Lietuviams prie savitarnos kasų neprilygsta net pažangieji estai

Savitarnos kasos parduotuvėse dar visai neseniai buvo naujovė, o dabar jos lietuviams tapo visiškai įprastu ir netgi kasdieniu dalyku. Lietuviai taip įgudo apsipirkinėti savitarnoje, kad jiems neprilygsta nei pažangiais laikomi estai, nei kaimynai latviai. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ duomenys rodo, kad ir pagal apsipirkimo greitį, ir pagal šių kasų populiarumą Lietuva smarkiai atsiplėšusi nuo kitų Baltijos valstybių.

 

Naujovė pasitvirtino

 

Nuo 2009 metų, kuomet „Maximos“ parduotuvėse Lietuvoje pradėtos diegti savitarnos kasos, jų skaičius auga įspūdingais tempais. Pradėjus nuo keleto savitarnos kasų vienoje „Maximos“ parduotuvių Vilniuje ir Rygoje, dabar vien Lietuvoje jų įrengta daugiau nei 300, o visų Baltijos šalių „Maximose“ šiuo metu veikia daugiau nei 570 savitarnos kasų.

 

Auga ir vartotojų susidomėjimas naujove: jei 2015-aisiais per dieną savitarnos kasomis Lietuvoje vidutiniškai pasinaudodavo pusantro šimto pirkėjų, tai dabar šis rodiklis jau perkopė 52 tūkst. Pagal savitarnos kasų populiarumą Lietuva daugiau nei du kartus lenkia tiek Latviją, tiek Estiją, kur jomis kasdien pasinaudojama po maždaug 18 tūkst. kartų.

 

Lietuviams nėra lygių

 

„Maximos“ parduotuvėse, kuriose yra savitarnos kasos, jas vietoje įprastų kasų renkasi vidutiniškai ketvirtadalis pirkėjų. Tokia tendencija pastebima visose Baltijos šalyse.

 

„Savitarnos kasas pirkėjai dažniausiai renkasi tuomet, kai nori greičiau apsipirkti. Be to, įsitikinome, kad lietuviai yra imlūs naujovėms ir jas greit įsisavina: jei prieš dvejus metus vidutinis apsipirkimas savitarnoje užtrukdavo apie dvi minutes, tai dabar jiems užtenka kiek daugiau nei pusantros minutės“, – teigia „Maximos“ prekybos vadovė Lina Trinkūnienė.

 

Apsipirkimo trukmei didžiausią įtaką turi tai, kiek laiko užtrunka prekių skenavimas. Lietuviai pagal šį rodiklį tapo nepavejami: dabar vienos prekės skenavimo trukmė savitarnos kasose Lietuvoje yra apie 7,3 sekundės, ji per dvejus metus sutrumpėjo daugiau nei dviem sekundėmis. Palyginimui, latviai dabar tam vidutiniškai sugaišta 9,2 sekundės, estai – 9,5 sekundės.

 

Į savitarną – su kortele

 

Be to, savitarnos kasas labiau pamėgę pirkėjai, kurie aktyviau naudojasi bankų mokėjimo kortelėmis. Įprastose kasose kortelėmis atsiskaito mažiau nei kas ketvirtas, o savitarnoje – jau kas antras pirkėjas.

 

„Atsižvelgdami į pirkėjų įpročius, „Maximos“ parduotuvėse pusėje savitarnos kasų sudarėme galimybę atsiskaityti tik kortelėmis. Tai taip pat padeda taupyti pirkėjų laiką: remiantis mūsų duomenimis, savitarnos kasose susimokėti už pirkinius naudojant kortelę užtrunka 2 sekundėmis trumpiau nei grynaisiais. Atrodytų, ne tiek ir daug, bet jei apsiperkame tris kartus per savaitę, tai per metus toks paprastas veiksmas mums sutaupo daugiau nei 5 minutes laiko“, – sako L. Trinkūnienė.

 

Be to, daugiau nei 2 tūkst. „Maximos“ kasų, įskaitant visas savitarnos kasas, įdiegta galimybė atsiskaityti bekontakčio mokėjimo kortelėmis, o tai leidžia sutaupyti ir dar daugiau laiko. Kuomet pirkinių kaina nesiekia 10 eurų, užtenka pridėti bekontakčius atsiskaitymus palaikančią kortelę ir pinigai nuskaitomi automatiškai, o jei suma didesnė, pirkėjo prašoma įvesti PIN kodą.

 

Kurortas pateikė staigmeną

 

Nors gali susidaryti įspūdis, kad savitarnos kasomis dažniau naudojasi mažiau prekių perkantys klientai, iš tiesų šis skirtumas nėra didelis. „Maximos“ savitarnos kasose Lietuvoje vidutiniškai nuperkamos 7 prekės, įprastose kasose vidurkis siekia 7,7 prekės. Panaši tendencija pastebima ir Estijoje (savitarnoje – 7,3 prekės, įprastoje kasoje – 7,9 prekės), tuo metu latviai į savitarnos kasas atsineša netgi šiek tiek daugiau prekių nei į įprastas (vidurkiai atitinkamai 7,1 ir 6,6 prekės).

 

Beje, įpratę prekes skenuoti ir už jas susimokėti savarankiškai, pirkėjai šių įpročių neužmiršta ir atostogaudami. „Maximos“ statistika rodo, kad paskutinį vasaros mėnesį aktyviausiai buvo naudojamasi Nidoje esančios „Maximos“ savitarnos kasomis – per mėnesį jose atsiskaityta beveik 10 tūkst. kartų.

 

Į aktyviausių savitarnos kasų naudotojų penketuką taip pat pateko Kauno, Klaipėdos ir Vilniaus „Akropoliuose“ esančios „Maximos“ parduotuvės bei Kauno Savanorių prospekte įsikūrusi „Hyper Maxima“.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close