Atmintinė vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą mokėtojams

Lietuvos Respublikos Vyriausybė patvirtino Vietinės rinkliavos ar kitos įmokos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą dydžio nustatymo taisykles šalies gyventojams. Taisyklėse nustatyta, kad turi būti taikoma dvinarė įmoka, susidedanti iš pastoviosios ir kintamosios dedamųjų. Pastoviąją įmokos dalį moka visi nekilnojamojo turto turėtojai. Kintamąją įmokos dalį moka nekilnojamojo turto turėtojai, kuriems teikiama komunalinių atliekų surinkimo paslauga. Prienų rajono savivaldybės taryba, vadovaudamasi Lietuvos Respublikos Vyriausybės patvirtintomis taisyklėmis, 2016 m. gruodžio 22 d. sprendimu Nr. T3-267,,Dėl Prienų rajono savivaldybės Vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą nuostatų patvirtinimo“ (paskelbta teisės aktų registre adresu: https://www.e-tar.lt/portal/lt/legalAct/4c0bde80cdc011e68d5e8b3a36d1fab2/BKETIMJRms) patvirtino Vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą nuostatus, kurie įsigaliojo nuo 2017 m. liepos 1 d. Pastovioji rinkliavos dedamoji – 0,3703 Eur už 1 m2 (gyvenamosios paskirties objektams iki 100 kv. m.) bendro nekilnojamojo turto ploto. Nekilnojamojo turto objektams, kuriuos valdantys rinkliavos mokėtojai naudojasi individualiam naudojimui priskirtais konteineriais, kintamoji rinkliavos dedamoji nustatyta pagal naudojamų komunalinių atliekų konteinerių skaičių, tūrį (dydį) ir ištuštinimo kiekį: už vieno 0,12 m3 talpos konteinerio ištuštinimą – 1 Eur, už 0,24 m3 – 2 Eur, už 1,1 m3 – 9 Eur. Nekilnojamojo turto objektams, kuriuos valdantys rinkliavos mokėtojai naudojasi kolektyviniais atliekų surinkimo konteineriais, kintamoji rinkliavos dedamoji nustatyta pagal nekilnojamojo turto plotą ir atiduodamų mišrių komunalinių atliekų svorio (kiekio) normą.

Kintamosios rinkliavos dedamosios nemoka rinkliavos mokėtojai, nesinaudojantys atliekų tvarkymo paslauga ir deklaravę, kad ne trumpiau kaip tris mėnesius nesinaudos nekilnojamojo turto objektu (ilgiausias laikotarpis – vieneri metai). UAB Alytaus regiono atliekų tvarkymo centrui (Toliau – ARATC) pareiškėjas pateikia: prašymą, kuriame nurodomas planuojamas nekilnojamojo turto objekto nenaudojimo laikotarpis, elektros skaitiklių rodmenys nekilnojamojo turto objekto nenaudojimo pradžioje; pasibaigus deklaruotam laikotarpiui per 10 kalendorinių dienų nekilnojamojo turto savininkas ar jo įgaliotas asmuo pateikia nekilnojamojo turto objekto elektros skaitiklių rodmenis. (Deklaruojamu laikotarpiu nekilnojamojo turto objekte leidžiama sunaudoti ne daugiau kaip 5 kwh/mėn.) UAB ARATC bei Savivaldybės administracijos darbuotojai turi teisę patikrinti elektros skaitiklių rodmenis vietoje. Laiku nepateikus elektros prietaisų rodmenų, mokėtojas bus apmokestintas kintamosios dalies mokesčiu.

 

Individualiems namams minimalus ištuštinimų kiekis, naudojantis 0,12 m3 konteineriu, yra 17 kartų per metus, o naudojantis 0,24 m3 konteineriu – 9 kartai per metus.

Mišrios komunalinės atliekos iš individualių namų ir toliau bus vežamos tokiu pat dažnumu (17 kartų per metus), todėl mokėjimo pranešime mokestis bus pateiktas už 17 konteinerių ištuštinimą. Rinkliavos mokėtojams, kurie naudojasi 0,24 m3 talpos konteineriu ir jį išstums mažiau kartų (bet ne mažiau nei 9), mokestis bus perskaičiuotas ir pateiktas kitame mokėjimo pranešime. Rinkliavos mokėtojams, kurie naudojasi 0,12 m3 talpos konteineriu, mokestis bus skaičiuojamas už 17 kartų ištuštinimą.

 

Vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą lengvatos

1. Atleidimas nuo vietinės rinkliavos taikomas asmeniui, turinčiam netinkamą naudoti / gyventi ar fiziškai sunaikintą nekilnojamąjį turto objektą.

2. Atleidimas nuo vietinės rinkliavos kintamosios dedamosios I ir IV ketvirčiais taikomas asmeniui, turinčiam nekilnojamojo turto objektą, kuriam komunalinių atliekų surinkimo ir tvarkymo paslaugos teikimas I ir IV ketvirčiais neįmanomas dėl blogo privažiavimo.

3. Atleidimas nuo vietinės rinkliavos taikomas asmeniui, laikinai gyvenančiam globos namuose ar palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninėje.

  Dėl lengvatų taikymo prašome kreiptis į seniūnijos seniūną bei į UAB Alytaus regiono atliekų tvarkymo centrą.

Gyventojai, kurių šeimos ar vieno gyvenančio asmens mėnesio pajamos neviršija 4 valstybės remiamų pajamų dydžio (408 Eur), turi teisę gauti kompensaciją, jeigu priskaičiuota rinkliava už atliekų tvarkymą viršija 1 proc. vieno gyvenančio asmens ar šeimos vidutinių metinių pajamų. Dėl kompensacijos turite kreiptis į Savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyrių arba į seniūnijos socialinį darbuotoją.

 Informacija teikiama UAB Alytaus regiono atliekų tvarkymo centre tel. (8 319) 52 978 arba (8 315) 72 842

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close