Informacija apie priemones, priimtas dėl afrikinio kiaulių maro

Valstybinės maisto veterinarijos direktoriaus įsakymu yra išplėsta afrikinio kiaulių maro buferinė zona. Į išplėstą buferinę zoną papildomai įtrauktos Kurklių ir Kavarsko seniūnijos, Birštono, Elektrėnų savivaldybės, Kauno miesto ir rajono, Kėdainių r., Pakruojo r., Panevėžio miesto ir rajono, Pasvalio r., Prienų r., Širvintų r., Ukmergės r., Vilniaus miesto ir rajono savivaldybės. Vietovėse, įtrauktose į AKM buferinę zoną, kiaulių laikytojai privalo laikytis biologinio saugumo reikalavimų (įėjimus į tvartus aptverti, ant langų įrengti tinklelius, laikyti tik registruotas ir su gyvūnų sveikatos pažymėjimais kiaules, nešerti kiaulių termiškai neapdorotais pašarais, prie tvarto durų įrengti dezinfekcinius kilimėlius, tvarte naudoti atskirus drabužius). Laikytojai, kurie neįgyvendins biologinio saugumo reikalavimų, paskersti laikomas kiaules savo reikmėms turės ne vėliau kaip iki 2017 m. rugsėjo 30 d.

Prieš skerdžiant gyvulius registruotose kiaulių laikymo vietose, kuriose deklaruotos laikomos kiaulės, kiaulių laikytojai turi apie tai informuoti teritorines VMVT ir įgaliotus ar valstybinius veterinarijos gydytojus, kad atvykę specialistai galėtų atlikti kiaulių klinikinę apžiūrą ir atrinkti mėginius AKM tyrimams. Laiku įgyvendinę nurodymą kiaulių laikytojai galės kreiptis valstybės teikiamos kompensacijos, numatytos už buferinėje zonoje laikytų kiaulių paskerdimą. Laikytojai, norėdami gauti kompensacijas, turės įsipareigoti metus laiko nelaikyti kiaulių.

Kiaulių laikytojai, pageidaujantys gauti kompensacijas, per 20 darbo dienų nuo ligos taikomų veterinarinės sanitarijos priemonių įvykdymo buferinėje zonoje dienos (kiaulių išskerdimo) turi kreiptis į Savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyrių (seniūnijų žemės ūkio ir kaimo plėtros specialistus) ir pateikti:

1. paraišką kompensacijai gauti;

2. asmens tapatybės patvirtinimo dokumentą;

3. dokumentus, kuriais patvirtinama nuosavybės teisė į sunaikintą turtą (gyvulių apskaitos ir registravimo dokumentus);

4. Mėginių paėmimo gyvūnų užkrečiamoms ligoms tirti akto kopiją ir mėginių laboratorinių tyrimų protokolo kopiją;

5. draudimo įmonės pažymą, jeigu gyvūnas buvo draustas, kurioje nurodoma apskaičiuota ir numatoma išmokėti pinigų suma;

6. įsipareigojimą VMVT VIENUS METUS  NELAIKYTI užkrečiamajai ligai imlių gyvūnų buferinėje zonoje.

Kompensacijos dydis priklausys nuo gyvulio svorio ir tuo laikotarpiu galiojusios kiaulių supirkimo kainos. Šiuo metu galiojanti kiaulių supirkimo kaina yra 1,24 Eur/kg gyvojo svorio. Gavus atsakymą iš VMVT, kad gyvulys buvo sveikas, mėsą laikytojai galės suvartoti savo reikmėms.

 

Prienų rajono savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyrius

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close