Ekspertas įvardino dažniausiai į įprastus konteinerius „nuklystančias“ elektronikos atliekas

Pasaulyje per metus susidaro apie 40 milijonų tonų elektroninės technikos atliekų. Tokiomis atliekomis dažniausiai tampa nebenaudojami ar sugedę šaldytuvai, televizoriai, kompiuteriai, viryklės, telefonai, lempos ir kiti įprastai buityje naudojami įrenginiai. Nepaisant to, kad daugiau nei 80 proc. Lietuvos gyventojų teigia žinantys, kaip tinkamai rūšiuoti elektronikos atliekas, kai kurių prietaisų išmetimas dar kelia klausimų. Dažniausiai „pasiklystančius“ prietaisus įvardino Elektronikos platintojų asociacijos (EPA) atstovas, ir patarė, kaip juos tinkamai išmesti.

 

Dauguma gyventojų žino, kad buityje naudojami įrenginiai ar prietaisai negali būti paprasčiausiai išmetami kaip kitos atliekos. Elektronika skirstoma į stambiąją ir smulkiąją, atskirai tvarkomos baterijos ir elektros lemputės. Pasak EPA direktoriaus Lino Ivanausko, elektronikos įrenginių skirstymas į kategorijas nulemia, kaip tos atliekos bus tvarkomos. „Kai kuriuose įrenginiuose, pavyzdžiui, šaldytuvuose ar šaldikliuose, yra freono. Beveik visos dabar naudojamos freono rūšys yra nepavojingos gamtai, tačiau kai kurios yra pavojingos žmogui. Siekiant, kad jis nepatektų į aplinką ir būtų saugiai sutvarkytas, būtina laikytis griežtos įrenginių tvarkymo eigos. Kituose elektroniniuose prietaisuose taip pat būna įvairių detalių, kurias dar galima perdirbti ir panaudoti pakartotinai, tad jų tvarkymo procesas pasipildo papildomais žingsniais“, – pasakoja L. Ivanauskas.

 

Iš elektroninių prietaisų pamirštama išimti baterijas

 

L. Ivanausko teigimu, Lietuvos gyventojai baterijas rūšiuoja pakankamai aktyviai. „Nepaisant to, vis dar pamirštama, kad baterijas reikia išimti ir rūšiuojant kitus elektronikos prietaisus. Baterijos ir smulkūs bei stambūs elektronikos įrenginiai turėtų būti rūšiuojami atskirai – išmetant į jiems skirtus konteinerius ar jų talpas“, – primena EPA direktorius. Kartu su įrenginiu išmestos baterijos dėl natūralių irimo procesų gali pradėti plėstis ir netgi sprogti.

 

Mechaniškai minimame dviratyje irgi gali būti elektronikos

 

Nemažai šiuolaikinių muzikos instrumentų bei sportui skirtų įrenginių turi tam tikras elektronines dalis. Tai gali būti įvairūs kištukai ar specialios jungtys, kuriomis įrenginys jungiamas į elektros lizdą, taip pat duomenis rodantys ekranėliai ir pan. „Identifikuoti, kad kompiuteris ar mikrobangų krosnelė yra elektroniniai prietaisai, palyginti nesunku, nes jų veikimui būtina elektra. Klausimų kyla, kai įrenginys yra belaidis arba elektronika laikomos detalės sudaro tik nedidelę prietaiso ar instrumento dalį. Visgi, ir tokiu atveju, kai turite mechaniškai minamą stacionarų dviratį, su nors ir mažu, tačiau elektroniniu ekranėliu, jam sugedus ir nusprendus išmesti – reiktų rūšiuoti kaip elektronikos atlieką“, – pasakoja EPA direktorius.

 

L. Ivanauskas taip pat skatina atkreipti dėmesį ir į šiuolaikinius muzikos instrumentus, kurie turi jungiamąsias dalis su garsą stiprinančiomis kolonėlėmis ar kita įranga. Tokie nebenaudojami instrumentai – irgi elektronikos atliekos.

 

Išmetant televizorių, reikėtų nepamiršti ir nebereikalingų pultelių

 

Kai kurie įrenginiai yra komplektuojami iš kelių prietaisų. Televizorius dažniausiai turi valdymo pultelį, anteną, kompiuteriui prireikia valdymo pelės bei klaviatūros, o įvairūs smulkūs įrenginiai, tokie kaip išmaniosios apyrankės ar mobilieji telefonai, turi savo įkroviklius, kartu naudojamos ausinės. „Jeigu priedai veikiantys ir tinkantys naujiems įrenginiams, skatiname elgtis ekologiškai – jų neišmesti, naudoti toliau. Kaip bebūtų, pasitaiko atvejų, kai įkroviklis tinka tik konkrečiam įrenginiui arba valdymo pultelis skirtas tik vienai priemonei. Tokiu atveju išmetant šias kartu su priedais naudojamų prietaisų atliekas reikėtų rūšiuoti ir jų priedus. Tuomet atliekos bus sutvarkomos patikimai, o namie išvengsime neaišku ką valdančių pultelių, nieko nekraunančių įkroviklių ar tik pusiau veikiančių ausinių“, – teigia EPA direktorius.

 

EPA atstovai primena, kad baterijas ir smulkios elektronikos atliekas išmesti galima į specialius EPA konteinerius, kuriuos galima rasti dažnai lankomose parduotuvėse, bibliotekose, seniūnijose ir t. t. Norint atsikratyti stambiosios elektronikos atliekų, siūloma kviesti EPA atliekų surinkėjus, kurie stambiosios buitinės technikos atliekas iš gyventojų namų išveža nemokamai.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close