nepakartojamas, kvapą gniaužiantis Labanoro miškų ir ežerų kraštovaizdis – o tai juk mūsų Lietuva. Kupini neišdildomų vaizdų, grybavimo nuotykių ir kelionės malonumų grįžome namo. Dėkojame projekto „Neformaliojo vaikų švietimo paslaugų plėtra“ vadovams, organizatoriams, vykdytojams už puikią edukacinę programą „Maistas gamtoje“, už naujas žinias ir įgūdžius.

  Spalio 17 dieną esame pakviesti į edukacinę programą „Interaktyvusis dizainas ir technologijos“. Vyksime į Vilniaus technologijų ir dizaino kolegiją susipažinti, kaip kuriami išskirtinio dizaino, paskirties ir funkcionalumo daiktai, pabandysime kurti ir patys. Laukia nauji įspūdžiai ir atradimai.

 

Revuonos“ pagrindinė mokykla yra pasirinkusi šias projekto „Neformaliojo vaikų švietimo paslaugų plėtra“ edukacines programas:

a) kultūrinės-meninės krypties: „Nepažintoji Baltų kultūra“ ir “Kino „virtuvėje“;

b) technologijų ir kūrybinių industrijų krypties: „Interaktyvusis dizainas ir technologijos“ ir „Kompiuterinės grafikos dirbtuvės“;

c) gamtinės ir ekologinės krypties: „Maistas gamtoje“ ir „Miško paslaptys“.

Nuvykimą į šias programas ir grįžimą organizuoja ir išlaidas padengia Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras.

 

Kristina Kravčenko, Zita Ferevičienė

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close