home Laisvalaikis Kai kas skanaus iš agurkų ir pomidorų

Kai kas skanaus iš agurkų ir pomidorų

Trumpai marinuoti agurkai

Reikės: 2 kg lietuviškų agurkų, gelsvės, serbentų, vyšnių, krienų lapų, 2 skiltelių česnako, 2 stiklinių karšto vandens, 1 šaukšto aliejaus, 5 šaukštų acto, 5 šaukštų rudojo cukraus, 1 šaukšto druskos bei aitriojo (čili) pipiro.

Agurkų kotelius nupjaukite, supjaustykite storais šiaudeliais. Apliekite karštu vandeniu. Įpilkite aliejaus, acto, įberkite rudojo cukraus ir druskos. Jei norite aštriau, įpjaustykite čili pipiriuko. Sudėkite sezoninių žolių lapelius. Galite naudoti ir pačius krienus – agurkai bus traškesni. Įtarkuokite 2 skilteles česnako. Ragaukite – jei per rūgštu, įberkite dar cukraus. Palikite pastovėti 12 valandų.
Trumpai marinuoti agurkai puikiai tinka prie dienos pietų.


Paprastas raugintų agurkų receptas

Reikės: 2 kg šviežių agurkų, 3 šaukštų druskos, saujelės krapų, 1 česnako galvutės.

Kruopščiai nuplaukite agurkus, krapus. Nulupkite česnakus, perpjaukite kiekvieną skiltelę į 2–3 dalis. Vandenį pasūdykite, gerai išmaišykite. Į indo dugną sudėkite pusę stambiai papjaustytų krapų, dalį česnako, tada vienas prie kito suguldykite agurkus. Sudėję visus agurkus, vėl dėkite krapų ir česnakų sluoksnį. Dar kartą išmaišykite druskos tirpalą ir užpilkite ant agurkų. Indą uždenkite dangčiu ar audeklo gabalu ir palikite kambario temperatūroje dienai. Paskui perkelkite į šaltą vietą.

 

Saldžiarūgščiai pomidorai
Reikės:1 l vandens, 2 šaukštų druskos, 1 šaukšto cukraus, saujelės krapų, petražolių, po 2 lauro lapus ir 2 gvazdikėlius.
Sveikus, kietus, iki rausvumo prinokusius pomidorus nuplaukite virintu vandeniu ir talpiai sudėkite į iškaitintus stiklainius. Dėl skonio pridėkite krapų, petražolių ir lauro lapelių, porą gvazdikėlių ir 3–4 kvepiančius pipirus. Į 1 litrą vandens berkite 2 nubrauktus šaukštus druskos, 1 šaukštą cukraus, užvirinkite ir verdantį tirpalą užpilkite ant pomidorų į stiklainius, kad apsemtų. Uždengę dangteliu palaikykite 10–15 min., tada skystį nupilkite, vėl užvirinkite ir vėl užpilkite ant pomidorų. Po 15–20 min. jį dar kartą nupilkite, užvirinkite, užpilkite ant pomidorų ir stiklainiai greitai hermetiškai uždarykite. Tada apverskite aukštyn kojomis ir palikite atvėsti.


Pomidorai obuolių sultyse

Reikės: mažesnių, vienodo dydžio pomidorų, 1 l natūralių obuolių sulčių, 1 šaukšto druskos, 1 šaukšto cukraus, po 1–2 skilteles česnako į stiklainiuką, po 1 lauro lapelį.

Pomidorus švariai nuplaukite, subadykite mediniu pagaliuku (krapštuku).Užvirinkite vandenį ir apipilkite pomidorus verdančiu vandeniu 10 min. Po to vandenį nupilkite.

Pomidorus dėkite į stiklainius, įdėkite po lauro lapelį, keletą pipiro grūdelių, česnako skiltelę.

Į obuolių sultis sudėkite druską, cukrų (jei sultys labai rūgščios, galima dėti po 1 šaukštą cukraus), užkaitinkite iki virimo ir užpilkite pomidorus. Stiklainius uždarykite dangteliais, apverskite, šiltai uždenkite ir palikite per naktį.

 

Pomidorų ir cukinijų mišrainė

Reikės: 2 kg pomidorų, 2 kg cukinijų, 1 kg svogūnų, 2 saldžiųjų paprikų, 2,5 šaukšto druskos, 2,5 šaukšto cukraus, 150 g saulėgrąžų aliejaus, 100 g acto, 1 stiklinės virinto vandens, truputį čili pipiro (kas mėgsta aštriau).

Gerai nuplautas ir supjaustytas daržoves sudėkite į puodą, supilkite ir sudėkite likusius produktus, pamaišykite. Virkite viską ant mažos ugnies 20–25 min. Sukrėskite mišrainę į sterilius stiklainius, užsukite dangteliais ir apverstus stiklainius laikykite apklotus, kol viskas atvės.