Diskusijų festivalis „Būtent!“ skelbia renginio programą

Pirmąkart Lietuvoje vyksiantis diskusijų festivalis „Būtent!“ pradeda skelbti savo programą. Rugsėjo 8–9 dienomis Birštone vyksiančiame festivalyje lankytojai galės rinktis iš maždaug 70 skirtingų renginių, kuriuose dalyvaus apie 200 pranešėjų.

 

Visą diskusijų festivalio programą vienija septynios pagrindinės temos: „Atvira Lietuva“, „Kūrybinga Lietuva“, „Galimybių Lietuva“, „Globali Lietuva“, „Sumani Lietuva“, „Tvari Lietuva“, „Idėjų Lietuva“. Festivalio turinį kuria daugiau nei 20 skirtingų organizacijų, tarp jų – „Investuok Lietuvoje“, „Versli Lietuva“, „Infobalt“, „Nasdaq“, Žinių ekonomikos forumas, Lietuvos inžinerinės pramonės asociacija (LINPRA), „Global Lithuanian Leaders“, „Lietuvos geležinkeliai“, „Moller Auto“, Vilniaus universiteto tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutas ir kitos. Didžiąją dalį programos temų pasiūlė jos organizatoriai – Atviros Lietuvos fondas, Britų taryba, Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje, bankas „Swedbank“.

 

„Festivalio programa yra itin įvairi ir skirta pačių įvairiausių interesų lankytojams. Renginys neturi vienos temos ar specializacijos – diskutuosime apie šalies ateitį ir raidą iš kuo skirtingesnių perspektyvų. Sakome, kad mūsų formatas – susitikimai „be kaklaraiščio“: čia galėsite sutikti ir tiesiogiai užduoti klausimus džinsus dėvintiems ir sportinius batelius mūvintiems žinomiems Lietuvoje ir tarptautiniu mastu ekspertams bei lyderiams. Siūlome visiems atvirą, nemokamą erdvę plėsti akiratį, kelti rūpimus klausimus ir atrasti bendraminčių“, – sako vienas iš renginio iniciatorių ir viešosios įstaigos „Visos idėjos“ steigėjų Antanas Bubnelis.

 

Globali ir lokali Lietuva

Didžioji programos dalis telksis ties Lietuvos vaidmens pasaulyje aptarimu ir šalies vidaus aktualijomis. Pranešėjai kvies diskutuoti apie Lietuvos ir Baltarusijos santykius, globalizacijos poveikį nacionaliniam saugumui, Lietuvos istorijos suvokimą XXI amžiuje, vieningos Lietuvos iššūkius, taip pat – įvarius tautinių ir religinių mažumų integracijos aspektus. Šiose diskusijose dalyvaus Europos komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Arnoldas Pranckevičius, istorikai Liudas Mažylis, Alfredas Bumblauskas, atlikėjai Jurgis Didžiulis, Algirdas Kaušpėdas, žurnalistas Oleg Jerofejev. Į diskusiją apie nacionalinės valstybės ateitį atvyks žymus švedų istorikas ir šiaurietiško modelio tyrėjas Lars Trägårdh.

 

Nemenkas dėmesys programoje teks ir švietimo klausimams – bus diskutuojama apie mokyklų atvirumą, vadybą, demokratijos ribas mokyklose, aukštojo mokslo identitetą. Švietimo klausimais renginyje pasisakys Ramojus Reimeris, Ainius Lašas, Dalius Misiūnas, Milda Laužikaitė.

 

Svečiuose – laimės ekonomikos tyrėjas

Vienas žymiausių festivalio svečių – garsus laimės tyrėjas Danijoje ir Šiaurės šalyse Bent Greve. Jo publikacijos apie laimės ekonomiką ir gerovės valstybės modeliavimą sulaukia didelio dėmesio tiek Skandinavijoje, tiek adaptuoti šį fenomeną norinčiose šalyse. B. Greve yra keleto knygų apie Danijos visuomenės laimės supratimą autorius, siekiantis nuimti mistiką nuo skandinaviškų „laimės indeksų“ ir paaiškinti pavyzdžiais, ką valstybės raidai gali duoti nematerialūs išsivystymo veiksniai.

 

Verslo aktualijos – technologinė pažanga

Tarp verslo festivaliui pasiūlytų temų didžiausias dėmesys skiriamas Lietuvos pasirengimui skaitmenizacijos iššūkiams, pokalbis apie technologinį šalies konkurencingumą ir su skaitmenizacija kylančiais darbo jėgos klausimais. Verslininkai kvies kalbėtis ir apie verslo galimybes prisidėti prie išvykusių lietuvių sugrąžinimo į Lietuvą, taip pat – bendrai apie verslo įvaizdį šalyje.

 

Finale – politinių lyderių debatai

Festivalio programą vainikuos parlamentinių partijų lyderių debatai. Apie Lietuvos raidą bei galimybes čia diskutuos Gabrielius Landsbergis, Gintautas Paluckas, Virginijus Sinkevičius, Remigijus Žemaitaitis ir Remigijus Šimašius. Politikos lyderių debatus moderuos žurnalistas Edmundas Jakilaitis.

 

Tikimasi, kad šiemet į diskusijų festivalį „Būtent!“ atvyks apie 3 tūkst. lankytojų ir jis taps kasmetine tradicija, padedančia puoselėti diskusijų kultūrą ir gerinti priimamų sprendimų kokybę Lietuvoje. Diskusijų festivalio iniciatoriai įkvėpimo semiasi iš ilgametes tradicijas turinčio ir kasmet apie 30 tūkst. žmonių pritraukiančio Almedalen diskusijų forumo Švedijoje, taip pat sėkmingų pavyzdžių Danijoje, Suomijoje, kitose Skandinavijos šalyse ir kaimyninėse Estijoje bei Latvijoje.

 

Renginio programa skelbiama ir nuolat pildoma www.diskusijufestivalis.lt.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close