Ar Nemuno krantinė gali būti skirta tik pėstiesiems?

Neseniai sulaukiau telefono skambučio – žmogus norėjo sužinoti, ar Birštone A. S. Zenkevičiaus promenada (Nemuno krantinė) skirta pėstiesiems, ar įvairiems keturračiams, riedučiams ir dviračiams. Žmogus aiškino, kad praeitą savaitgalį su žmona lankėsi Birštone, viskas buvo labai smagu ir gerai, kol nesugalvojo pasivaikščioti krantine. Čia lėkdamas su paspirtuku vaikas kliudė žmonai koją, nes nebuvo kur prasilenkti, iš priekio važiavo kompanija keturračiais dviračiais…

 

Pasak skambinusiojo, šį kartą viskas baigėsi gana laimingai, vaiko tėvai atsiprašė, o sužalojimas buvo nedidelis. Tačiau problema tikrai nemaža, nes dviratininkai lekia, manevruoja tarp žmonių, nepatogumų sukelia ir krantine riedantys keturračiai. Sunkiau būna tada, kai susiduria du tokie keturračiai, o aplink dar ir pėstieji, mamos su vežimėliais.

Šeštadienį teko krantinėje būti apie 3 valandas. Kalbėjausi ir su atvykusiais žmonėmis, ir su vietiniais, birštoniečiais. Žmonės nesupranta, kodėl važinėjama dviračiais ir keturračiais krantine, kai Birštone yra tiek daug dviračių takų, kodėl nesaugiai turi jaustis išėję pasivaikščioti žmonės. O kur dėtis iš sanatorijų su ramentais išėjusiems pasivaikščioti, sėdintiems vežimėliuose?

Buvo ir besidominčių, ar mūsų Tarybos nariai ir pati merė niekada savaitgaliais neišeina pasivaikščioti ir nemato, kas darosi krantinėje?

Birštono kurortas populiarus ir lankomas, tačiau yra ir tam tikrų nepatogumų, kuriems pašalinti netgi nereikia didelių investicijų, tik daugiau dėmesio.

Paklaustas apie šią problemą, Birštono savivaldybės mero pavaduotojas Vytas Kederys, kuris yra ir Saugaus eismo komisijos pirmininkas, sakė, kad jokių nusiskundimų nėra gavęs, tačiau pripažino, kad reikėtų galvoti, kaip spręsti šią situaciją.

Birštono policijos komisariato viršininkas Rolandas Stiklius pripažino, kad jau prieš kelis metus kildavo problemų krantinėje tarp važiuotų ir pėsčiųjų. Tiesa, anksčiau buvo mažesnis srautas žmonių, toje erdvėje visi buvo draugiškesni ir išsiteko. Dabar dar atsirado įvairių kitų transporto priemonių, tokių kaip keturračiai dviračiai, riedžiai, elektromotociklai. Taigi sunku visiems būti vienoje erdvėje ir netrukdyti. Pasak R. Stikliaus, buvo rengiama akcija, dalinami lankstinukai, kaip turi elgtis dviratininkas pėsčiojo atžvilgiu. Bet tai buvo tik akcija…

Ką daryti, taip ir neaišku. Aišku tik tai, kad problema pribrendo ir Savivaldybės taryba turi priimti protingą sprendimą.

Policijos komisariato viršininkas pažymėjo, kad lengviausias kelias būtų uždrausti važinėti dviračiais ir keturračiais dviračiais. Tačiau žmonės mėgsta važinėti ir vaikštinėti Nemuno krantine, tad reikia galvoti, kaip tai padaryti neskausmingai, nepažeidžiant vienų ar kitų eismo dalyvių teisių.

Visgi kai kurių birštoniečių nuomone, reikėtų uždrausti važinėti keturračiais bent savaitgaliais, juk yra vietos Centriniame parke bei mieste. Pasak jų, dėmesys bus atkreiptas ir imtasi priemonių tada, kai atsitiks didesnė nelaimė.

Beje, vietiniai gyventojai sako, kad tenka patirti nepatogumų atvykus apsipirkti į IKI parduotuvę, mat miesto svečiai aikštelėje pastato automobilį visai diena, tad nėra kur pasistatyti automobilį trumpam laikui. Ne ką geriau ir miesto gatvėse, kur visos pakelės pristatytos transporto priemonių. Žinoma, šios problemos laikinos, ateis ruduo ir jos savaime išsispręs, bet, anot žmonių, tai nelabai malonu.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close