Biudžetas patvirtintas, tačiau įtampa lieka

Vasario 28 d. vykusiame rajono savivaldybės tarybos posėdyje tradiciškai buvo pasveikinti sausio mėnesio sukaktuvininkai. Gėlių įteikta ir trečiosios atžalos sulaukusiai Tarybos narei Liudai Šeškuvienei. Kadangi praėjusiame posėdyje buvo svarstomas ir 2013 m. savivaldybės biudžetas, posėdyje dalyvavo Seimo narys Andrius Palionis.

Posėdžio pradžioje Prienų rajono savivaldybės tarybos „Keturių“ frakcijos seniūnas L. Sakalavičius pranešė apie šios frakcijos narių pasitraukimą iš daugumos koalicijos. Pranešime teigiama, kad „Keturių“ frakcijos nariai nepritaria vykdomai politikai švietimo, sporto, komunalinių atliekų srityse ir, norėdami geriau atstovauti savo rinkėjų interesams, pasitraukia iš valdančiosios koalicijos. Pranešimą pasirašė frakcijos seniūnas L. Sakalavičius, seniūno pavaduotoja R. Keturakienė, frakcijos nariai: A. Buitkus ir E. Visockas.

Pateikus darbotvarkę, į kurią buvo įtraukta 19 klausimų, mero siūlymu Tarybos nariai atidėjo sprendimo projekto „Dėl Prienų rajono savivaldybės kūno kultūros ir sporto centro nuostatų patvirtinimo“ svarstymą.

 

Administracijos direktoriaus ataskaita buvo patvirtinta

 

Pirmasis svarstomas klausimas buvo rajono savivaldybės administracijos direktoriaus ataskaita. Atsižvelgdamas į praėjusio laikotarpio veiklą, A. Marcinkevičius apžvelgė finansinius išteklius, kuriais administracija disponavo 2012 m. Direktorius pasidžiaugė įstaigomis, kurios aktyviai naudojasi viešųjų darbų programa, taip pat seniūnų veikla, kuri išsiplečia ir už popierinių programų rėmų. A. Marcinkevičius teigė, kad visi darbai, kurie buvo padaryti arba nebuvo padaryti, priklauso ne nuo vieno administracijos direktoriaus. Anot jo, reikia įvertinti ir tai, kad prieš keletą metų administracijos direktorius dirbo su dviem pavaduotojais, atsakingais už tam tikras sritis, vėliau buvo vienas pavaduotojas, o dar vėliau, siekiant taupyti savivaldybės lėšas, administracijai ir įvairioms su ja susijusioms sritims vadovauti paliktas tik direktorius.

Baigdamas A. Marcinkevičius padėkojo rajono merui, vicemerei, patarėjui, Tarybos nariams už posėdžių metu išreikštas pastabas, išsakytą kritiką ir konstruktyvius pasiūlymus, taip pat visam administracijos kolektyvui, įstaigų vadovams, kurie stengėsi dirbti atsižvelgdami į sudėtingą situaciją įvairiose srityse. Jis palinkėjo komandinio darbo, politikų, specialistų ir gyventojų susiklausymo bei susitelkimo, nuo ko priklauso veiklos rezultatai.

Administracijos direktoriaus veiklos ataskaita susilaukė opozicijos kritikos ir klausimų. Tarybos narys J. Vilionis replikavo administracijos direktoriui dėl suteiktų įgaliojimų pasirašyti sutartis, kurių vertė iki pusės milijono litų, pasiūlydamas jas padidinti iki milijono. Atsakydamas į repliką A. Marcinkevičius paaiškino, jog buvusių administracijos direktorių praktikoje buvo įvairių įgaliojimų, o minėta suma skirta ne tam, kad direktorius turėtų daugiau galios, o greitesniam projektų įgyvendinimui. Į J. Krikštolaičio klausimą, kiek per praėjusius metus padidėjo savivaldybės kreditorinis įsiskolinimai, buvo pateiktas atsakymas, kad šis įsiskolinimas padidėjo tiek, kiek buvo sumažintas savivaldybės biudžetas, t. y. 3,7 mln. Lt. Iš sveikatos ir žemės ūkio srities klausimų uždavė ir Tarybos nariai V. Martinaitis, M. Butkevičius, J. Vilionis. A. Kederiui pasiūlius nutraukti diskusijas ir balsuoti, 15 iš 22 posėdyje dalyvavusių Tarybos narių balsais administracijos direktoriaus veiklos ataskaita buvo patvirtinta.

 

Siūlymas greičiau paruošti taupymo programą

Svarstymui pateikus Prienų rajono savivaldybės 2013 metų biudžeto projektą, Tarybos nariai įsileido į diskusijas. Vieni ragino pritarti pateiktam biudžetui, kiti siūlė pakeitimus ir ragino skubėti parengti taupymo programą, o opozicija įžvelgė išlaidavimą bei konkretaus strateginio plano trūkumą.

Ekonomikos, Kultūros, švietimo, turizmo ir sporto komitetai pritarė biudžeto projektui su tam tikromis pastabomis, paliekant daugiau lėšų švietimo įstaigų poreikiams. Taip pat Švietimo komitetas  siūlė artimiausiu metu peržiūrėti visus ugdymo įstaigų etatus ir artimiausiame posėdyje apie juos informuoti. Taupymo programai pritarė Sveikatos ir socialinių reikalų komitetas.

Mero pavaduotoja L. Jakinevičienė informavo, kad buvo susitikta su Prienų rajono bendruomenių asociacijos atstovais. Diskutuota apie asociacijos rėmimo programos finansavimą ir prioritetus.

Tarybos narys A. Gustaitis svarstė, kad galbūt nebūtina Tarybai vykdyti Vyriausybės deleguotų funkcijų, jeigu joms neskirta lėšų, arba atsisakyti įstaigų, kurios vykdo Vyriausybės deleguotas funkcijas. Atkreipdamas dėmesį, kad posėdyje dalyvavo Seimo narys A. Palionis, o Seime yra dar keletas rajono problemas gerai žinančių Seimo narių, A. Gustaitis teigė, kad būtina peržiūrėti biudžeto metodikos įstatymą, kuris Prienų rajono savivaldybei jau daug metų yra ydingas.

Žodžio paprašęs Seimo narys A. Palionis teigė Prienų rajono savivaldybės parengtame2013 m. biudžete pasigedęs solidarumo tarp savivaldybės įmonių ir administracijos biudžeto. Jis suabejojo lėšų paskirstymo pagrįstumu, o kai kur ir tikslingumu. Savivaldybė turi įkūrusi Socialinių paslaugų centrą, kuriam, kaip pastebėjo Seimo narys, yra sumažintas biudžetas, o po asociacijomis esą „uždengti“ Dienos centro etatai, nors asociacijos, jo nuomone, turėtų gyventi iš savo projektų.

A. Palionis pastebėjo, kad administracijos biudžetas yra patenkintas 100 procentų, neskaitant, kaip ir visur, darbo užmokesčio, tačiau taupymo našta verčiama ant Savivaldybės administracijai pavaldžių įstaigų pečių. Jis pasiūlė neatidėlioti biudžeto tvirtinimo, tačiau kuo skubiau jį koreguoti, parengiant ir taupymo planą.

Už savivaldybės2013 m. biudžetą balsavo 15 Tarybos narių, 6 balsavo prieš, 1 susilaikė ir 1 nebalsavo.

Roma Sinkevičiūtė

 

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close