Birštone prasidėjo pasaulio orientavimosi sporto takais čempionatas

Pirmadienį, liepos 10 dieną, Birštone prasidėjo pasaulio orientavimosi sporto takais čempionatas. Iš pat ryto Vytauto parke rinkosi čempionato dalyviai, čia vyko ir pirmosios treniruotės.
Čempionate dalyvauti užsiregistravo 132 sportininkai iš 25 pasaulio šalių, o varžybas padeda organizuoti per 30 savanorių komanda.

Pasaulio orientavimosi sporto takais čempionatai kasmet rengiami nuo 2004 metų. „Negaliu pasakyti, kurioje šalyje pirmą kartą buvo surengtos orientavimosi sporto takais varžybos. Lietuvoje Vilniaus pedagoginio universiteto Kūno kultūros katedros dėstytojas Jurgis Mertinas dar 1996 metais konferencijoje „Žmonių su negalia integracijos į visuomenę ir sporto problemos“ išdėstė orientavimosi sporto takais principus.
Pirmasis pasaulio čempionatas 2004 m. vyko Švedijoje. Jame dalyvavo ir Lietuvos komanda. Parolimpinės grupės individualiose varžybose Evaldas Butrimas užėmė 6 vietą, Tadeušas Šimkovič – 9 vietą, Zinaida Paškevič – 11 vietą. Individualiose varžybose Genutė Dambrauskienė užėmė 27 vietą. Komandinėje įskaitoje iš 7 komandų Lietuvos komanda parolimpinėje grupėje buvo 3-ia, aplenkusi Suomijos, Japonijos, Rusijos, Prancūzijos komandas. Antrasis pasaulio čempionatas vyko 2005 m. Japonijoje. Evaldas Butrimas užėmė 1 vietą individualiose parolimpinės grupės varžybose, o komandinėje įskaitoje Lietuvos komanda buvo antra. Trečiajame pasaulio čempionate Suomijoje, vykusiame 2006 m., lietuvių komandos rezultatai buvo kuklesni. 2007 m. ketvirtajame pasaulio čempionate Ukrainoje Evaldas Butrimas užėmė 2 vietą. Visuose vėlesniuose pasaulio čempionatuose mūsų šalies komanda aukštų rezultatų nepasiekė. 2017 m. čempionate dalyvauja 7 sportininkai iš Lietuvos“, – pasakojo vienas iš renginio organizatorių birštonietis Jonas Aleknavičius.
Pirmadienio vakarą „Royal SPA Residence“ vyko iškilmingas čempionato atidarymas. Sportininkus sveikino Birštono savivaldybės mero pavaduotojas Vytas Kederys.
Antradienį pirmosios čempionato varžybos vyko Vazgaikiemyje. Čia sportininkai rungtyniavo TempO rungties kvalifikacinėse ir finalinėse varžybose.
TempO rungtyje nugalėtojas nustatomas pagal užduočių atlikimo laiką. Užduotis – atsakyti, kuris iš vietovėje įrengtų 5 kontrolinių punktų atitinka pažymėtą žemėlapyje. TempO rungties metu atliekamos bent 25 užduotys. Už kiekvieną neteisingą atsakymą skiriama 30 sek. bauda, o nugali per trumpiausią laiką visas užduotis išsprendęs sportininkas. Šioje rungtyje dėl medalių kartu varžosi tiek neįgalieji, tiek sveikieji sportininkai, taip pat nėra atskiros moterų ir vyrų įskaitos.
Ketvirtadienį Rumšiškėse vyko PreO rungties pirmoji diena, penktadienį Sostinių golfo klube – estafetės, o šeštadienį Aukštadvaryje – PreO rungties antroji varžybų diena.

Rugpjūčio pabaigoje Vilniuje vyks pasaulio orientavimosi sporto kalnų dviračiais čempionatas.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close