Aknė – būk griežtas sau, bet švelnus odai

Aknė – viena dažniausiai pasitaikančių odos ligų, kuriai kontroliuoti svarbu nuoseklus gydymas ir priežiūra. Atsainiai, nereguliariai gydant aknę, naudojant netinkamas priemones, sunku pasiekti gerų rezultatų, o galima ir dar labiau pakenkti odai. Svarbus patarimas susidūrusiems su šia liga – būti labai griežtiems sau, bet švelniems odai. Apsišarvuokite kantrybe – aknei įveikti reikia laiko.

Kas paspartina aknės atsiradimą, ar įmanoma suvaldyti šią ligą, kokios priemonės padeda ją įveikti, pataria „Biok laboratorijos“ naujų produktų specialistė Ieva Kižytė. Specialistė atsako į dažniausius su aknės liga susijusius klausimus.

 

Dažniausiai manoma, jog aknė – paauglių liga. Ar tai tiesa?

Aknė dažniausiai pasireiškia būtent paauglystėje, prasidėjus lytinei brandai. Apie 85 proc. žmonių nuo 12 iki 24 metų yra susidūrę su vienokia ar kitokia aknės forma. Dažniausiai kenčia ir į gydytojus kreipiasi pagalbos 14-29 metų amžiaus žmonės. Tačiau ne visada aknės simptomai išnyksta pasiekus brandą. JAV atlikti tyrimai rodo, kad 3 proc. vyresnių nei 25 m. vyrų ir 12 proc. moterų kenčia nuo suaugusiųjų aknės, kuri gali užsitęsti ir iki vidutinio amžiaus.

Aknei kontroliuoti labai svarbus nuoseklus odos gydymas ir priežiūra. Atsainiai, nereguliariai gydant aknę yra sunku pasiekti gerų rezultatų. Ne mažiau svarbus ir psichologinis nusiteikimas įveikti šią ligą.

 

Kokie aknės simptomai? Kaip atskirti, kad tai – tikrai aknė?

Aknė yra chroniška uždegiminė odos būklė, kai įvairių tipų spuogeliai išplinta veido srityje (aplink burną, smakro ir žandikaulio srityje, kaktoje ar ant nosies), kaklo, krūtinės, nugaros, pečių ir viršutinių žastų odoje.

Aknės spuogeliai gali skirtis dydžiu, spalva ir skausmingumu, todėl skirstomi į tipus:

Baltieji komedonai yra maži ir lieka po oda. Jie susidaro užsikimšus odos porai ties plauko folikulu, dėl gausesnio odos sebumo išskyrimo. Tokie spuogeliai yra neskausmingi.

Juodieji komedonai arba inkštirai yra ryškiai matomi odos paviršiuje juodi taškeliai, kurie susidaro oksiduojantis odos išskiriamiems riebalams užsikimšusioje poroje. Jie taip pat yra neskausmingi.

Papulės yra rausvi gumbeliai odos paviršiuje. Rausva spalva parodo, kad toje vietoje jau prasideda uždegiminė reakcija.

Pustulės yra raudonos su pūlių viršūnėle ir ryškiai matomos odos paviršiuje.

Nodulės arba mazgeliai yra po oda išsidėstę didesni skausmingi uždegiminiai židinukai, dažniausiai kieti ir matomi paviršiuje.

Cistos yra skausmingi ir pūlingi spuogeliai odos paviršiuje, jos dažniausiai odoje palieka randus.

 

Kodėl atsiranda aknė? Ar tai liga, o gal – tik odos nepriežiūra reikiamu metu?

Aknė atsiranda dėl per aktyvios riebalinių liaukų veiklos ir raginio odos sluoksnio susikaupimo ties odos poromis. Odos paviršiuje natūraliai gyvenančios bakterijos Propionibacterium acnes (P. acnes) susidariusiame riebalų kamštyje pradeda daugintis ir sukelia uždegiminę reakciją. Pirmiausiai atsiranda odos paraudimas, patinimas, vėliau skausmas ir pūliai.

Vis daugiau tyrimų atliekama gilinantis į natūralią žmogaus mikroflorą ir aiškinantis, kokią reikšmę ji turi įvairioms odos ligoms. Nustatyta, jog aknės dažnis ir sunkumas priklauso nuo skirtingų P. acnes padermių: vienos padermės skatina, kitos slopina spuogelių formavimąsi. Tai paaiškina, kodėl turėdami panašią odos mikroflorą ne visi žmonės susiduria su akne.

Kitos priežastys, sukeliančios ar pasunkinančios aknės simptomus:

Paveldimumas ir genetiniai faktoriai;

Hormonai;

Menstruacijos;

Emocinis stresas;

Vaistai;

Rūkymas;

Per didelis angliavandenių kiekis mityboje.

 

Ar galima aknei užkirsti kelią?

Aknės gydymas yra labai individualus, todėl visada rekomenduojama kreiptis į dermatologą pagalbos. Taip bus užtikrinta nuosekli priežiūra ir gydymas.

Tinkamai prižiūrint odą, galime padėti jai efektyviau pašalinti susikaupusį raginį odos sluoksnį ir užkirsti kelią spuogeliams susidaryti. Dauguma kosmetinių priemonių su keratolitikais ir turi būtent tokią funkciją. Tad lengvoms aknės formoms gydyti gali pakakti kosmetinių produktų su keratolitikais, tokiais kaip salicilo ar glikolio rūgštys. Šios medžiagos užtikrina tai, jog greičiau pasišalina viršutiniai suragėjusios odos sluoksniai ir užkertamas kelias poroms užsikimšti. O salicilo rūgštis turi uždegimą slopinančių savybių. Tai yra dažniausiai spuoguotai odai prižiūrėti naudojamos medžiagos, kurios turi pakankamai ilgą vartojimo istoriją, yra efektyvios ir gerai toleruojamos. Rezultatai yra matomi ne iš karto, įprastai po 2-3 mėnesių. Nors vartojant šias rūgštis pradžioje oda gali perštėti, niežėti, parausti ar šerpetoti, nereikėtų nutraukti vartojimo atsiradus nedideliam pašaliniam poveikiui.

Esant rimtesnėms aknės formoms, kai išbėrimai išplitę didesniuose odos plotuose ar yra pūlingi, gydymą parinkti gali tik specialistas. Dažniausiai derinamos panašios priemonės kaip ir gydant lengvesnės formos aknę su vietiniais ar geriamais antibiotikų preparatais.

 

Kokios klaidos gali paskatinti aknę dar labiau išplisti?

Turime įsisąmoninti, kad prižiūrint aknės pažeistą odą, reikia būti labai griežtiems sau, bet švelniems odai. Per stiprus odos šveitimas ir per dažnas plovimas gali tik pabloginti situaciją ir pažeisti natūralų odos apsauginį barjerą. Vertėtų rinktis švelnias priemones odai valyti, o priemones su šveitiklių dalelėmis naudoti tik tuo atveju, jei nėra uždegiminių židinių.

Kodėl reikia būti griežtiems sau? Oda taip greitai nesureaguoja į taikomą gydymą, kaip mes tikimės, jai reikia laiko gyti ir tai dažniausia trunka nuo 6 iki 12 savaičių. Per tą laiką turime nuosekliai rūpintis oda ir vartoti paskirtas ar pasirinktas priemones. Dažniausiai daroma klaida, jog priemones nustojama naudoti pačioje pradžioje, kai oda gali būti kiek sudirgusi, taip pat ir dažnas priemonių kaitaliojimas. Pasirinkus vieną priemonę, rekomenduojama ją naudoti bent mėnesį ir jei ji duoda gerų rezultatų, tęsti vartojimą toliau iki trijų mėnesių.

Ką jau kalbėti apie spuogelių spaudymą! Spaudant spuogus uždegimas gali išplisti ir gijimo procesas dar labiau užtrunka. Palikime tai profesionalams. Neatidėliokime vizito pas dermatologą pasikonsultuoti dėl aknės gydymo, ar pas kosmetologą dėl kasdienės odos priežiūros, tinkamos jūsų odos būklei. Oda jums padėkos!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close