Gamtos stichija siautėjo Birštono savivaldybėje

Rugpjūčio 11-osios naktį kaimyninėje Lenkijoje siautusi gamtos stichija kitos dienos pavakare užklydo ir į mūsų kurortą. Nuo škvalinio vėjo stipriai nukentėjo nemaža dalis Birštono savivaldybės teritorijos, Siponių krašto miškai, pats miestelis ir jo centrinis parkas.

Stichija žalos padarė tikrai nemažai – pačiame mieste prie buvusio kino teatro išvartyti medžiai, nulaužtos šakos, sudaužyti šviestuvai. Algirdo gatvėje taip pat priversta ir prilaužyta šakų, kurios sekmadienį ir pirmadienį buvo surinktos į krūvas. Beveik visame mieste daugiau ar mažiau buvo aplaužytų ir išverstų medžių.
Birštono miesto tvarkymo tarnyba tuoj pat ėmė atlaisvinti takus bei gatves, šalino pavojų keliančius medžius. Reikia paminėti, kad miesto tvarkymo tarnyba ir talkininkai bei savanoriai dirbo visą savaitgalį. Tad Žolinės šventę žmonės jau galėjo švęsti beveik sutvarkytame mieste.

 

Siponių krašto miškuose išversta ir išlaužyta daug medžių

Tačiau didžiausias uragano smūgis teko Siponių krašto miškams. Buvo užversti miško keliai ir takeliai bei kelias, vedantis į Siponis. Atlaisvinti kelius pradėta vos praūžus škvalui.

Kol kas tiksliai dar nesuskaičiuoti gamtos stichijos padaryti nuostoliai, bet, miškininkų preliminariu paskaičiavimu, gali būti išversta ir išlaužyta apie 5000 kub. metrų medienos 2000 ha plote, išlaužyta ar išversta nemažai ir pavienių medžių. Kaip sakė VĮ Prienų miškų urėdijos vyr. miškininkas Tadas Zubavičius, be Birštono girininkijos, kuriai padaryta daugiausia žalos, kiek mažiau nukentėjo Išlaužo girininkijos Alksniakiemio miškas, šiek tiek medžių išversta Prienų šile.

Kadangi dabar šiltasis metų laikas, tad ir išvartytus bei išlaužytus plotus reikia sutvarkyti kuo trumpesniais terminais. „Išvartytus didesnius plotus stengsimės sutvarkyti per mėnesį, o kur išvartų mažiau – per porą mėnesių. Šiuo metu mestos visos turimos rangovų pajėgos bei technika, kad kaip galima greičiau būtų likviduoti uragano padariniai“, – sakė T. Zubavičius.

Birštono girininkijos darbuotojai greitai organizavo miško tvarkymo darbus, dirbo miško pjovėjai, miško pjovimo kombainas. Pasak operatoriaus Alvydo Juočiūno, dirbti su įrenginiais yra gana sudėtinga.

 

Teko dažniau važiuoti į iškvietimus ir gelbėtojams

Paklaustas apie rugpjūčio 12-osios įvykius, kai prasiautęs škvalas išvartė medžius, nuplėšė namų ir ūkinių pastatų stogus, Kauno apskrities Prienų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Gintautas Baltrimas sakė, kad buvo 10 iškvietimų, nes žmonės iš Birštono, Balbieriškio, Jiezno bei Stakliškių kvietė padėti pašalinti užvirtusius ant kelių medžius. Pasak viršininko, džiugu, kad nebuvo didesnių nelaimių ir gaisrų, išvengta žmonių aukų.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close