Kur plauks iš atliekų sukurtas originalus laivas „Veiverys“?

Mokytis rūšiuoti atliekas? Ne, nenoriu… Na, gerai, gal pabandysiu. O, tai gali būti įdomu! Taip keitėsi Veiveriuose (Prienų rajone) vykusios krašto vasaros šventės dalyvių nuotaikos, išgirdus kvietimą dalyvauti atliekų rūšiavimo pamokoje, pasitikrinti savo rūšiavimo žinias ir įgūdžius.

Veiverių krašto šventėje buvo surengta ekologijos valandėlė „Pasaulis aplink mus“, kurios metu pristatyta jau trečius metus iš eilės Alytaus regione rengiama Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro (ARATC) ir viešosios įstaigos „Pakuočių tvarkymo organizacija“ (PTO) akcija „Rūšiuoji, vadinasi, galvoji“.

Akcijos rengėjai šventės dalyvius kvietė užsukti į palapinę, atsakyti į testo klausimus apie atliekų rūšiavimą, išmokti pagaminti naujų daiktų iš antrinių žaliavų ir dalyvauti praktinėje atliekų rūšiavimo rungtyje. Kūrybiškiausių ir aktyviausių akcijos dalyvių laukė rengėjų įsteigti prizai – rankšluosčiai, puodeliai.

Veiverių krašto šventės dalyviai buvo labai kūrybiški, noriai gamino žaislus iš antrinių žaliavų, entuziastingai kūrė didžiulį laivą iš kartoninių dėžių. Bene didžiausi entuziastai kuriant originalųjį laivą „Veiverys“ buvo šventės dalyviai Ditė ir Benas.

Kur plauks šis laivas? „Turbūt į „Švaros“ šalį“, – šypsojosi jo kūrėjai.

Atsakiusieji į testo klausimus ne tik dalyvavo loterijoje, bet ir klausinėjo, kaip reikėtų rūšiuoti vienas ar kitas atliekas.

Geriausi atsakymai gaunami viską išbandant praktiškai. Tad praktinėse atliekų rūšiavimo varžybose dalyvavo trys komandos – dvi šeimos ir sportininkų komanda „TNT“: du bendraamžiai (22-ejų metų) Mantai, šešiolikmetis Gintautas ir 23-ejų metų Eimutis.

Visos atliekas rūšiavusios komandos dovanų gavo rankšluosčius su ARATC ir PTO logotipais.

Daugelis akcijos dalyvių tikino atliekas rūšiuojantys ir namuose, tad neįveikiamų užduočių jiems nebuvo, nors klausimų kilo.

Nelengva užduotimi tapo metalo atliekų rūšiavimas. Daugelis akcijos dalyvių prisipažino gyvenantys individualiuose namuose ir besinaudojantys pakuočių konteineriais, į kuriuos meta visas – metalo, plastiko ir popieriaus pakuočių atliekas.

Tad atsistojus prie trijų popieriaus, plastiko ir stiklo atliekoms skirtų konteinerių, teko ir pagalvoti. O pagalvojus, tarpusavyje pasitarus, rastas ir atsakymas: metalo pakuočių atliekos dažniausia keliavo teisinga kryptimi: į plastiko konteinerį.

Ne vienam klausimų kėlė ir kombinuotosios pakuotės rūšiavimas: į kurį konteinerį mesti popierinį maišelį su plastikiniu intarpu? Vaikinai rado išmintingą sprendimą: šią pakuotę išardė ir vieną jos dalį metė į plastiko, kitą – į popieriaus atliekų konteinerį. Žinoma, jie nebūtų nusižengę rūšiavimo taisyklėms, jei visą maišelį būtų išmetę į plastiko konteinerį, kur tikrai gali keliauti visa kombinuota pakuotė.

Daugiau kaip keturias valandas su šventės dalyviais bendravę akcijos rengėjai sulaukė ir daugiau atsakingai rūšiuojančių žmonių klausimų.

Vienas susirūpinęs šventės dalyvis teiravosi, kur dėti nukarpytas tujų šakas? Jos sunkiai pūva, jas sudėtinga kompostuoti, o Veiveriuose esančioje stambiųjų ir kitų atliekų surinkimo aikštelėje jų nenori priimti.

Tokiose aikštelėse, be kitų atliekų, priimama tik žolė ir lapai, o kitas žaliąsias atliekas, nesant galimybės jų kompostuoti ir smulkinti namuose, reikėtų gabenti į žaliųjų atliekų surinkimo aikšteles.

Jeigu ir jūs turite klausimų apie atliekų rūšiavimą, būtinai užduokite jį. Klausimą galite pateikti Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro svetainėje www.aratc.lt arba dalyvaudami atliekų rūšiavimo akcijose, kuriose rengiamos Alytaus regiono atliekų tvarkymo centrą įkūrusių savivaldybių švenčių, bendruomenių renginių metu.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close