Kova su vėjo jėgainių statytojais persikėlė į Tarybos posėdžių salę

Vasario 28 d. rajono savivaldybės Tarybos posėdyje politikai pritarė alternatyviosios energijos šaltinių – vėjo jėgainių išdėstymo Prienų rajone specialiojo plano (schemos) rengimui. Tačiau, kol bus parengtas specialusis planas, pradėtas detaliojo teritorijų planavimo procesas laikinai sustabdytas.

Svarstomą klausimą, kuris yra susijęs su Prienų rajono savivaldybės Peticijų komisijos išvada, pristatė Peticijų komisijos pirmininkas, Pakuonio seniūnas Audrius Narvydas. Jis informavo, kad Prienų rajono savivaldybės taryba 2013 m. vasario 5 d. gavo L. Kuzmickienės ir kitų asmenų (iš viso 258 piliečių) kreipimąsi dėl vėjo jėgainių statybos Prienų rajone. Buvo prašoma kreipimąsi pripažinti peticija, išnagrinėti ją iš esmės ir priimti spendimą dėl vėjo jėgainių išdėstymo schemos – specialiojo plano rengimo bei reikalaujama sustabdyti detaliųjų planų, numatančių vėjo jėgainių statybas, tvirtinimą.

Posėdžiavusi komisija nusprendė teikti rajono savivaldybei išvadą tenkinti L. Kuzmickienės ir kitų asmenų reikalavimus ir siūlymus, o Tarybai – Peticijų komisijos parengto sprendimo dėl alternatyviosios energijos šaltinių – vėjo jėgainių (pavienių, grupių, parkų) išdėstymo Prienų rajone schemos – specialiojo plano rengimo bei atitinkamo teisės akto sustabdymo projektą.

Pasisakyti svarstomu klausimu panoro vėjo jėgainių statybos organizatoriaus UAB „Gintaro energija“ direktorius Kęstutis Matusevičius. Nesutikdamas su A. Narvydo perskaitytu sprendimu ir prašydamas Tarybos narių atmesti Peticijų komisijos sprendimą bei jo netvirtinti, jis įvardijo ir tam tikras priežastis. Įmonės vadovas paaiškino, kad žemės paskirties keitimo ir vėjo jėgainių išdėstymo detaliojo plano Pagirmuonio kaime procedūros baigtos, o viso proceso metu nebuvo gauta nė  vieno nusiskundimo iš oficialių institucijų dėl kažkokių pažeidimų. Pagrindiniai nusiskundimai ir susirinkimai, anot K. Matusevičiaus, prasidėjo praėjusių metų paskutiniąją dieną, kada seniūnijos bendruomenės nariai paprašė mėnesiui atidėti susirinkimą, motyvuodami noru susipažinti su dokumentais. Sutikę atidėti vėjo jėgainių statybos organizatoriai esą gavę motyvuotus gyventojų pasiūlymus ir pastabas, į kuriuos kvalifikuotai atsakę. Organizatorių atstovas priekaištavo ir seniūnui A. Narvydui, esą jis neleidęs seniūnijoje viešinti privalomų skelbti dokumentų ir, nors ir privalėjęs, nepasirašęs. K. Matusevičiaus nuomone, seniūnijos atstovai yra įbauginti, o seniūnas neva pats sukuria teisines problemas, kurios yra perkeliamos į žmonių skundus ir peticijas, kurios skubos tvarka tvirtinamos.

– Nei šiuo sprendimu, nei specialiuoju planu nepakeisime fizikos. Triukšmas kaip sklido, taip sklinda vienodai. Į visus klausimus jau yra atsakyta, ir specialistų nuomonė negali pakenkti visuomenės interesams ar sveikatai, – teigė K. Matusevičius.

Detaliojo plano organizatorius pareiškė, kad plano procedūros visiškai atitinka bendrąjį planą ir visus reikalavimus, o jų sustabdymas įmonei būtų nuostolingas. Jis teigė neprieštaraujantis darbo grupės sudarymui, o dėl vėjo jėgainių išdėstymo  specialiojo plano sutiko diskutuoti. Esą darbo grupėje būtų galima suderinti visuomenės, Savivaldybės ir planuotojų darbus.

Į K. Matusevičiaus repliką apie draudimus seniūnijoje viešinti dokumentus replika atsakęs A. Narvydas patikino niekada nedraudęs to daryti, priešingai – visada kovojęs, kad planai būtų skelbiami visuomenei.

Vėjo jėgainių statybos organizatorių atstovo argumentai neįtikino ir Pakuonio seniūnijos bendruomenės atstovų bei dalies Tarybos narių. Tarybos narys J. Krikštolaitis abejojo tokio sprendimo nauda rajonui bei įtarė, kad organizatoriai vis dėlto neatliko visų procedūrų. A. Gustaitis siūlė neskubėti, išnagrinėti visus pasiūlymus, kad metų eigoje nebūtų priimami nauji sprendimai.

C. Pacevičius išsakė abejones dėl kai kurių specialistų neatsakingumo vykdant savo pareigos, t. y. be eilės išdavus sąlygas detaliajam planui. Jis pavadino ydinga praktika savivaldybėje savo biudžeto sąskaita ruošti specialiuosius planus verslo atstovams, registravusiems savo įmones ne Prienų rajone, todėl ateityje „ateinančius“ į savivaldybę verslo projektus siūlė apsvarstyti atidžiau.

Į Tarybos posėdį atvykę Dvylikių kaimo bendruomenės atstovai taip pat nenorėjo išeiti neišsakę savo nuomonės. Kelių šimtų gyventojų pretenzijas, patvirtintas parašais, išsakiusios bendruomenės pirmininkės L. Kuzmickienės aiškinimu, žmonės priešinasi „didingų sparnų“ pasirodymui jų artimoje kaimynystėje. Esą šios procedūros buvo rengiamos nesilaikant įstatymų ir atstumų (statyti vėjo jėgaines ne arčiau kaip 3 km nuo gyvenvietės ir gyvenamųjų sodybų) ir nepaisant gyventojų nuomonės.

Atsižvelgdama į Prienų rajono savivaldybės Peticijų komisijos 2013 m. vasario 18 d. išvadą ir detaliojo planavimo proceso metu paaiškėjus, kad būtina detalizuoti bendrojo teritorijų planavimo dokumentų sprendinius, Prienų rajono savivaldybės tarybos dauguma nusprendė pritarti alternatyviosios energijos šaltinių – vėjo jėgainių (pavienių, grupių, parkų) išdėstymo Prienų rajone schemos – specialiojo plano rengimui; pavesti Prienų rajono savivaldybės administracijos direktoriui A. Marcinkevičiui sudaryti specialiojo plano koncepcijos rengimo stadijoje darbo grupę iš politikų, administracijos darbuotojų, visuomenės atstovų pateiktoms specialiojo plano koncepcijoms įvertinti; sustabdyti Prienų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus 2012 m. spalio 10 d. įsakymą Nr. (7.7)-A3-2012/677 „Dėl detaliojo plano rengimo ir detaliojo teritorijų planavimo organizatoriaus teisių ir pareigų perdavimo sutarties sudarymo“ ir šio įsakymo pagrindu pradėtą detaliojo teritorijų planavimo procesą, kol bus parengtas specialusis planas.

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close