Klebono Vytauto Gurevičiaus atminimui – jo vardo gatvė Išlauže

Šeštadienį, birželio 24 dieną, Išlauže buvo paminėtas klebono Vytauto Gurevičiaus atminimas, suteikiant vienai iš gatvių Vytauto Gurevičiaus vardą.

Dvyliktą valandą buvo aukojamos šv. Mišios, kurių metu už iniciatyvą buvo padėkota dabartiniam Išlaužo klebonui Slawomir Krzysztof Brewczynski ir buvusiems klebono Vytauto Gurevičiaus mokiniams, atminimo idėjos sumanytojams Danutei Čepkauskienei ir Antanui Vilkui. Mišių pabaigoje vyko iškilminga procesija iki naujojo gatvės ženklo, kurį pašventino Išlaužo klebonas.

Visiems procesijos dalyviams susirinkus prie ženklo, prisiminimais dalijosi buvęs klebono Vytauto Gurevičiaus mokinys A. Vilkas, Pažėrų Švč. Jėzaus Širdies parapijos klebonas Kazimieras Skučas, giminaitis Jonas Brundza. Visi apie šviesaus atminimo kleboną Vytautą Gurevičių atsiliepė kaip apie gerą ir nuoširdų žmogų, labai vertinusį parapijos žmonių bendrystę ir vienybę. Klebono giminaitis J. Brundza pasakojo, kad, nors vėliau, dirbdamas kitoje parapijoje, klebonas Vytautas Gurevičius į Išlaužo parapiją nebeatvyko, jis vis tiek nuolat domėjosi, kaip laikosi parapijiečiai ir pati parapija.

Buvęs Išlaužo klebonas Vytautas Gurevičius aktyviai rūpinosi parapijos steigimu – į tai investavo ne tik savo santaupas, bet ir laiką bei sveikatą. Išlaužo bažnyčią buvo nuspręsta statyti Tiškevičių dvaro vietoje, nugriaunant tik viršutinę jo dalį, o klebonas Vytautas Gurevičius ne tik vadovavo statyboms, bet ir pats aktyviai jose dalyvavo – kartu su kitais parapijiečiais dirbo įvairius fizinius darbus, reikalingus statyboms. Švč. Mergelės Marijos Krikščionių Pagalbos bažnyčia buvo palaiminta 1933 metais.

Anot Išlaužo seniūno Tomo Skrupsko, kiekviena tokia iniciatyva pirmiausia turi vienijimo prasmę, nes Vytautas Gurevičius bažnyčią statė ir parapiją kūrė turėdamas vieną tikslą – suvienyti žmones, o praėjus tiek metų nuo bažnyčios pastatymo, Išlaužo bendruomenės nariai jo vardu pavadino gatvę, kad būtų prisiminti tie, kuriems rūpėjo ne tik savi pomėgiai ir rūpesčiai, bet kurie galvojo apie visus. Išlaužo seniūnijos kaimų bendruomenės tarybos narė, Išlaužo pagrindinės mokyklos direktorė Rasa Žilinskienė taip pat pritarė, kad toks žingsnis dar labiau suvienys bendruomenę: „Vytauto Gurevičiaus vardas nuolat sklandė žmonių prisiminimuose – visi apie jį kalbėjo kaip apie labai išsilavinusį, neeilinį žmogų, pasiaukojusį parapijiečiams, todėl šiandien, kai pradėtas įamžinti jo atminimas, tiesiog, galima sakyti, atstatytas istorinis teisingumas vyresnių žmonių širdyse.“

Išlaužo seniūnijos kaimų bendruomenės pirmininkė Birutė Klimčauskienė, kurios tėtis ir seneliai padėjo statyti Švč. Mergelės Marijos Krikščionių Pagalbos bažnyčią, paminėjo, jog svarbu ir tai, kad tokiu būdu daugiau sužinosime apie savo parapijos praeitį, istoriją – tai padarys bendruomenę dar dvasingesnę. B. Klimčauskienė šį atminimą įvardijo kaip savotišką padėką klebonui Vytautui Gurevičiui: „Tai labai svarbus žmogus –labai daug ko galime iš jo pasimokyti: darbštumo, gerumo, atsidavimo, nesavanaudiškumo. Šis žmogus to vertas.“

Idėjos iniciatoriai labai džiaugėsi, kad į šią klebono Vytauto Gurevičiaus vardo įamžinimo ceremoniją susirinko ne tik daug parapijiečių, bet ir mažiau matytų žmonių, kurie greičiausiai taip pat buvo kaip nors susiję su klebonu ir atvyko iš aplinkinių gyvenviečių.

Emilija Pavlavičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close