Lietuvos kariuomenėje kariai tarnaus ilgiau

Liepos 1 d. įsigaliojo Krašto apsaugos sistemos organizavimo ir karo tarnybos įstatymo pataisa, kuri nustato ilgesnį išleidimo į atsargą amžių profesinės karo tarnybos kariams, kariams savanoriams ir aktyviojo rezervo kariams. Prailgintas tarnybos laikas suteikia galimybę į tarnybą sugrįžti ir anksčiau į atsargą išleistiems kariams.

„Šiuo metu Lietuvos kariuomenėje, kurioje kasmet didėja privalomąją pradinę karo tarnybą atliekančių šauktinių skaičius, kuriama antroji Sausumos pajėgų brigada, jaučiamas karininkų ir puskarininkių poreikis. Tikimės, kad įsigaliojus įstatymo pataisoms, į tarnybą galėtų sugrįžti daug aukštos kvalifikacijos karininkų ir puskarininkių, kurie iš aktyvios tarnybos pasitraukė būtent dėl galiojusio amžiaus cenzo. Jiems būtų siūlomos pozicijos štabuose, kituose vienetuose, kur reikalingos specialistų žinios ir atitinkama patirtis“, – teigia Lietuvos kariuomenės jungtinio štabo viršininkas generolas majoras Vitalijus Vaikšnoras.

Pageidaujantys grįžti į profesinę karo tarnybą atsargos kariai kviečiami kreiptis į artimiausią ar jiems patogiausią Lietuvos kariuomenės Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos padalinį. Čia bus suteikta visa reikiama informaciją apie laisvas tarnybos vietas ir tiems atsargos kariams, kurių turima kvalifikacija, karinis laipsnis, sveikatos būklė ir kiti numatyti reikalavimai atitiks siūlomas laisvas pareigybes. Jiems gali būti pasiūlyta sugrįžti į profesinę karo tarnybą pasirašant naują sutartį.

Primename, kad pagal gegužės 23 d. LR Seimo priimtas Krašto apsaugos sistemos organizavimo ir karo tarnybos įstatymo pataisas, kareivių/jūreivių išleidimo į atsargą amžius išlieka nepakitęs – į atsargą jie išeis iki 40 metų. Tuo tarpu puskarininkiai, jaunesnieji ir vyresnieji karininkai į atsargą bus išleidžiami sulaukę 56 metų, o ne 50 metų, kaip buvo iki šiol. Generolų iškleidimo į atsargą amžius lieka nepakitęs – iki 58 metų. Karinių specialistų išleidimo į atsargą amžius ilginamas iki 60 m., karo kapelionų – iki 65 metų.

Lietuvos kariuomenės Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos adresus galima rasti čia.

Vrš. Gintauto Maurico nuotrauka

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close