Pažvelkime į dešrainių receptų bei naudojamų dešrelių įvairovę

Dešrainis – vienas populiariausių greitai paruošiamų užkandžių, kuris mėgstamas ne tik Amerikoje, Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje ar Australijoje. Net mes, lietuviai, esame pamėgę dešrainius, o šiam užkandžiui gaminti naudojamų dešrelių įvairovė iš tiesų stebina: nuo paprastų pieniškų iki pomidorų ar alaus skonio dešrelių, pagardintų įvairiomis žolelėmis ar kepamųjų dešrelių, paskrudintų ant grotelių.

Manoma, kad dešrainius imta gaminti dar 1800-aisiais. Vieni šaltiniai teigia, kad dešrainiai kilo iš Vokietijos, Frankfurto, kur jie miesto garbei vadinami „frakfurter“. Na, o Austrijos mieste, Vienoje, tie patys dešrainiai buvo pavadinti „wiener“, taip pat laikantis miesto pavadinimo. Amerikoje dešrainiai paplito pavadinimu „hotdog“ (ang. „karštas šuo“).

Šiandien šio populiaraus užkandžio galime rasti įvairiausių receptų, tad nenuostabu, kad jis populiarus ir Lietuvoje. Pažvelkime į eiles rytais degalinėse, dienos metu – įvairiose užkandinėse parkuose ar skveruose, dešrainiai patiekiami su įvairiausiais pagardais, ingredientais ir net garnyru įvairiuose restoranuose

Kaip pasakoja AB Vilniaus paukštynas mėsos gaminių cecho vadovė Irena Juozapavičienė, nenuostabu, kad spartėjant gyvenimo tempui Lietuvoje išpopuliarėjo greitai paruošiami užkandžiai, na o dešrainis – populiariausias iš jų. Vilniaus paukštynas prieš dešimtmetį pirmasis sukūrė ir pradėjo gaminti virtas dešreles, skirtas būtent dešrainiams.

„Virtas dešrainių dešreles „Hot-Dog“ gaminti pradėjome prieš daugiau kaip 10 metų, tuomet rinkoje analogiškų produktų nebuvo – teigia paukštyno atstovė, – Sukūrėme produktą, kuris buvo plačiai pritaikomas: tiko dešrainiams, sumuštiniams, karštiems patiekalams gaminti, be to, sukūrėme skonį, prigijusį Lietuvos rinkoje.”

Daugelį metų dešrainių dešrelės Hot-Dog” yra populiariausios ir perkamiausios dešrų ir dešrelių kategorijoje Lietuvoje.

Vilniaus paukštyno atstovė pasakoja, kad dabar dešrainiai gaminami ne tik su virtomis vištienos dešrelėmis, bet ir su parūkytomis dešrelėmis ir net griliui skirtomis kepamosiomis dešrelėmis.

„Vilniaus paukštynas šiandien gamina virš 40 skirtingų dešrelių skonių, kurių sudėtyje didžiąją dalį sudaro tik vištiena. Gaminamos ir tradicinio skonio virtos dešrelės, ir pastaraisiais metais populiarėjančios įvairiausių skonių dešrelės, pavyzdžiui, su sūriu, bavariško alaus skonio, pomidorų skonio, ir pan.“ – teigia I. Juozapavičienė.

Vilniaus paukštyno atstovė juokauja, kad visos paukštyne gaminamas vištienos deršeles tinkamos dešrainiams. Gaminamas ir platus kepamųjų dešrelių asortimentas, jos taip pat gali būti naudojamos ir dešrainiams. Paukštyne gaminamos ir karštais rūkytos kumpinės dešrelės ir karštais rūkytos medžiotojų dešrelės, gaminamos ir vaikams skirtos Kakės makės” virtos vištienos filė mini dešrelės bei virtos vištienos filė dešrelės“ bei „Mini tigriuko“ dešrelės.

Kad restoranų ar užkandinių virtuvėse besisukantiems šefams tenka gaminti įvairiausius dešrainius pritaria ir žinomas virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas. Daug po pasaulį keliaujantis Ruslanas tik patvirtina, kad mūsų šalyje dešrainiai – populiariausias užkandis:

„Juk daugelis iš mūsų pusryčiams esame įpratę valgyti dešrelę su daržovėmis, padažu ir bandele – tai mūsų pamėgti produktai, tad nenuostabu, kad dešrainiai – įprastas ir mėgstamas maistas, – teigia Ruslanas Bolgovas, – Be to, dešrainius patogu valgyti ne tik namie, restorane, bet ir gamtoje, išvykoje. Dirbdamas restorane dažnai sulaukiu pageidavimų pagaminti dešrainius ir kuo įvairesnius, nes ypač vasarą žmonės nenori valgyti daug, bet nori valgyti skaniai.“

Jis teigia, kad vasarą, kai daug laiko praleidžiame gamtoje ir kepame ant grilio, dešrainis – tiesiog tobulas vasaros užkandis.

„Iš ko gaminsite dešrainį – tai jūsų fantazijos laisvė, galima naudoti tradicinius šio užkandžio produktus: bandelę, dešrelę, salotas, tradicinį padažą, tačiau galima naudoti tai, ką jūs mėgstate – Mocarelos sūrį, pesto padažą, baziliką, pomidorą, tai bus itališkas dešrainis. Pagardinę Barbekiu padažu, pagaminsite amerikietišką dešrainį, na o pagardinę aštriu padažu bei traškiomis bulvytėmis – išgausite meksikietišką skonį,“- teigia jis.

Virtuvės šefo mylimiausias dešrainio receptas – dešrainis su troškintais raugintais kopūstais, paskrudinta šonine, traškiais svogūnais ir skaniai paskrudusia dešrele, kuri skirta kepti grilyje. Jei jis gamina namuose, tuomet naudoja virtas dešreles, na o įvairesniam skoniui suteikti jis naudoja ir smulkintas korėjietiškas morkas, ir kartais, ypač pavasarį, troškintus šviežius kopūstus, kuriuos troškindamas sumaišo su raugintais.

Šefas siūlo pasigaminti šventišką dešrainį: jums reikės dešrainių bandelės, cukinijos, pikantiško salsa padažo ir dešrelės. Bandelę jis siūlo šiek tiek paskrudinti ant grilio, paskrudinti ir cukiniją, o vėliau specialiose dešrainių grotelėse paskrudinti ir visą dešrainį. Jį iškepus užpilti padažo ir patiekti.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close