Sosnovskio barščiai kelia nerimą ir pavojų

Apie Sosnovskio barštį yra girdėjęs beveik kiekvienas iš mūsų. Matyti taip pat teko, tik gal ne visi žino, koks pavojingas šis augalas žmogui. Birštono savivaldybės teritorijoje šių invazinių ir nepageidaujamų augalų taip pat netrūksta. Štai praeitą savaitę viena birštonietė susirūpinusi pranešė, kad Sosnovskio barščiais apaugęs UAB „Birštono vandentiekis“ patvorys. Bendrovė savo teritoriją prižiūri, nuolat šienauja, tad Sosnovskio barščiai čia neįsitvirtina, tačiau už tvoros – kiek nori, visa pamiškė priaugusi. Ir savininkams nerūpi.

Kodėl nenaikinami šie pavojingi žmogaus sveikatai augalai, paklausiau Birštono savivaldybės administracijos direktorių Valentiną Vincą Revucką.

Direktorius paaiškino, kad ten, kur prie UAB „Birštono vandentiekis“ auga Sosnovskio barščiai, yra privatus sklypas. Pasak V. Revucko, savivaldybės specialistai tai žino ir jau ėmėsi priemonių – išsiuntė pranešimą, kad būtų imtasi priemonių šiems augalams išnaikinti. Tai padaryti sklypo savininkas turėtų iki liepos 21 dienos. Vėliau jam teks mokėti baudas pagal numatytus ATP straipsnius.

Sosnovskio barščių plantacija dar neseniai plytėjo ir kitame privačiame sklype, tiksliau, namų valdoje Birštono vienkiemyje. Ten jie vešėjo nenaikinami jau daug metų. Dabar naujasis šeimininkas vargsta su atvykėliu iš Kaukazo – ir pjauna, ir purškia chemikalais. Gretimų sklypų gyventojai taip pat saugosi kaip išmano – daugiausia nuolat šienaudami, o kiti sugalvojo patiesti ties sklypo riba polietileno plėvelę, kad nepribirtų sėklų.

Alytaus aplinkos apsaugos departamento Prienų skyriaus vedėjas Česlovas Meržvinskas patvirtino, kad yra problemų dėl invazinių augalų, t. y. Sosnovskio barščių. Tačiau su jais kovoti reikia patiems žemės sklypų savininkams. O pagalbos ar paramos reikėtų kreiptis į savivaldybes. Pasak Č. Meržvinsko, Sosnovskio barščiai daugiausia plinta nedirbamose žemėse, prie apleistų pastatų, vandens telkinių (upių). Šie piktybiški augalai neužsilaiko ten, kur žemė dirbama intensyviai, laukai prižiūrimi.

 

Ką reikia žinoti apie Sosnovskio barštį

Kai kurie žmonės nežino, kokią žalą daro ir kuo pavojingas Sosnovskio barštis. Tad pateikiame surinktą medžiagą.

Į Lietuvą iš Kaukazo Sosnovskio barštis atkeliavo maždaug 1950 metais. Jis yra priskiriamas prie invazinių augalų rūšių, keliančių didelę grėsmę ne tik gamtai, augalų įvairovei, ekonomikai, bet ir žmogui. Reikia paminėti, kad Sosnovskio barštis plinta nepaprastai greitai, tad jį, kaip ir kitus nepageidaujamus invazinius augalus, reikia naikinti. Šiuo metu Sosnovskio barštis įtrauktas į Invazinių Lietuvoje organizmų rūšių sąrašą ir turi būti kontroliuojamas ar naikinamas vadovaujantis invazinių rūšių organizmų kontrolės ir naikinimo tvarka.
Sosnovskio barščiai Lietuvos pievose ir laukuose užauga iki 5 m aukščio, išvešėję vienoje ar kitoje teritorijoje, galima sakyti, ją negailestingai „okupuoja“. Ten pradeda nykti ir keistis vietinių augalų rūšys, o pats „atvykėlis“ ima kerotis vis plačiau, sukeldamas grėsmę vietinei biologinei įvairovei. Sosnovskio barščiai suformuoja tokius tankius sąžalynus, kad tose teritorijose po jų pavėsiu nebeauga beveik jokie kiti augalai. Tai reiškia, kad čia sunyksta ne tik kitos natūraliai augančios augalų rūšys, bet ir didžioji dalis vabzdžių, varliagyvių ir kitų gyvūnų, kurie gyveno ant tų augalų ar jais mito.

Sosnovskio barštis plinta labai sparčiai, yra gan sunkiai išnaikinamas. Vienas augalas subrandina vidutiniškai 20–100 tūkst. sėklų, kurias išbarsto net 4 metrų spinduliu. Be to, augalas puikiai atželia iš šaknų, net jei pjaunamas kelis kartus. Užaugina iki 10 cm storio šaknį, kuri giliai, iki 60 cm lenda į žemę.

Kuo pavojingas augalas

Atvykėlis iš Kaukazo labai pavojingas ir žmogui. Einantiems per pievas, kuriose auga Sosnovskio barščiai, šienaujantiems laukus ar juose dirbantiems svarbiausia saugotis, kad ant odos nepatektų augalo sulčių. Jose esančios medžiagos, veikiamos saulės, gali sukelti 1–3 laipsnio nudegimus. Sosnovskio barščio sultims patekus ant odos, atsiranda pūslių ir sunkiai gyjančių žaizdų. Medikai perspėja, kad šis augalas žydėjimo metu pavojingas net per atstumą. Žmogus gali įkvėpti žiedadulkių, kurios gali sukelti stiprią alergiją. Tiek nudegimų, tiek alerginės reakcijos padariniai gali būti labai rimti. Nudegimus nuo Sosnovskio barščio sulčių gali patirti ir juos naikinantys žmonės.


Kaip naikinti
Naikinant šį invazinį augalą reikia būti itin atsargiems: jį kapojant ar pjaunant išsiskiria sultys, kuriose yra furanokumarino. Ši medžiaga, patekusi ant žmogaus kūno, degina odą, nudegimo vietose atsiranda pūslės. Sosnovskio barščiai yra ypač sultingi, todėl juos naikinant, be jokios abejonės, išsiskirs nemažai nuodingo skysčio.

Viešose vietose Sosnovskio barščius stengiamasi naikinti šienaujant žolę arba naudojant chemines priemones – herbicidus. Tiesa, kai kurie augalai ir jiems yra atsparūs. Privačiuose sklypuose, senose sodybose, jei barštis tik vienas kitas, galima jį iškasti, išdžiovinti ar kitaip sunaikinti. Tačiau jeigu plotas didelis, tuomet geriausia augalus apdengti juoda plastikine plėvele, užversti žemėmis ir palikti tą plėvelę ten trejetą metų. Jei barščių daug – geriausia naudoti chemines priemones. Botanikų teigimu, kovoti su Sosnovskio barščiais naudojant herbicidus reikia pradėti anksti pavasarį, kol augalai maži (iki 20–30 cm.). Jeigu nupurškus herbicidais dalis augalų išlieka ir atauga, maždaug po 30 dienų purškimą būtina pakartoti. Tačiau vertėtų nepamiršti, kad herbicidų negalima naudoti vandens telkinių pakrantėse, gyvenamosiose vietovėse ir kitose teisės aktais saugomose ir draudžiamose zonose.
Su Sosnovskio barščio invazija kovojama itin aktyviai, o šiemet Lietuvoje pristatomas ir naujasis augalo naikinimo metodas, kuris, tikimasi, bus kur kas efektyvesnis.

 

Sosnovskio barščių naikinimui pasitelkiami nauji metodai ir herbicidai

Europos Komisijos inicijuoto projekto EMPHASIS, skirto ir efektyvesnėms Sosnovskio barščio naikinimo priemonėms sukurti, vykdytojai pasiūlė naują integruotą biologinį-cheminį metodą. Jį taikant, Sosnovskio barščiai tinkamu laiku nupurškiami herbicidų „Nuance 75 WG“ ir „Accurate 200 WG“ mišiniu, kuris nupurkštame plote nesunaikina visų augalų, todėl šie nebeleidžia augti naujiems Sosnovskio barščiams. Nuo 2017 m. kovo pabaigos Lietuvoje herbicidai „Nuance 75 WG“ ir „Accurate 200 WG“ yra registruoti Sosnovskio barščiui naikinti. Didžiausios leistinos normos: „Nuance 75 WG“ – 10 g/ha, o „Accurate 200 WG“ – 20 g/ha (Lietuvoje „Nuance 75 WG“ ir „Accurate 200 WG“ yra registruotos mažesnės normos nei Latvijoje dėl griežtesnių gruntinio vandens apsaugos reikalavimų). Taikant šį naikinimo metodą pagal tikslias rekomendacijas, Sosnovskio barštis turėtų būti sunaikintas per dvejus trejus metus. Lėšų kovai su Sosnovskio barščiu savivaldybės gali gauti iš Savivaldybių aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios programos. Šios programos naudojimo rekomendacijose nurodyta, kad jos lėšos skiriamos ir Invazinių Lietuvoje rūšių sąraše esančių rūšių (pvz., Sosnovskio barštis ir pan.) kontrolės įgyvendinimo darbams.

Parengė Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close