NASA: Saulės užtemimą JAV rugpjūčio 21 d. stebės 11 kosminių laivų

Pirmą kartą po 99 metų visos Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV) galės vėl stebėti pilną Saulės užtemimą, kuris vyks rugpjūčio 21 d.

JAV bei viso pasaulio smalsuoliai užtemimą galės stebėti per specialią tiesioginę Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) transliaciją, kurios metu Saulės užtemimas bus fiksuojamas 11 kosminių laivų, mažiausiai trijų NASA lėktuvų, 50 dideliame aukštyje būsiančių oro balionų bei Tarptautinės kosminės stoties (ISS). Tai suteiks galimybę užtemimą matyti iš itin daug unikalių stebėjimo taškų ir pusių.

NASA televizija tiesiogiai bei sumontuotus kadrus kelias valandas transliuos ne tik internetu, bet ir per tam skirtus renginius JAV parkuose, bibliotekose, muziejuose, stadionuose bei festivaliuose.

Nuo vakarinės iki pat rytinės JAV pakrantės slenkantis užtemimas iš viso užtruks dvi valandas, o jo kelyje pasitaikęs žemės plotas bent dviems minutėms pasidengs visiška tamsa, kurios metu, netgi esant dienos laikui, pasirodys žvaigždės bei planetos.

„Dar niekada dangaus įvykiai nebuvo matomi tokiai gausybei žiūrovų ir nebuvo matomi iš tiek daug įvairių taškų – kosmose, danguje bei žemės”, – sakė Thomas Zurbuchen, NASA Mokslo misijos direkcijos Vašingtone administratorius.

Deja, šį Saulės užtemimą Lietuvos gyventojai galės stebėti tik per NASA tiesioginę transliaciją.

Foto: NASA, 2014-01-30

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close