Gregory Fridberg – dviejų šalių ambasadorius, įsimylėjęs Lietuvą

Rugpjūčio 23 dieną, minint Baltijos kelio 28-ąsias metines, Birštone buvo pristatyta žydų tautybės menininko GregoryFridbergo fotografijų ir tapybos darbų paroda „Lietuva – pirmoji Meilė, Izraelis – mano Gyvenimas“.

Parodą ir jos autorių pristatė Birštono kultūros centro direktorius Zigmas Vileikis, pasidžiaugdamas, kad tokio lygio menininko paroda pasiekė Birštoną. Direktorius paminėjo, kad prie to prisidėjo Prienų švietimo centro direktorė Danutė Stankevičienė. Parodos atidaryme dalyvavo bei autorių sveikino ir Birštono merės pavaduotojas Vytas Kederys.

Pati D. Stankevičienė pasidalijo ketverius metus trunkančia pažintimi su menininku ir fotografu G. Fridbergu, prasidėjusia Druskininkuose mokytojų seminaro metu. 2013 m. jis buvo surengęs savo kūrybos parodą Prienuose.

„Kartą per metus mes susitinkame su šiuo menišku ir jautrios sielos žmogumi, savitai matančiu ir jaučiančiu mus supantį pasaulį, gamtą ir meilę“, – sakė D. Stankevičienė.

Parodos lankytojai domėjosi, kodėl žydų tautybės menininkai, tarp jų ir fotografai, dažnai savo kūriniuose įamžina savo artimuosius. Iš tikrųjų atsakymas turėjo iškilti pats savaime – jie tai labai vertina. Šeima, kaip ir gimtinė ar Tėvynė, yra patys svarbiausi ir kertiniai žmogaus gyvenimo pamatai.

Parodos autorius pasidžiaugė, kad Birštone buvo šiltai priimtas, kad Birštono kultūros centro direktorius labai gerai ir gražiai sukomponavo parodos fotografijas, atskleidžiančias meilę Lietuvai ir jo Tėvynei Izraeliui. Žmogaus gyvenimas ne toks jau ilgas, kad būtų galima pamiršti ar neigti tai, kad tu gyvenai ir buvai laimingas kitoje šalyje, o ne tik savo tėvynėje. Tai kartu ir duoklė, ir dovana, ir meilė bei nostalgija praeičiai.

Iš tikrųjų daugelyje eksponuojamų G. Fridbergo fotografijų matome prisikeliančios Lietuvos vaizdus, degančius nepriklausomybės laužus, gamtos vaizdus, taip pat svarbias, gražias šeimos, vaikų ir vaikaičių gyvenimo akimirkas, nepakartojamą Nazaretą, Izraelio simbolį – Raudų sieną…

Kaip rašoma trumpoje parodos pristatymo informacijoje, Gregory Fridbergo šeima Lietuvoje gyvena jau 300 metų. Jie kilę iš Austrijos. Tėvai iki Antrojo pasaulinio karo gyveno Kaune, Zamenhofo gatvėje, tačiau likus vos porai dienų iki karo pradžios tėvas šeimą išsiuntė į Altajų, kur ir gimė Gregory. Po visų negandų šeima vėl grįžo į Kauną. Gregory mokėsi Vilniuje ir tapo diplomuotu fotografu, Kaune dirbo M.K. Čiurlionio dailės muziejuje, vadovavo Kauno politechnikumo fotolaboratorijai. 1980 metais su šeima išvyko gyventi į Izraelį. Čia jis dirbo centriniuose laikraščiuose, žurnaluose, Tel Avivo dailininkų sąjungoje bei seniausiame Izraelio muziejuje ,,Miškan le įmanut“. Organizavo ir dalyvavo dešimtyse fotografijų bei dailės parodų, rengė bendras parodas su Lietuvos fotomenininku Rimantu Dichavičiumi.

Nors parodos autorius gyvena Izraelyje, jis dažnas svečias ir Lietuvoje, kur lankosi kartu su savo žmona. Beje, jo žmona labai padėjo parodos lankytojams, pabūdama gide ir pasakodama apie kiekvieną fotografiją ar tapybos darbą.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close