K-9 grandyje – nauji keturkojai kariai

Nors tarnybiniai šunys jau senokai yra naudojami Lietuvos kariuomenės Karo policijos gretose, bei Specialiosiose pajėgose, tačiau koviniai Sausumos pajėgų padaliniai iki 2015 m. tokių pajėgumų neturėjo.

Šis pajėgumas pradėtas vystyti 2015 m. vasarą, kai Juozo Vitkaus inžinerijos batalione tarnybą pradėjo du pirmieji Belgų aviganiai. Vienas jų, Lietuvoje pasaulį išvydęs Bornas – santūresnis ir ramesnis, o kita iš Belgijos atvykusi kalytė vardu Gilzė – aršesnė, mėgstanti aploti praeivius.

Šią liepą batalionas papildė jau turimus K-9 pajėgumus dar dviem žaismingais kelių mėnesių šuniukais. Gr. A. Jurgaitis dirbs ir mokysis su Belgų avigane Kaira, o gr. E. Pakutka – Vokiečių aviganiu Goru. Vykdant šunų paiešką, didelis dėmesys buvo skiriamas jų tėvų, senelių ir netgi prosenelių pasiekimams. Besirenkant juos buvo atsižvelgta į šunų tarnybos liniją, ieškota šunų, kurių giminė ilgą laiką tarnavo  jėgos struktūrose. Būsimi specialistai – tarnybiniai šunys yra testuojami įvairiose situacinėse aplinkose ir įvairiose vietovėse.

Šiuo metu jauniems šuniukams, kurie batalione yra tik savaitę, vyksta socializacijos procesas, kurio metu jie pratinami vaikščioti šalia karių, civilių žmonių, miškuose, įvairių žaidimų pagalba lavinami klausos, uoslės, reakcijos refleksai. Vėliau palaipsniui keturkojai bus mokomi bendro paklusnumo komandų. Tai pradinis mokymas, kurio metu siekiama šunis išmokyti tiksliai vykdyti kinologo komandas, koncentruoti dėmesį į užduoties atlikimą, esant sudėtingoms sąlygoms ar nenumatytiems trikdžiams. Vėliau po truputėlį bus integruojamas paieškos mokymas. Šunys bus ruošiami kaip „uostytojai“.

Atsiradus  K-9 pajėgumams bataliono kinologai pradėjo glaudų bendradarbiavimą su Valstybės sienos apsaugos tarnybos ir Kalėjimų departamento kinologais. Kariai su savo augintiniais dažnai dalyvauja minėtų institucijų rengiamuose renginiuose, kuriuose kinologai įgauna daug patirties vykdydami įvairiapusį šuns rengimą. Keliose šunų meistriškumo varžybose mūsų vyresnieji augintiniai jau spėjo pelnyti apdovanojimų.

Tapti kinologu ne taip paprasta, kaip atrodytų iš pirmo žvilgsnio. Visų pirma toks žmogus turi būti prisiekęs šunų mylėtojas. Prieš tampant Inžinerijos bataliono kinologais, kariai  turėjo praeiti tam tikrą specifinę atranką, kurioje buvo keliami aukšti reikalavimai. Pasirinkę kinologo profesiją kariai privalėjo suprasti, kad šuo jiems bus kaip šeimos narys, kuriuo reiks rūpintis 24 valandas per parą ištisus metus.

Inžinerijos bataliono tarnybiniai šunys gyvena kartu su kinologais, taip tarp šeimininko ir šuns lengviau užsimezga emocinis ryšys, jis geriau tarnauja, geriau supranta, ką reikia daryti. Kario dirbančio su šunimis darbo diena prasideda nuo rytinio 30 min. pasivaikščiojimo lauke su savo keturkoju kolega. Atvykus į tarnybos vietą prasideda šuns mokymo procesas. Pasak vieno iš Inžinerijos bataliono kinologų srž. D. Mirijausko, su augintiniu reikia dirbti nuolatos, įskaitant atostogas, laisvadienius, savaitgalius ar šventines dienas. Nebūna nei dienos, kada šuniukai paliekami vieni be šeimininko. Kuo šuo aktyvesnis ir didesnis „chuliganas“, tuo kinologas turi įdėti daugiau darbo, nes šuns aktyvumą reikia nukreipti tam reikiama linkme. Sprogmenų paieška šuniui turi tapti didžiausiu gyvenimo malonumu, o kinologo pareiga šuniui tai išaiškinti. Geriausi rezultatai pasiekiami šunį skatinat pagyrimu, skanėstu, pažaidimu ar paglostymu, pasidžiaugiant pasiektu rezultatu. Tad jei šuo rodo gerus rezultatus, akivaizdu, kad jo dresuotojas į auklėjimą įdėjo labai daug laiko, pastangų ir širdies. Visas šunų paruošimas vyksta pagal Europos sąjungos programą FRONTEX, tam, kad būtų vienodas paruošimas visoje Europos sąjungoje.

Artimiausiu metu K-9 pajėgumą Juozo Vitkaus inžinerijos batalione ketinama papildyti dar dviem tarnybiniais šunimis.

 

Nuotraukos ir teksto  autorius eil. Mantautas Patašius

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close