Užfiksuoti du Lietuvos Respublikos oro erdvės pažeidimo atvejai

Rugsėjo 16 d. Lietuvos kariuomenės Karinės oro pajėgos užfiksavo du Lietuvos Respublikos oro erdvės pažeidimus, kuriuos įvykdė du Rusijos Federacijos kariniai  transporto orlaiviai IL-76. Tą dieną iš žemyninės Rusijos Federacijos dalies į Kaliningrado sritį skrido iš viso šeši Rusijos Federacijos kariniai orlaiviai IL-76. Du iš jų nukrypo nuo skrydžio planų ir 22.50 ir 23.10 val. įskrido į Lietuvos Respublikos teritoriją virš teritorinių vandenų, joje išbuvo iki 2 min., kol išskrido į Kaliningrado sritį.  Į Lietuvos oro erdvę orlaiviai buvo įskridę kelias jūrmyles.

 

Pažeidimai užfiksuoti Lietuvos kariuomenės oro erdvės stebėjimo priemonėmis.

 

NATO oro policijos orlaiviai nebuvo pakelti, nes skrydis vyko pagal pateiktą planą, buvo žinoma kas ir kur skrenda bei palaikomas ryšys su oro kontrolieriais.

 

Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija Rusijos Federacijos ambasadoriui išreiškė protestą ir pareikalavo, kad Rusijos Federacijos atsakingos institucijos kuo skubiau pateiktų paaiškinimą dėl šio incidento bei imtųsi visų būtinų priemonių, kad ateityje tokie incidentai nepasikartotų.

 

Tai  antras kartas šiais metais, kai užfiksuoti Lietuvos oro erdvės pažeidimai.   Šių metų birželio 21 d. Lietuvos karinės oro pajėgos užfiksavo du Lietuvos Respublikos valstybinės sienos kirtimus iš Baltarusijos pusės, oro erdvėje ties Dubičiais ir Musteika (Varėnos r.).  Tąkart buvo užfiksuota, jog civilinis orlaivis An-2 du kartus įskrido į Lietuvos teritoriją.  Dėl šio įvykio Lietuvos užsienio reikalų ministerija Baltarusijos ambasadai įteikė notą.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close