Dalis vasaros atostogų – kvalifikacijai kelti

Jau tapo tradicija, kad Prienų „Žiburio“ gimnazijos kūno kultūros mokytojas ekspertas Olegas Batutis dalį vasaros atostogų praleidžia keldamas savo kvalifikaciją, dalyvaudamas tarptautiniuose kūno kultūros mokytojams skirtuose renginiuose, besidalindamas įgyta patirtimi bei ieškodamas naujų ir originalių idėjų naujiems mokslo metams. Ši vasara taip pat buvo ne išimtis.

Dalyvavimas tarptautiniuose seminaruose ir projektuose reikalauja nuolatinio bendravimo anglų kalba, tad nuo liepos 3 dienos mokytojas ekspertas Olegas Batutis Liepojoje, Latvijoje, dalyvavo dviejų savaičių anglų kalbos vasaros mokykloje, kurioje tobulino savo kalbėjimo įgūdžius. „Šie kursai yra didžiulė paspirtis tobulinant anglų kalbos įgūdžius. Per mokslo metus tarp paskaitų, pamokų, tarp ruošimosi joms ir treniruočių labai sunku rasti papildomo laiko mokytis kalbą. Tad galimybė ištrūkti iš kasdieninių reikalų ir tiesiog pasinerti į kalbos mokymąsi yra neįkainojama. Po kursų labiau pasitikiu savimi kalbėdamas angliškai, jie labai praverčia vasarą dalyvaujant įvairiuose tarptautiniuose kursuose, bendraujant su kolegomis iš užsienio, kuriant bendrus planus ateičiai“, teigia mokytojas.

Mokytojas Olegas Batutis sėkmingai tobulinasi internetiniuose (on-line) kursuose. Praeitais metais Olegas pirmą kartą įsitraukė į trijų savaičių kursus OUTSTANDING PHYSICAL EDUCATION LESSONS („Nuostabios kūno kultūros pamokos“), kuriuos „Future Learn“ platformoje organizavo Birmingamo universitetas. Tada, anot mokytojo, šie kursai buvo tikras iššūkis. Šią vasarą pavyko baigti net dvejus keturių savaičių „on-line“ kursus: birželio mėnesį – DIET & WEIGHT LOSS („Taisyklinga mityba ir svorio mažinimas“), o liepos mėnesį – HEALTH & FITNESS („Sveikata ir fitnesas“). Šie kursai, organizuojami tęstinio profesinio tobulėjimo „Shaw Academy“ platformoje, leido mokytojui dar labiau įsigilinti į sveiko gyvenimo būdo, svorio reguliavimo subtilybes, įsisavinti šios srities naujoves. Šios žinios, mokytojo nuomone, yra labai naudingos dirbant gimnazijoje su merginomis bei motyvuojant jas būti fiziškai aktyviomis.

Liepos 22–28 dienomis jau trečią kartą dalyvaudamas tarptautiniuose kūno kultūros mokytojų vasaros kursuose Malse (Italija), Olegas seminaro dalyviams pristatė keturias kūno kultūros pamokas (dvi pamokas „Smagus golfas“ ir dvi „Netradicinė pamoka su gimnastikos suoleliais“). „Atvykti į šiuos kursus ir pristatyti savo pamokas Italijos mokytojams manęs paprašė vienas iš šio kurso pagrindinių organizatorių Walter Mader. Atvažiuoti ir pravesti golfo pamokas jam buvau pažadėjęs dar prieš dvejus metus (2015 m.), bet tada pasirinkau tuo pačiu metu vykusius ir tik kartą per dešimtmetį organizuojamus kursus Islandijoje. Mano pamoką su gimnastikos suoleliais jam teko stebėti praeitą vasarą tarptautiniame kūno kultūros mokytojų seminare Suomijoje (ten ji sulaukė didžiulio Suomijos mokytojų susidomėjimo), tada jam ir kilo idėja pasikviesti mane į Italiją“, dalijosi savo įspūdžiais mokytojas. Mokytojas džiaugiasi galėjęs šiemet dalyvauti šiuose kursuose Italijoje: „Šie kursai vieni iš pačių didžiausių kūno kultūros mokytojų kursų Europoje, į juos susirenka beveik 300 dalyvių iš viso pasaulio, 53 geriausi mokytojai pristato per 250 kūno kultūros pamokų, tad vesti pamokas čia yra didžiulė garbė ir atsakomybė“, – sako O. Batutis.

Olego Batučio žodžiais tariant, šie kursai patrauklūs ne tik dėl dalyvių ir vedamų pamokų skaičiaus, bet ir dėl išskirtinės padėties. Malsas yra Pietų Tirolyje, įspūdingame Alpių viršukalnių apsuptame Venostos slėnyje, o sporto mokykla žinoma visoje Italijoje. Čia gerai įrengtos salės, aikštynai bei baseinas puikiai tinka tokio masto renginiui organizuoti bei vesti geras ir kokybiškas pamokas. Be to, šie kursai – puiki galimybė užmegzti kontaktus su mokytojas iš viso pasaulio, kurti bendrus planus bei vykdyti projektus. Šiuose kursuose, kaip teigia Olegas Batutis, visada atrandi kokią naują, iki tol negirdėtą sporto šaką, įdomų ir smagų žaidimą, kurį gali panaudoti savo pamokose. Pavyzdžiui, „Burner Motion“ arba „Donut Hockey“ žaidimai, kurių ambasadoriumi Baltijos šalyse būti Olegą pakvietė šių žaidimų kūrėja šveicarė Muriel Sutter. Tokie, mums visai nežinomi žaidimai kaip „Bassalo“ arba „Street Racket“, tikrai nereikalauja didelių investicijų, bet, mokytojo nuomone, yra be galo smagūs ir gali būti sėkmingai taikomi dirbant su vaikais mokyklose.

Olegas rugpjūčio 7–11 dienomis dalyvavo Jõhvi mieste, Estijoje, vienuoliktą kartą šioje šalyje organizuojamuose tarptautiniuose kūno kultūros mokytojų kursuose „XI International Summer Course for Physical Education Teachers“. Pasak mokytojo, šiuose kursuose jis dalyvauja jau šeštą kartą iš eilės (kursai vyksta kas antri metai) ir visada yra kviečiamas bei šiltai sutinkamas. „Dalyvauti seminaruose Estijoje man yra tikras malonumas, čia turiu daug draugų ir pažįstamų, su kuriais susitinkame ne tik Estijoje, bet ir įvairiuose kūno kultūros mokytojams skirtuose seminaruose, renginiuose, vykstančiuose įvairiose šalyse. Atvykdamas čia visada žinau, kad bus įdomu, žinau, ką turiu paruošti ir pristatyti Estijos mokytojams, kartais net gaunu iš jų konkrečių pageidavimų ir pasiūlymų. Šį kartą pristačiau šešias savo pamokas, dvi iš jų buvo kaip „Donut Hockey“ ambasadoriaus. Tai smagus ir įtraukiantis žaidimas, panašus į ledo ritulį. Šiam žaidimui naudojamos tiesios be užlenkimo lazdos ir specialiai žaidimui sporto salėse sukurtas minkštas žiedas. Šį žaidimą gali žaisti ir berniukai, ir mergaitės. Estijos mokytojams jis labai patiko“, – džiaugiasi mokytojas.

            Dar būdamas kursuose Italijoje, iš savo senos pažįstamos Evos Jākobsone, Latvijos mokyklinio sporto švietimo centro direktorės, Olegas Batutis gavo kvietimą rugpjūčio 24–25 dienomis atvykti į Latvijos sporto mokytojų kursus ir pristatyti savo pamokas Rygoje. Šiuos kursus Latvijos mokyklinio sporto federacija organizavo pirmą kartą po penkerių metų pertraukos. Mokytojas Olegas pristatė šešias pamokas ir neturėjo galimybės dalyvauti kitų mokytojų vedamose pamokose, tačiau stebėjosi Latvijos mokytojų žinių troškimu, aktyvumu ir geranoriškumu jo vedamų pamokų metu.

Apibendrindamas gausios renginių vasaros patirtį, mokytojas O. Batutis pabrėžia, jog Europoje vyriausybės, suprasdamos kūno kultūros svarbą vaikų ugdymui, kasmet skiria vis daugiau lėšų kūno kultūros ir sporto mokytojų kompetencijų ugdymui, kvalifikacijai kelti. Stengiamasi kiek įmanoma daugiau investuoti į naujų, šiuolaikiškų ir efektyvių fizinio ugdymo formų bei aplinkų kūrimą. Kasmet matant tą gausą specialiai kūno kultūros mokytojams leidžiamos literatūros bei metodinės medžiagos kitose šalyse, Olegui tenka su liūdesiu konstatuoti, kiek mažai investuojama į kūno kultūros mokytojų kvalifikaciją Lietuvoje. Tuo metu, kai visoje Europoje kūno kultūros dalykas vis labiau orientuojamas mokinio individualiems poreikiams tenkinti, Lietuvoje kūno kultūros mokytojai vis dar lieka paprasčiausiais pavienių sporto šakų (labai dažnai mokinių nemėgstamų, o kartais dar ir nekenčiamų) treneriais. Tam, kad ledai pajudėtų ir pas mus, turi būti organizuojami panašūs renginiai, turi būti suteikiamos galimybės mokytojams vykti ir dalyvauti kitų šalių renginiuose, būtina suteikti jiems reikalingas šiuolaikiškas knygas ir priemones.

Levutė Karčiauskienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close