home Sveikata Gyslotis – sveikatos sargas

Gyslotis – sveikatos sargas

Joninės – ilgiausios dienos ir trumpiausios nakties šventė, vadinama Rasų švente ar Kupolėmis. Sakoma, kad prieš pat Jonines beveik visų žolynų gydomoji galia stipriausia, tad reikia jų prisirinkti. Mūsų laukuose ir miškuose augantys vaistiniai augalai yra labiausiai prieinami, o tinkamai vartojami padeda greičiau pasveikti. Žolininkai pataria imtis labai paprastų gydymo būdų– vaistinių augalų, kuriuos vasarą matome po savo kojomis kiekvieną dieną.

Kas nežino plačialapio gysločio? O jis – sveikatos sargas. Gydomųjų savybių turi visas augalas: lapai, šaknys ir sėklos. Nėra kito augalo, kuris taip puikiai valytų, stiprintų kraują, plaučius ir virškinimo organus kaip gyslotis. Kosintiems, nusilpusiems, sergantiems mažakraujyste, skorbutu, užkimusiems, kamuojamiems įvairių bėrimų labai padeda gysločių arbata, sergantiems plaučių ligomis, bronchitu – gysločio sultys.

Ne viską žinome apie gyslotį

Paprastai gyslotis vartotinas įkandus gyvatei, įgėlus bitei arba kai atsiranda pūlingi septiniai uždegimai, flegmonos, pūliniai, kai galimas kraujo užkrėtimas.

Niekas pasaulyje ant žaizdos nededa gysločio lapo!

Gysločio lapas ant žaizdos dedamas ne visas, kaip įprasta, o susmulkintas. Didžiausią poveikį daro gysločio sultys, todėl gysločio lapą reikia sukramtyti, sumalti arba paprasčiausiai sutrinti ir aplipinti pažeistą kūno vietą.

Gysločių sultys gydo hemorojų, opaliges, gastritą, viduriavimą, taip pat astmą, sinusitą, bronchitą, nes skatina atsikosėjimą, padeda peršalus. Bet reikia nepamiršti, kad sulčių jokiu būdu negalima vartoti, jei yra padidėjęs skrandžio rūgštingumas, sergama skrandžio uždegimu, dvylikapirštės žarnos ir skrandžio opaligėmis. Tuomet sultys ne išgelbės, o pakenks, tad būkite atsargūs.

Gysločio apskritai pilna visur, nors vežimu vežk: jis auga kaip tik ten, kur dažnai vaikščiojama ir mindoma žolė. Jo rasi visur ir visada – nuo Šiaurės iki Pietų ašigalio.

 

Gyslotį reikia valgyti žalią

Taip gyslotį nuo seniausių laikų vartojo Amerikos indėnai. Netgi po mirtinos giurzos nuodų dozės, jai įgėlus, kai nuodų poveikis jau pasiekia gerklę, gyslotis viską pašalina per pusę valandos. Bičių įgėlimo pasekmės, patepus pažeistą vietą gysločio sultimis, išnyksta akimirksniu. Vienintelė problema ta, kad šviežio gysločio galima rasti tik vasarą, todėl šito nepaprasto antibiotiko ir priešnuodžio reikia pasiruošti iš anksto – jo prisidžiovinti arba pasidaryti spiritinių antpilų ir visuomet jų turėti. Spiritinį antpilą galima laikyti labai ilgai. Jis pagaminamas paprastai: imamas trijų litrų stiklainis, visas prikemšamas švariai nuplautų lapų ir užpilamas geros kokybės degtine. Antpilas naudojamas, kai jo prireikia. Kita vertus, gyvatės žiemą ir nekerta, tačiau jeigu kas nors kaime arba kapodamas malkas netyčia įsikirto ranką ar koją, žaizda gali supūliuoti ir prasidėti uždegimas. Tuomet servetėlė suvilgoma gysločio spiritiniu antpilu ir uždedama ant žaizdos. Jeigu yra atviras lūžis, pažeistą vietą reikia nedelsiant išplauti švariu vandeniu, atvirą žaizdą apipilti raudonųjų pipirų milteliais, aptepti gysločio košele ir viskas sugis be pasekmių.

Gyslotis veikia antiseptiškai

Liaudies medicinoje gysločiai vartojami karščiuojant, sergant plaučių ligomis, astma, ateroskleroze.

Taigi matome, kad gyslotis veikia antiseptiškai, turi antimikrobinių, spazmolitinių, priešuždegiminių savybių, lengvai ramina, mažina įtampą, skausmą, skatina tulžies darbą, gerina virškinamojo trakto sekreciją, mažina kraujo spaudimą.

Homeopatijoje vartojamas visas gysločio augalas. Vaistinėse parduodamos gysločių sultys (Succus Plantaginis), spaudžiamos iš plačialapių ir smiltyninių gysločių žolės. Jomis gydomas gastritas (kai sumažėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas), lėtinis kolitas, skrandžio opa.

Reikia vartoti šviežias sultis

Pririnkime stambesnių gysločių, juos sugrūskime, išspauskime sultis. Jas lygiomis dalimis sumaišykime su medumi ir atskieskime vandeniu. Galima gerti kaip uogų sultis. Per dieną reikėtų išgerti apie 100 g šio gėrimo.
Galima gysločių sulčių pasiruošti ir žiemai (nedideliuose stiklainiuose laikyti šaldytuve). Po ranka visada turėsime skanaus, maistingo, vitaminingo gėrimo.