Į kosmosą pakilo viltis suprasti ir išgydyti Parkinsono ligą

Eksperimentai siekiant geriau suvokti Parkinsono ligą ir kosminių spindulių kilmę keliauja į Tarptautinę kosminę stotį po pakilimo kosminiu erdvėlaiviu „SpaceX Dragon” lėktuvu vakar.

NASA Kennedžio kosmoso centre, Floridoje, 12-osios komerciškai atnaujinamos misijos kompanijoje, perkeliančioje daugiau nei 4400 svarų sterlingų mokslinių tyrimų įrangą, krovinius ir atsargas, kosminis laivas „SpaceX Dragon” pakeltas su „Falcon 9” raketa iš paleidimo komplekso „39A”.

Rugpjūčio 16 d., trečiadienį, erdvėlaivis su kroviniu atvyks į Tarptautinę kosminę stotį (TKS-ISS), kur kosmoso stoties roboto ranka, prižiūrima NASA astronauto Jack’o Fischer’io ir ESA (Europos kosmoso agentūra)astronauto Paolo Nespoli, bus prijungtas prie TKS.

Tyrimo medžiagos, skriejančios viduje „Dragon” slėgio zonoje, apima eksperimentą auginti didelius leucino turinčios kartotinės kinazės 2 (LRRK2) kristalus, baltymus, kurie, kaip manoma, yra didžiausias genetinis faktorius, sukeliantis Parkinsono ligą. Gravitacija išlaiko šio baltymo išaugusias versijas, kurios yra per mažos ir pernelyg kompaktiškos. Šis eksperimentas, kurį sukūrė Michaelio J. Fokso (Parkinsono liga sergančio aktoriaus Michael J. Fox) fondas, „Anatrace” ir „Com-Pac International”, išnaudos mikrograktyvumo pranašumus, norint augti didesniam, labiau tobulos formos LRRK2 kristalams, kad juos būtų galima analizuoti Žemėje. Šio tyrimo rezultatai galėtų padėti mokslininkams geriau suprasti Parkinsono ligą ir padėti gydymo būdams.

„Kestrel Eye” (NanoRacks-KEIIM) tyrimas – tai mikrosatelitas, turintis optinį vaizdą, įskaitant komercinį teleskopą. Šis tyrimas, kurį remia JAV nacionalinė laboratorija, išbando sąvoką „mikro kosminių palydovų naudojimas žemos Žemės orbitoje”, kad būtų galima palaikyti kritines operacijas, pvz., mažinti Žemės vaizdų sklaidą tokiose situacijose, kurios yra svarbios laiko atžvilgiu, pavyzdžiui, stebint sunkius orus ir nustatant stichines nelaimes.

Kosminio taško energetika ir masės priemonė bus pritvirtinta prie TKS į Japonijos eksperimento modulio ekspozicijos įrenginį ir išmatuos kosminių spindulių sklaidą. Duomenys, surinkti iš jo trejų metų misijos, padės išspręsti esminius klausimus apie kosminių spindulių kilmę ir istorijas, sustiprinti supratimą apie pagrindinę visatos struktūrą.

Su „Dragon” kapsule keliauja ir bendrovės „Hewlett Packard Enterprise” pagamintas superkompiuteris „The Spaceborne Computer”.

Rugsėjo viduryje planuojama, kad „Dragon” išvyks į kosminę stotį ir grąžins daugiau nei 3300 svarų žemės, technikos ir įgulos.

Jau daugiau nei 16 metų žmonės nuolat gyveno ir dirbo Tarptautinėje kosminėje stotyje, tobulindami mokslo žinias ir demonstruodama naujas technologijas, kurių Žemėje negalima pasiekti, kad būtų galima taikyti išsamiems ilgalaikiams žmogaus ir robotų tyrimams. Pasaulinėmis pastangos, daugiau nei 200 žmonių iš 18 šalių aplankė unikalią TKS mikrogravitacijos laboratoriją, kurioje surengė daugiau kaip 1900 tyrėjų tyrimus iš daugiau nei 95 šalių.

NASA

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close