Kanapių augintojams liepos mėnuo buvo itin „karštas“

 Liepos mėnesio viduryje Varėnos rajono Geidukonių kaime, Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato (toliau – Alytaus apskr. VPK) Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus (toliau – ONTS) pareigūnai nelauktai apsilankė 23-ejų metų vyro sodyboje ir rado daugiau nei 100 augančių kanapių sodinukų ir jau išdžiovintų sausų kanapių. Gudrus varėniškio planas nelegalius augalus paslėpti darže tarp braškių nepavyko. „Ekologiškai“ darže prie sodybos auginamų kanapių derlių vyras rinko kartu su savo 26-erių metų broliu, kuris derliaus nuimtuvėms atvyko net iš Vilniaus. Kartu su įtariamuoju derlių ėmęs brolis taip pat sulaukė pareigūnų dėmesio. Didelę patirtį narkotikų „taškų medžioklėje“ turinčių organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos pareigūnų įtarimai jų nenuvylė, atlikę antrąją kratą Vilniuje varėniškio brolio sodo namelio rūsyje rado, kruopščiai įrengtą kanapių auginimo slaptavietę. 26-erių metų vyro namuose rasta ir paimta 62 augančios kanapės, 28 nuskintos ir džiovinamos kanapės ir daugiau nei 2 litrai sausų kanapių bei svarstyklės joms sverti.

Tikslų rastų medžiagų kiekį ir sudėtį nustatys ekspertai, tačiau Alytaus policijos pareigūnai neabejoja, kad tai narkotinės ar psichotropinės medžiagos. Abu broliai iki tol nebuvo žinomi teisėsaugai, jie nėra teisti. Įtariamieji apklausti, jiems pareikšti įtarimai dėl neteisėto aguonų ar kanapių auginimo ir neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti, už šias nusikalstamas veikas vyrams gresia laisvės atėmimas iki penkerių metų. Šiuo metu abiems broliams paskirtos kardomosios priemonės – rašytiniai pasižadėjimai neišvykti. Ikiteisminį tyrimą kuruoja Kauno apygardos prokuratūros Alytaus apylinkės prokuratūros prokurorai.

Siekiant užkirsti kelią neteisėtam disponavimui narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis Alytaus apskrities pareigūnai Alytaus apskrityje nuolat vykdo prevencines priemones. Keletas minėtinų priemonių: asmenų susibūrimo vietų, didžiųjų prekybos centrų prieigų, parkų, darželių teritorijos, apleistų pastatų tikrinamas, taip pat vykdomos asmenų apklausos, tikrinami pažeidimų metu sustabdyti automobiliai bei atsakingai reaguojama į piliečių pateiktą informaciją. Asmenims yra taikomas Organizuoto nusikalstamumo užkardymo įstatymas – prevencinio poveikio priemonės, teismo įpareigojimai ir dar daug kitų priemonių.

Vieną iš tokių priemonių, prieš keletą dienų, Prienų rajone, Šilavoto kaime, organizavo ONTS pareigūnai, į pagalbą pasitelkę kinologą su tarnybiniu šunimi Koksu ir apylinkes gerai žinančius Prienų rajono policijos pareigūnus. Šilavoto kaimas sulaukė nemažo kriminalistų dėmesio, į kaimą atvykę pareigūnai bendravo su kaimo gyventojais, patikrino apie 20 sodybų, jose esančius šiltnamius ir pagalbinius pastatus, kuriuose galėtų būti auginami „uždrausti vaisiai“. Šis darbas nenuėjo veltui, užsukus į 21-erių metų vyro namus, pareigūnai ir jo pagalbininkas Koksas aptiko kruopščiai išslapstytus kanapių sodinukus. Beveik 30 nelegalių augalų buvo išslapstyta malkinėje po malkų krūva, lauke tarp kitų augalų ir miške tarp dilgėlių. Bendraujant su kanapių augintoju, paaiškėjo, kad „žolę“ augina kartu su 54-erių metų draugu. Vyrams dėl neteisėto aguonų ar kanapių auginimo, pareikšti įtarimai. Už tai gresia laisvės atėmimas iki penkerių metų.

Asmenims yra taikomas Organizuoto nusikalstamumo užkardymo įstatymas – prevencinio poveikio priemonės, teismo įpareigojimai ir dar daug kitų priemonių.

Lankantis Prienų rajone, gauta informacijos, kad Veiverių seniūnijoje Naujojo Klebiškio kaime, 87-erių metų kaunietis, savo sodyboje, nelegaliai augina kanapes. Nuvykus į vietą aptikta 0.49 aro pluoštinių kanapių. Senolis nepranešęs apie auginamas pluoštines kanapes Valstybinei augalininkystės tarnybai prie Žemės ūkio ministerijos pažeidžia bent kelių Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro įsakymu patvirtintų aprašų nuostatas. Ši informacija buvo perduota Valstybinei augalininkystės tarnybai, o vyro užaugintas kanapių derlius – nušienautas.

Per kelias dienas Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ONTS pareigūnai, kartu su kolegomis, greitai ir sėkmingai užkirto kelią plėtotis kanapių auginimo taškams. Jie ne tik atrado kruopščiai įrengtas dviejų brolių kanapių auginimo slaptavietes, bet ir išslapstytus „žolės“ sodinukus bei slapta auginamą pluoštinių kanapių derlių.

Alytaus policija ragina: turėdami informacijos apie narkotinių medžiagų platintojus ar šių medžiagų vartotojus, nedelsdami praneškite bendruoju pagalbos telefonu 112 arba Alytaus policijos pareigūnams +370 315 55670.

Nebūkime abejingi, kartu ugdykime visuomenės nepakantumą neteisėtam narkotinių ir psichotropinių medžiagų platinimui bei vartojimui.

Vaizdo įrašas: https://youtu.be/MyZ09hL4f2k

Alytaus apskr. VPK informacija

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close