Nijolė Dirginčienė išrinkta Lietuvos kurortų asociacijos prezidente

Kovo 7 dieną Birštone vyko Lietuvos kurortų asociacijos suvažiavimas, kurio metu Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė buvo išrinkta Lietuvos kurortų asociacijos prezidente.

 

IX Lietuvos kurortų asociacijos suvažiavimo darbe dalyvavo LR Prezidentės patarėja Aina Mačėnienė, LR Seimo sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė, LR sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis, LR ūkio ministrės patarėja Vilija Vertelienė, LR Ūkio ministerijos kancleris Gediminas Miškinis, LR Ūkio ministerijos turizmo politikos skyriaus vedėja Laura Paulauskienė, Lietuvos savivaldybių asociacijos direktorė Roma Žakaitienė, Lietuvos kurortų ir kurortinių savivaldybių merai, vicemerai, administracijos direktoriai.

Suvažiavimo pradžioje buvęs Neringos savivaldybės meras, Lietuvos kurortų asociacijos prezidentas Antanas Vinkus perdavė premjero Algirdo Butkevičiaus sveikinimus, pristatė veiklos ataskaitą bei padėkojo asociacijos nariams už darnų darbą.

Bronius Ropė, Ignalinos meras, pateikė Revizijos komisijos ataskaitą, kuriai buvo pritarta.

Netrukus naująja Lietuvos kurortų asociacijos prezidente vienbalsiai buvo išrinkta Birštono kurorto šeimininkė N. Dirginčienė. A. Vinkus sveikino naujai  išrinktą prezidentę ir linkėjo sėkmės įgyvendinant tolesnius Lietuvos kurortų asociacijos planus. Suvažiavimo dalyviai bendru sutarimu buvusiam asociacijos prezidentui dr. A. Vinkui suteikė Garbės nario vardą.

Naujosios prezidentės siūlymu, asociacijos viceprezidentu išrinktas Anykščių rajono savivaldybės meras Sigutis Obelevičius.

Po kurortų asociacijos suvažiavimo vyko apvalaus stalo diskusija „Lietuvos kurortų ir kurortinių teritorijų aktualijos 2013-aisiais – sveikatingumo metais“.

Diskusijoje dalyvavo LR Seimo sveikatos reikalų komiteto pirmininkė D. Mikutienė. LR sveikatos apsaugos ministras V. Andriukaitis, LR Ūkio ministerijos, Valstybinio turizmo departamento, Lietuvos savivaldybių asociacijos atstovai, kurortų merai, Birštono sanatorijų direktoriai, Savivaldybės administracijos vadovai.

D. Mikutienė pastebėjo, kad Lietuva turi didžiulį potencialą, reikiamų gamtinių resursų ir gali tapti šalimi-lydere tiek turizmo, tiek kurortinio gydymo srityse. Tik svarbu žinoti, kokį instrumentą reikia suteikti, kad būtų vykdoma aktyvi veikla. Pasak jos, šie metai Seimo paskelbti sveikatingumo metais, tad reikia mokyti žmones gyventi sveikiau, organizuoti daugiau masinių renginių.

Sveikatos apsaugos ministras V. Andriukaitis kalbėjo apie tai, kaip buvo sunaikinta kurortų mokslinio tyrimo laboratorija ir nežinia kiek metų reikės jai atstatyti, kaip nemokama disponuoti turimu turtu. Jis teigė, kad sveikatos sistemoje rekreacija turi eiti ranka rankon su sveikatos reabilitacija. Taip pat ministras nusistebėjo, kad sveikatos ministerija anksčiau nerodė iniciatyvos paprastinti vizų režimą.

Pasisakydami kurortų ir kurortinių vietovių atstovai pritarė, kad vizų išdavimo politika paini ir sudėtinga. Latviai ir estai šias problemas išsprendė, o pas mus jos kažkodėl tapo neįveikiama tvirtove.  

Birštono sanatorijos „Tulpė“ direktorė Liucija Patinskienė priminė, kad į mūsų kurortą iš Rusijos žmonės važiuoja per Vokietiją, Lenkiją.

B. Ropė pajuokavo, kad vizų išdavimas valstybei per sunki našta, gal reikėtų šias funkcijas perduoti savivaldybėms.

Druskininkų meras Ričardas Malinauskas sakė, kad sanatorinis gydymas  konkuruoti su farmacininkais yra bejėgis. Susitarimo dėl vizų režimo nebuvo galima rasti su nei su Sveikatos apsaugos, nei su Užsienio reikalų ministerijomis. Palaikė tik Ūkio ministerija.

Naujai išrinkta prezidentė N. Dirginčienė taip pat kalbėjo apie vizų problemas ir kurortų įstatymo priėmimo būtinybę, geresnį susisiekimą, tiesioginių skrydžių reikalingumą.

V. Vertelienė pastebėjo, kad  pagal ES Šengeno šalių vizų kodeksą, tarpininkai gali imti iki 50 proc. vizų kainos (išoriniai paslaugos teikėjai). Jos nuomone, vizų režimo tvarkymas turi būti atiduotas Užsienio reikalų ministerijai ir Prezidentūrai,   esamos situacijos negalima palikti likimo valiai.

Finansines perspektyvas pateikė L. Paulauskienė, pasakodama, kokios buvo ES priemonės remti turizmui ir kam prioritetai bus teikiami ateityje.

Diskusijos metu buvo aptartos savivaldybių pozicijos, kurortinių paslaugų vystymo ir kurortologijos vaidmens sveikatos apsaugos sistemoje temos, pristatyti rinkodariniai turizmo projektai 2013-2014 metams.

Suvažiavimo dalyviai pritarė dėl kurortų ir kurortinių vietovių įstatymo priėmimo. Pasak kurortų vadovų, kurortai yra išskirtinės vietovės ir joms reikalingas išskirtinis dėmesys.

 Suvažiavimo dalyviai teigė, jog reikalingas kurorto įstatymas, vien turizmo įstatymo nepakanka. Taip pat ne tik kurortai ir kurortinės teritorijos turi skatinti sveiką gyvenimo būdą, bet ir visos šalies savivaldybės. Buvo akcentuotas sveikatos sistemos vaidmuo ir tai, kaip svarbu sukurti sanatorinio gydymo, reabilitacijos ir rekreacijos sistemas, kurios turėtų papildyti viena kitą.

Suvažiavime buvo aptarti sudėtingi savivaldos rinkimų pakeitimai ir mero rinkimų modelis, pagal kurį meras netenka daugelio savo esminių pozicijų. Vykdo tik administracijos direktoriaus funkcijas, bet nepriima strateginių sprendimų.

Diskusijos metu buvo nuspręsta, jog turi būti glaudesnis bendradarbiavimas tarp savivaldos ir LR Prezidentūros, LR Vyriausybės ir LR Seimo, reikia organizuoti daugiau tokio pobūdžio diskusijų.

R. Malinauskas, kalbėdamas apie Lietuvos kurortų asociacijos reikalus,  padėkojo buvusiam prezidentui ir valdybai už darbą, paminėdamas, kad vienus darbus pavyko padaryti, o kitus ne visai. Kur kas aštriau meras pasisakė apie savivaldos reikalus, nuotekas, šiukšles, primindamas, kad savivaldai reikia daugiau teisių ir leisti savarankiškai dirbti.

LKA prezidentė N. Dirginčienė sakė, kad labai svarbu būti išgirstiems. Ji pasidžiaugė LR sveikatos apsaugos ministro V. Andriukaičio pasisakymu ir duotu pažadu pasirūpinti vizų išdavimo klausimais. O jeigu dar padės ir Ūkio bei Užsienio reikalų ministerija ir Prezidentūra, bus galima tikėtis gerų rezultatų.

D. Mikutienė pasiūlė visus pageidavimus (rezoliuciją) surašyti ir nusiųsti į reikiamas institucijas, kad problemos būtų sprendžiamos iš esmės.

R. Žakaitienė sakė, kad reikėtų Savivaldybių asociacijos valdybai kreiptis į ministerijas ir kalbėtis, ieškant visiems palankių sprendimų.

Renginio pabaigoje buvęs Lietuvos kurortų asociacijos prezidentas A. Vinkus pajuokavo: „Retai taip būna, kad netekęs posto išvažiuoji toks laimingas“.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close