Per Lietuvą ir Prienų kraštą nusirito Joninės (nuotraukos)

Joninės Lietuvoje – viena populiariausių metų švenčių, kurią švenčia visa Lietuva, dažnai net linksmiau nei Naujuosius metus. Dvi dienas Joninių laužai liepsnojo ir Nemuno krašte.

 „Saulės ratu“

Jau daugiau nei dešimt metų, kiekvieną birželio 23-iąją, Joninių šventė ūkininko Jono Vilionio sodyboje Pašventupio kaime, Ašmintos seniūnijoje, sutraukia būrius žmonių ne tik iš aplinkinių kaimų, bet ir iš Prienų, kitų seniūnijų. Atvyksta net kauniečių. Žino, jog čia laukia linksmi šokiai, tranki muzika ir dainos kiekvieno skoniui, varžytuvės ir žaidimai, tradiciniai Joninių papročiai ir vidurnakčio laužai ant vadinamojo Jono kalno. Žmonės čia susirenka gerai praleisti laiką ir iš širdies pasilinksminti.

Šįmet šventėje gražiu pavadinimu „Saulės ratu“ žiūrovų ir dalyvių buvo dar daugiau, nes gamta – priešingai nei pernai ar užpernai – dovanojo ypatingai gerą orą. Žmonės jau nuo 18 val. traukė pavieniui, būreliais, važiavo automobiliais. Prieniečiams, kurie neturėjo kaip atvykti į šventę, rajono savivaldybė organizavo transportą. Gerokai prieš šventę vieni vaikštinėjo ir gėrėjosi vandens, žalumos ir kalvų peizažu, kiti skubėjo užsiimti vietas ant suolų arčiau scenos ar prie stalų, kur taip pat galėjo ir aplinką stebėti, ir užkandžiauti pačių atsineštais ar vietoje įsigytais valgiais.

Bet prieš tai, pagal paprotį, kiekvienas privalėjo įeiti į šventės vietą pro gėlėmis ir augalais puoštus vartus, kurie, tikima, skiria žemiškąjį ir sakralųjį pasaulius, nusiprausti šventu vandeniu ir nusišluostyti drobiniu rankšluosčiu. Sakoma, kad įėję pro vartus, žmonės tampa tikraisiais šventės dalyviais. Kiekvienas dalyvis gavo žolynų, iš kurių galėjo nusipinti vainiką.

Šventė prasidėjo nuo Joninių medžio – kupolės – puošimo ir tradicinių apeigų, kurias atliko Ašmintos laisvalaikio salės folkloro ansamblio moterys, ir tęsėsi Jonų ir Janinų pagerbimu, vainikų plukdymu, sportinėmis varžybomis suaugusiems ir vaikams (vadovavo L. Žilevičius), dainomis ir šokiais kartu su Jiezno KLC kapela „Jieznelė“ (vad. I. Valentienė), Prienų KLC liaudiškų šokių ansambliu „Trapukas“ (vad. D. Žilinskas, A. Šyvokienė).

Žinoma, šventėje nebuvo pamirštas pats garbingiausias jos dalyvis – sodybos šeimininkas ir varduvininkas, Prienų rajono savivaldybės tarybos narys, Lietuvos pieno gamintojų asociacijos pirmininkas Jonas Vilionis. Pasveikinti didžiausias rajone Jonines organizuojantį ūkininką atvyko gausus būrys svečių, tarp jų žemės ūkio ministras B. Markauskas, Seimo narys V. Kamblevičius, Prienų rajono savivaldybės meras A. Vaicekauskas, Tarybos nariai L. Jakinevičienė, S. Garmuvienė, M. Butkevičius, C. Pacevičius. Su dovanomis atvyko europarlamentaro B. Ropės, Lietuvos pieno gamintojų asociacijos, „Marijampolės pieno konservų“, „Kauno grūdų“, kaimyninių seniūnijų ir bendruomenių atstovai, Pakuonio pagrindinės mokyklos direktorė A. Vaicekauskienė, bičiuliai ūkininkai, kaimynai, pažįstami ir dar daug kitų.

Šventinio šurmulio įtrauktiems žiūrovams trankią muziką dovanojo ir kojas pakilnoti kvietė garsusis folkloro ansamblis „Šeduvos bernai“, puokštę skambių dainų ir geros nuotaikos skyrė dainininkas Rytis Cicinas.

Ilgiausios vasaros dienos ir Jonų bei Janinų šventę vainikavo šildančios Joninių laužo šviesos.

„Joninių vakarėlį nusipyniau vainikėlį“

Birželio 24 d. klonyje prie gražaus Jiezno ežero Joninių švęsti susirinko šio krašto žmonės ir svečiai iš tolimesnių vietų. Smagią Joninių šventę organizavo Jiezno KLC ir seniūnija.

Kaip ir visur, pradžioje buvo prisiminti Joninių papročiai, vėliau žaisti žaidimai, varžytasi virvės traukimo, vainiko, kaladės metimo, giros kilnojimo rungtyse. Ir, žinoma, pinti Joninių vainikai, apdovanoti gražiausių vainikų pynėjai ir prieš savaitę Kašonyse surengtų paplūdimio tinklinio varžybų, kurios vyko naujai įrengtoje tinklinio aikštelėje, nugalėtojai, miesto gražintojai ir ištikimiausi rėmėjai. Daug džiaugsmo vaikams dovanojo „indėnų“ vedami žaidimai, batutas, virvės traukimo, veidukų piešimo ir kitos smagios pramogos.

Visų laimingųjų, kuriems buvo išdalinti prizai ir dovanos tą vakarą, neįmanoma išvardinti. Bet rėmėjus ir geradarius, kurie padeda seniūnijai ir savo kraštui, prisideda prie švenčių organizavimo, – būtina. Daugumai jų padėkas įteikė seniūnas A. Bartusevičius kartu su šventėje apsilankiusiu Prienų rajono savivaldybės meru Alvydu Vaicekausku. Padėkos ir dėkingumo žodžiai buvo skirti kasmet šventei kilnojamąją sceną skiriančiam Jiezno klebonui Rolandui Bičkauskui, MB „Remgeta“ ir UAB „Kieliukai“ direktoriui Adomui Kieliui, kuris dovanojo Jieznui suolelių ir gražias sūpynes mažiesiems, taip pat įsteigė prizą (palapinę) daugiausiai knygų per vasarą perskaičiusiam vaikui. Padėkota ir verslininkams Daliai ir Aurimui Kieliams – miesto gražintojams ir nuolatiniams pagalbininkams, seniūnijos gražintojams Nijolei ir Vytautui Juozapavičiams, Violetai ir Algiui Jaruševičiams, Vilijai ir Regimantui Juškevičiams, Birutei ir Anicetui Neimanams, pagrindiniam šventės rėmėjui UAB „Hidrosta“, rėmėjams: žemės ūkio bendrovės „Nemunas“ valdybos pirmininkui Algimantui Šidlauskui, verslininkams Giedriui Kreivėnui, Valdui Mazuroniui, medžiotojų klubui „Alšia“, UAB „Pintinė tau“ ir direktoriui Gediminui Burčikui, Jiezno miesto naujakuriams Giedriui ir Audronei Barzdams ir kitiems. Ačiū tarta visiems kūrusiems šventinę nuotaiką, pasirūpinusiems įgarsinimu, apšvietimu, vaikučių užimtumu, sportinių rungčių organizavimu.

Visos šventės metu jiezniečius ir svečius linksmino nenuilstantys kapelos „Jieznelė“ muzikantai ir dainininkai, vakare koncertą dovanojo grupė „Pabirštonys“ ir merginų grupė „Hit“.

„Kupole rože“

Birželio 23 d., vakarėjant, Skriaudžių bei Veiverių krašto gyventojai skubėjo į tradicinę Joninių šventę „Kupole rože“ Skriaudžių buities muziejuje. Muziejaus pievoje įsitaisę šventės žiūrovai galėjo ne tik mėgautis Veiverių kultūros ir laisvalaikio centro „Kankliukų“ atliekamais kūriniais kanklėmis, bet ir patys prisijungti prie bendrų dainų ir šokių.

Tiesa, liaudiškų kūrinių neišjudinti susirinkusieji labiau atsipalaidavo nuskambėjus mažųjų bei vyresniųjų vokalo studijos „Cukraus pudra“ kolektyvų kūriniams. Linksmesnieji išbėgo į šokių aikštelę, o stipresnieji pasinėrė į sporto varžybas. Dėl stipriausiojo vardo varžėsi ir vaikai, ir suaugusieji. Suaugusieji savo jėgas išbandė tradicinėse virvės traukimo, bėgimo su maišais bei bokalo laikymo rungtyse.

Skambant muzikai visus kvietė medžiotojų klubas „Barauskinė“. Tiesa, labiau kvietė iš didelės rūkyklos sklindantis kvapas. Medžiotojai kvietė pasivaišinti ir šventės metu rūkytu šernu, ir kitais gardžiais patiekalais.

Suliepsnojus Joninių laužui pasidžiaugta šventės pagalbininkais. Prie šios šventės organizavimo prisidėjo ne tik Veiverių kultūros ir laisvalaikio centras, Skriaudžių kaimo bendruomenė, Skriaudžių buities muziejus, medžiotojų klubas „Barauskinė“, bet ir Prienų rajono ūkininkai.

Joninės Birštone

Šiais metais Birštono kultūros centras Joninių šventės neorganizavo, tačiau Joninių renginiai vyko keliose vietose. Nors ką tik praūžė didžioji kurorto šventė, Birštone lankėsi NATO kariai su savo programa, pritraukusia daug žmonių, birštoniečiams reikia ir Joninių šventės.

 Joninių laužas degė prie „Eglės“ sanatorijos, kur visus į liaudiškų šokių ir žaidimų sūkurį įtraukė ir linksmintis ragino Vytauto Didžiojo universiteto tautinių šokių ansamblis „Žilvitis“. Susirinkusieji mielai dalyvavo žaidimuose pasipuošę gėlių ir žolynų vainikais, o vėliau visi ėjo prie Nemuno ir uždegę žvakeles plukdė vainikėlius. Vienus pagavusi vilnis nešė tolyn, kiti besisukiodami užsikabindavo už pakrantės augmenijos, tad teko juos gelbėti… O vėliau, kas norėjo, galėjo išbandyti laimę ir ieškoti paparčio žiedo.

Prie Birštono ežerėlių vyko MB „Čiulba ulba“ renginys „Paslaptinga Joninių naktis Birštone. Senųjų tradicijų tąsa“, trukęs dvi dienas. Pirmąjį Joninių vakarą oras buvo puikus, tad buvo galima pasimokyti ir pinti vainikus, palydėti saulę, maudytis šventame gyvame vandenyje, pasilepinti kvapniomis voniomis, o Rasų rytą rinkti vaistinius žolynus. Be abejo, visi renginio dalyviai irgi norėjo rasti paslaptingą paparčio žiedą, kuris padaro žmogų nepaprastai laimingą…

Prisijungdami prie Joninių renginių, „Eglės“ ir „Tulpės“ sanatorijos bei „Vytautas mineral SPA“ ir „Royal SPA Residence“ kvietė į „Baseinų naktis“ – pasimėgauti vandens procedūromis.

     

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close