Rajono neįgaliųjų organizacijai ir toliau vadovaus I. J. Juodsnukienė

Vasario 28 d. Prienų kultūros ir laisvalaikio centro mažojoje salėje vyko Prienų rajono neįgaliųjų draugijos ataskaitinis-rinkiminis susirinkimas. Kadangi draugijos gretos yra nemažos, į susirinkimą buvo deleguoti 109 nariai iš visų rajono seniūnijų skyrių.

Nors iš pirmo žvilgsnio Prienų rajono neįgaliųjų draugijos gretos atrodo pakankamai gausios – per pusė tūkstančio narių, tačiau kasmet amžinai atsisveikinama su dešimtadaliu jų. Tenka pripažinti, kad praradimai yra dideli. Šių praradimų negali kompensuoti variacijos skaičiais: tiek išėjo, tiek atėjo. Šiuo metu rajono neįgaliųjų draugijos gretose yra 97 visišką negalią turintys žmonės, 341 turi dalinę negalią (antrąją grupę) ir 58 dar mažesnę negalią. Tai žmonės, daugumai kurių dar ne laikas būtų tapti neįgaliųjų organizacijos nariais. Deja, Prienų rajonas yra sparčiai senėjantis, o finansinis nepriteklius, sunkios gyvenimo sąlygos, dėl įvairių veiksnių prastėjanti sveikata įtakoja ir tai, kad vieni ar kiti vos pusamžį perkopę žmonės jau priklauso vienai ar kitai neįgaliųjų organizacijai. Šioms organizacijoms vadovauja vien moterys. Ar jos stipresnės, ar kantresnės, ar ištvermingesnės? O gal švelnesnės, gebančios atjausti, paguosti ir suteikti viltį? Antraip argi metai iš metų jos būtų renkamos vadovėmis. Ir vis tos pačios.

Štai ir Prienų rajono neįgaliųjų draugijos susirinkimo pradžioje niekas, ko gero, neabejojo, kad pirmininkei Izabelei Julijai Juodsnukienei teks šią naštą nešti dar ketverius metus. Draugijos nariai taip pirmininke pasitiki ir taip, matyt, tiki, kad apie jos pasitraukimą nebuvo ir svarstoma. Lygiai kaip ir dėl draugijos pirmininkės pavaduotojos, Šilavoto neįgaliųjų draugijos pirmininkės Aldonos Marčiulaitienės, finansininkės Irenos Valatkevičienės, draugijos tarybos revizijos komisijos pirmininkės Antaninos Vievesienės, kurios taip pat tęs savo darbus draugijos tarybos ir visos bendruomenės veikloje. Ataskaitinio-rinkiminio susirinkimo metu buvo patvirtinti ir neįgaliųjų draugijos padalinių pirmininkai, iš kurių dauguma liko savo pareigose kitai kadencijai: D. Baguševičienė, J. Gudonis, J. Masiulionienė, O. Aldakauskienė, A. Marčiulaitienė, V. Butkevičienė, A. Tamošiūnas, J. Šilkaitienė, A. Šervenikienė. Išrinkti ir pirmininkų pavaduotojai. Visiems pirmininkė dėkojo už gerą darbą, visapusišką pagalbą, nuoširdų bendravimą, išmanumą bei draugiškumą ir vylėsi, jog toks savitarpio supratimas lydės, šildys bei turtins bendruomenės gyvenimą ir toliau. I. J. Juodsnukienė padėkojo ir Seimo nariui A. Palioniui, kuris, tęsdamas ilgamečius savo tėvelio, šviesaus atminimo Seimo nario J. Palionio ryšius su rajono neįgaliaisiais, labdaros ir paramos fondo vardu padovanojo septynias lovas, kompiuterį, nepraleisdavo neįgaliųjų švenčių ir kitų svarbių datų. Kaip sakė draugijos pirmininkė, be Seimo nario ir Prienų rajono savivaldybės finansinės pagalbos bei gerų žmonių palaikymo draugijai būtų sunku išgyventi.

 

„…kad tik šių žmonių gyvenimas eitų į priekį“

Praėjusieji metai Prienų rajono neįgaliųjų draugijai buvo ne tik žmogiškųjų netekčių, bet ir ilgamečių tradicijų puoselėjimo, aktyvių veiklų, tam tikrų atradimų, tarpusavio bendravimo ir bendradarbiavimo tarp rajono savivaldybės, administracijos vadovų, skyrių atstovų, socialinės rūpybos įstaigų, seniūnijų ir neįgaliųjų bendruomenių tąsos metai. Praėjusiais metais organizacijai skirtos lėšos iš ministerijos (53 000 Lt) ir Prienų rajono savivaldybės (5 300 Lt) buvo naudojamos įprastiems ūkiniams reikalams: apmokėjimams už šildymą, elektrą, telefoną, internetą, transporto išlaidoms, taip pat socialinėms, slaugos, kirpėjos paslaugoms, įvairioms priemonėms, seminarams ir kt.

2012 m. 78 rajono draugijos nariams buvo suteikta per 230 asistento paslaugų, Prienų draugijos patalpose – daugiau nei 120 skalbimo paslaugų. Seniūnijose šia galimybe pasinaudojo per 200 žmonių. Žinant, kad išskalbta net 4 410 kg rūbų ir patalynės, galima tik įsivaizduoti, kiek šioms paslaugoms buvo sunaudota vandens ir skalbimo priemonių, nors už tai imamas tik simbolinis 4 Lt mokestis. Draugijos nariai yra ypač patenkinti kirpimo paslauga, kuri priartinama prie žmogaus, t. y. teikiama namuose. Kirpėjos N. Valatkienės teikiamomis paslaugomis pernai pasinaudojo 131 draugijos narys. Kirpimo ir skalbimo paslaugos – didelė paspirtis sudėtingomis buitinėmis sąlygomis gyvenantiems neįgaliesiems, ypač garbaus amžiaus žmonėms, kurie nepajėgia išvykti iš namų.

Galintiems judėti ir besidomintiems draugijos veikla nariams yra organizuojamos išvykos ir poilsinės kelionės pagal jų pageidavimus. Antai praėjusią vasarą Šventosios reabilitacijos centre po savaitę ilsėjosi iš viso 452 žmonės, Palangoje – 45, Šiluvoje pabuvojo 45, 114 aplankė Merkinės piramidę, Rudaminos bažnytėlę, susipažino su vaistažolių auginimo ir paruošimo technologijomis. Šios kelionės metu draugijos nariai turėjo galimybę susipažinti su sveikstančių narkomanų gyvenimu ir jų kasdienine veikla.

Prienų rajono neįgaliųjų draugijos nariai keletą kartų per metus susiburia neįgaliųjų dienos minėjimo bei kitų švenčių progomis, nepamirštami ir jubiliatai. Visuose šventiniuose renginiuose – ne išimtis ir šis susirinkimas – jų dalyvius dainomis džiugina neįgaliųjų bendruomenės ansamblis „Nemunas“.

2012-ieji liko už nugaros. Dabar, kaip sako neįgaliųjų bendruomenės pirmininkė I. J. Juodsnukienė, reikia žvelgti į priekį. Tęsiamos visos veiklos, joks darbas nesustojo. Nors eina jau trečias metų mėnuo, organizacija dar negavusi lėšų veiklai, bet darbus organizuoja sklandžiai ir geranoriškai. Įprastinės skalbimo paslaugos teikiamos ne tik draugijoje, bet ir keturiose seniūnijose.

– Dėkingi esame Nijolei Valatkienei, kuri visiškos negalios žmones apkerpa nuvykusi į namus, sušukuoja, ištrenka plaukus, net ir šukuoseną, kai reikia, padaro. Džiaugiuosi, kad mūsų „Nemuno“ ansamblio moterys yra tokios dainingos, nepavargstančios, dainuoja pačias gražiausias dainas, – kalbėjo I. J. Juodsnukienė.

Pirmininkė stengiasi, kad draugijos nariai gautų būtinas paslaugas, būtų patenkinti, o jų pageidavimai išpildyti. Bendrauja, skambina telefonu, teiraujasi, ko trūksta, dažnai lanko namuose, kad tik šių žmonių gyvenimas eitų į priekį.

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close