Birštone rugsėjį – „Sidabrinių gervių“ laureatas ir naujausias X. Dolano filmas

„Kino pavasario“ žiūrovų geriausiai įvertintus filmus nemokamai rodantis edukacinis projektas „Kino karavanas“ trečią kartą atvyksta į Birštoną. Rugsėjo 27 d., projekto uždarymo išvakarėse, Kultūros centre įvyks trijų labai skirtingų, bet plačiai auditorijai skirtų filmų seansai.

 

„Kino karavano“ viešnagė Birštone prasidės 13 val. lėlinės animacijos seansu visai šeimai, kuriame – šiemet dviem „Sidabrinėmis gervėmis“ apdovanotas trumpametražis filmas „Kaukai“ ir „Oskarui“ nominuotas, abejingų nepaliekantis „Moliūgėlio gyvenimas“. Kanų ir kitų didžiųjų festivalių publiką sujaudinusio filmo pagrindinis herojus Moliūgėlis patenka į vaikų namus, kur berniukas vėl išmoksta pasitikėti žmonėmis, mylėti bei pats pasijunta mylimas.

 

Filmo „Moliūgėlio gyvenimas“ anonsas: https://www.youtube.com/watch?v=lc4m61nt3kA

 

18 val. įvyks žiūrovų pamiltos „Mamytės“ režisieriaus Xavier Dolano naujausio filmo „Tai tik pasaulio pabaiga“ seansas. X. Dolanas su garsiais prancūzų aktoriais sukūrė filmą pagal prancūzų dramaturgo Jeano Luco Lagarce’o (G. Varnas pastatė spektaklį pagal jo „Tolimą šalį“; Gyčio Ivanausko teatro monospektaklio „Programa“ atsiradimą įkvėpė jo kūryba ir gyvenimas) pjesę.

 

Nepagydoma liga sergantis rašytojas Luji (Gaspard Ulliel) 12 m. nedrįso grįžti namo ir slėpė diagnozę nuo šeimos (J. L. Lagarce’as 1988 m. sužinojo, kad serga AIDS ir iki 1995 m. užbaigė pjesės rankraštį). Galiausiai jis nusprendė prisipažinti artimiausiems žmonėms apie ligą, bet ne visi šeimos nariai pasirengę atleisti Luji tokį ilgą atsiribojimą. Jo atvykimas išprovokuoja namuose chaosą. Mama (Nathalie Baye) stengėsi, kad šeima neišsibarstytų ir liktų vieninga. Meniškoji sesuo (Léa Seydoux) ir audringo charakterio brolis (Vincent Cassel) su intraverte žmona (Marion Cotillard) mėgina neparodyti pagiežos ir užblokuoti negatyvius prisiminimus. Susitaikymui tereikia gebėjimo išklausyti ir bent šiek tiek meilės.

 

Filmo „Tai tik pasaulio pabaiga“ anonsas: https://www.youtube.com/watch?v=XMfgNaqIIJU

 

Pasak projekto organizatoriaus Algirdo Ramaškos, vienas iš pagrindinių projekto „Kino karavanas“ tikslų – kuo daugiau Lietuvos žiūrovų supažindinti su geru europietišku kinu. „Didžiulio entuziazmo ir pagrindinio partnerio „ŽEMAITIJOS – ilgaamžės tradicijos“ bei išmaniojo partnerio „Telia“ dėka geras kinas sklinda po šalį. Važiuojame rodyti filmų ten, kur žinome, kad mūsų laukia labiausiai“, – 2017 m. projekto turu džiaugėsi A. Ramaška.

 

Praėjusių metų „Kino karavano“ kelionė buvo itin sėkminga – įvyko 50 nemokamų seansų, kuriuose apsilankė virš 10 tūkst. žmonių. Šiemet projekto maršrute – 31 miestas, kur planuojama surengti 60 seansų.

 

Apie „Kino karavaną“

Ketvirtą kartą organizuojamą „Kino karavaną“ judėti į priekį skatina noras kokybišką, autorinį kiną padaryti lengvai prieinamą kuo platesnei, įvairaus amžiaus auditorijai, skirtingiems socialiniams sluoksniams. Supažindinant Lietuvos miestų ir miestelių gyventojus su naujausiais pripažintų kino menininkų darbais, turtinamas kultūrinis Lietuvos regionų gyvenimas ir mažinama jų socialinė atskirtis. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close