Margučiai atnešė „Aukso vainiką“

Kai saulutė kopia vis aukščiau į dangų, o mes pradedame ilgėtis vieversio giesmės, jaučiame, kad artėja pati smagiausia ir linksmiausia pavasario šventė – Šv. Velykos. Šiemet artėjančių švenčių nuotaiką pradėjome jausti gana anksti, kai į Birštono sakralinį muziejų atkeliavo dailininkės, liaudies menininkės, kiaušinių margintojos, 2012 metų „Aukso vainiko“ laimėtojos Angelės Rauktienės paroda.

Šiais metais Ukmergėje vykusio „Aukso vainiko“ konkurso laureatų apdovanojimo ceremonijos metu margučių margintojai A. Rauktienei buvo įteiktas pagrindinis apdovanojimas – „Aukso vainikas“. Ši  nominacija laikoma svarbiausiu tautodailininko meistriškumo įvertinimu, didelė garbė jį gauti.

A. Rauktienė į Birštono sakralinį muziejų atvežė didžiulę įvairia technika numargintų vištos, žąsies, stručio ir net putpelės kiaušinių. Tai nepaprasti margučiai, tai tikri meno kūriniai, o ypač ta kolekcija, už kurią buvo skirtas apdovanojimas.

Kovo 4 dieną vyko parodos pristatymas kurorto bendruomenei ir edukacija.

Angelė Rauktienė į Birštoną atvyko kartu su savo vyru ir bendraminčiu menininku Vytautu.

Autorė pasakojo, kad marginti kiaušinius pradėjo nusižiūrėdama į savo mamą, kuri turėjo meninių gabumų gražiai siuvinėti, siūti bei megzti, taip pat įvairiais raštais išgražinti kiaušinius. O gal tokį pojūtį grožiui paveldėjo ir iš tėvelio, puikaus meistro, dailidės, kuris namo negalėjo užbaigti jo nepapuošdamas kokiais nors pagražinimais, ornamentais, langinėmis.

Eidama nuo vienos ekspozicijos lentynos prie kitos A. Rauktienė pasakojo, kaip galima numarginti kiaušinį natūraliais dažais, kaip galima išgauti raštus siūlais, popierėliais, augalais, vašku ar preciziškai išskutinėjant vingriausius raštus. Beje, niekada nepasikartojančius. Menininkė pasakojo, kad jie su vyru Vytautu yra privataus margučių muziejaus „Buities ir margučių palėpė“ įkūrėjai.

Dėmesį patraukė didoki mediniai kiaušiniai, ne išmarginti raštais, bet išdrožinėti.

– Taip išmarginti kiaušiniai yra skirti akliesiems, kad jie su pirštais pačiupinėtų faktūrą, rankomis pajustų pasaulio sandarą. Ant šių medinių kiaušinių yra išdrožinėtos saulytės, paukščių pėdutės, sakralūs piešiniai, kryžiukai. Be to, yra išmargintų ir Brailio raštu su posakiais ir sveikinimais, – pasakojo menininkė.

Margučių parodoje yra ir trys dideli stručio kiaušiniai, išmarginti tam tikrais ženklais, simbolizuojančiais Šventąją trejybę, yra kalendorius, kurį sudaro tiek kiaušinių, kiek metuose dienų, ir kiekvienas kitoks, nesikartojančių raštų.

Priėjusi prie svarbiausių eksponatų, už kuriuos gavo garbingą apdovanojimą „Aukso vainiką“, A. Rauktienė pasakojo, kad pasirinko motyvą, skirtą Maironio 150-osioms metinėms. Pagal poeto eiles, kokia mintis vystoma, išmargino po 6 margučius, kurie sudėti į vienodo dydžio dėžutes. Be to, prie kiekvienos dėžutės yra gražiai, kaligrafiškai, su tikra žąsies plunksna užrašytos eilės ant beržo tošies.

– Apie tai, kad vyksta konkursas „Aukso vainikas“, sužinojau 2008 metais. Tada ir pagalvojau, kodėl nepabandžius. Kretingos muziejuje vyko regioninis turas, tai ten ir pateikiau pirmuosius savo konkursinius margučius. Po dvejų metų vėl dalyvavau ir pateikiau kolekciją „Metų laikai“, laimėjau II vietą. O 2012 metais jau laimėjau „Aukso vainiką“. Kaip suvokiau tuos eilėraščius ir Maironio gyvenimą, taip ir pavaizdavau ant kiaušinio. Tai atnešė man „Aukso vainiką“ ir diplomą, – džiaugėsi gražių darbelių autorė.

Pasirodo, A. Rauktienė ne tik margučius gražiai margina, bet ir vyro padarytas kraitines skrynias (beje, vėl madingas) nepaprastais raštais išvinguriuoja.

Abu laisvi menininkai turi daug ir įvairių sumanymų, kuriuos ir įgyvendina: padaro kiaušinio pagrindu įdomių žaisliukų vaikams iš medžio, taip pat kiaušinių su magnetukais. O medinukai taip gražiai nudažyti ir numarginti, kad tik labai gerai įsižiūrėjęs atskirsi, kad netikras.

Po išsamaus parodos pristatymo menininkė susirinkusiesiems surengė pamokėlę, kurios metu mokino, kaip marginti kiaušinius su vašku, skutinėti, o taip pat pasakojo, kaip galima marginti žemaitiškai, tokiu būdu, kokio jau niekas nebemoka. Kelis kartus panardinus į sodrius dažus, nupiešus ornamentus, pabaigoje kiaušinis dar nuplaunamas raugintų kopūstų sunka.

Norinčiųjų pasimokyti kiaušinių marginimo meno paslapčių netrūko. Juk labai smagu laukti švenčių ir paruošti savo artimiesiems tokias mielas, savo rankomis sukurtas dovanėles – margučius. O kad margintojams būtų smagiau, kelis kūrinėlius atliko smuikininkės Monika Lešinskaitė ir Greta Žitkutė.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close