Ar universitetinės studijos tik išrinktiesiems?

Žinot, tą posakį – patarlę: „nesimokysi, tai eisi gatvių šluoti“? O ar tikrai šluoja gatves tie, kurie blogai mokėsi? Sėkmės istorijų apie tuos, nesimokiusius, tiek daug, kad tai ne išimtis! Geri mokslo rezultatai mokykloje nieko negarantuoja.

Sėkmė – socialiniai įgūdžiai ir gebėjimas juos taikyti

Geri mokslo mokykloje rezultatai, kaip mes įpratę, yra užduočių sprendimas ir sąlygų išpildymas pagal iš anksto numatytą trafaretą, o tai vėliau įvertinama pažymiais. Bet dabar ne 1960–ieji. Pasaulis labai greitai kinta. Vos sąlygos suformuluojamos, jos jau pasensta!?

Stojimas į mūsų universitetus paremtas balais iš mokyklos, bet ar balai lemia sėkmę gyvenime? Albertas Einšteinas labai blogai mokėsi mokykloje, o Steve‘as Jobsas ir Bilas Gates‘as universiteto iš viso nebaigė.. tačiau nieks neabejoja jų pasiekimais. Tų sėkmės istorijų tiek daug.. Patys žinote patirtį iš savo mokyklos, kai buvęs paskutinis piristukinas dabar tapo sėkmingas žmogus.

Ką tikrai mokiniai išmoksta mokykloje – tai socialiniai gebėjimai: komunikuoti, dirbti komandoje, klausyti ir išgirsti. O pagal ką mes atrenkame būsimuosius studentus? Pagal pažymius už primityvių užduočių atsakymus!

“DRAUDŽIU STUDIJUOTI”

Seimas kartu su Prezidente sugriežtino sąlygas įstoti į universitetus. Dabar norint įstoti į universitetą reikia egzaminus išlaikyti gerais balais. Taigi kažkokie aukšti pareigūnai nutarė, kad kai kas studijuoti universitete gali, o štai kai kas ne. Ar tie, kas studijuos – taps sėkmingi, o tie, kam studijuoti bus neleista? Laikas sustatys viską į savo vietas, bet visi esame neteisūs, kurie žmones vertiname pagal pažymius. Daug tų, kurie „blogai mokėsi“ taps pasiturinčiais verslininkais, išradėjais, puikiais pardavėjais, kruopščiais statybininkais ir jie niekuo nebus blogesni, dažnai net geresni už buvusius pirmūnus? Tai kodėl jiems buvo uždrausta studijuoti?

Kalbame apie studijų ir universitetų reformą, tačiau tiek kairieji, tiek dešinieji kalba apie aukštųjų mokyklų uždarymus ir teisės studijuoti apribojimą. Tai kelias į niekur, tai atsilikimas ir tamsumas. Tegu studijuoja visi: jokių egzaminų, jokių priėmimo balų ir jokių pažymių. Lietuva gali sudaryti sąlygas ir leisti studijuoti visiems, o tie, kurie norės, tegu baigia universitetus, gauna diplomus ir tegu jiems tas padeda gyvenime!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close