Leiskime vasarą linksmai ir saugiai vasaros stovyklose!

Įsibėgėjant vasarai visi tėveliai, medicinos darbuotojai, pedagogai siekia, kad vaikai ir jaunimas turiningai, užtikrinant jiems saviraiškos poreikius, sveikatos saugos reikalavimus, ugdymo, maitinimo ir priežiūros sąlygas, saugiai praleistų laiką vasaros stovyklose. Visuomenės sveikatos specialistų patarimai bus naudingi ne tik stovyklų organizatoriams bei darbuotojams, bet ir tėveliams.

Vaikų stovyklose teikiamos poilsio (su ar be apgyvendinimo) paslaugos, kuriomis siekiama patenkinti jų turiningo laisvalaikio ir saviraiškos poreikius ir užtikrinti sveikatos saugos reikalavimus atitinkančias ugdymo, maitinimo ir priežiūros sąlygas. Vaikų dienos režimas stovykloje turi būti organizuojamas vadovaujantis stovyklos vadovo patvirtinta ir vaikų amžių ir sveikatos būklę atitinkančia programa. Vaikai į stovyklą priimami tuomet, kai pateikia vaiko sveikatos pažymėjimą (forma Nr. 0271/a), išduotą asmens sveikatos priežiūros įstaigos (ne anksčiau kaip prieš metus).

Stovyklose darbuotojai gali dirbti tuomet, kai jie teisės aktų nustatyta tvarka:

pasitikrina sveikatą bei gauna nustatytos formos asmens medicininę knygelę (forma Nr. F048/a);

įgyja žinių higienos ir pirmosios pagalbos teikimo klausimais ir gauna sveikatos žinių atestavimo pažymėjimus.

 

Teritorija, kurioje stovyklaujama, turi būti tvarkinga, nušienauta, vandens telkiniai (kurie nenaudojami vaikų maudymuisi) aptverti, žaidimų ir poilsio aikštelės apsaugotos nuo kritulių ir tiesioginių saulės spindulių. Visi sklype esantys žaidimų, sporto ar kiti įrenginiai bei inventorius turi būti tvarkingi, saugūs ir patikimai sutvirtinti. Pėsčiųjų takai, įvažiavimas į stovyklą tamsiuoju paros metu – apšviesti. Vaikų žaidimo dėžių smėlis – kasmet keičiamas ir apsaugotas dangčiais nuo užteršimo (jame neturi būti askaridžių, toksokarų, plaukagalvių kiaušinėlių) bei naminių augintinių ir laukinių gyvūnų bei paukščių ekskrementų. Talpos, skirtos buitinėms atliekoms, turi būti ūkinėje zonoje, sandariai uždengtos, įrengtos ant kietos asfaltuotos ar cementuotos dangos.

Taip pat specialieji reikalavimai keliami ir gyvenamosioms patalpoms. Gyvenamieji kambariai, dušai, prausyklos ir tualetai turi būti atskiri mergaitėms ir berniukams. Vienai gyvenamajai vietai turi būti skiriama ne mažiau kaip 3 m². Kambaryje (miegamajame) gali gyventi ne daugiau kaip 10 vaikų iki 10 metų ir ne daugiau kaip 5 vyresni. Patalpų grindų danga turi būti lygi, neslidi ir valoma drėgnuoju būdu. Gyvenamosiose ir ugdymo patalpose turi būti natūralus apšvietimas ir vėdinimas.

 

Kiekvienam į stovyklą atvykstančiam vaikui turi būti skirta:

saugūs ir tvarkingi baldai ar vieta asmeniniams drabužiams ir daiktams laikyti,

lova, pagalvė, antklodė,

lovos skalbiniai ir 2 rankšluosčiai.

 

Stovyklose nemažai laiko turi būti skiriama kūno kultūrai ir kitoms sveikatinimo priemonėms: mankštai, grūdinimuisi, judriems ir sportiniams žaidimams, mokymuisi plaukti ir pan. Saulės procedūros sveikiausios, kai atliekamos iki 11 val. ir po 16 val. Saulės procedūrų trukmę reikia ilginti palaipsniui. Saulės procedūrų metu vaikai turi būti su kepuraitėmis ar skarelėmis. Vaikai gali pradėti maudytis saulėtą, nevėjuotą dieną, esant ne žemesnei kaip 20°C vandens ir 23°C oro temperatūrai. Po savaitės reguliaraus maudymosi vaikai gali maudytis, kai vandens temperatūra ne žemesnė kaip 16°C. Pirmąją dieną maudymosi trukmė turi būti ne ilgesnė kaip 7 minutės. Buvimo laikas vandenyje kasdien gali būti ilginamas 5 minutėmis ir pasiekti iki 30 minučių. Karštomis dienomis vaikai gali maudytis 2 kartus per dieną.

 

Linkime saugių atostogų vasaros stovyklose!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close