Birštoniečiai kviečiami apsilankyti parodoje

Birštono kurorto šventės metu muziejuje visuomenei buvo pristatyta unikali kunigo Juozapo Rudzinsko fotografijų paroda.

 

Muziejaus pirmojo aukšto parodų salėje eksponuojamos archyve rastos nuotraukos. Jose kun. J. Rudzinsko užfiksuoti tarpukario Lietuvos kaimo vaizdai, žmonės, tačiau daugiausia bažnyčios, kuriose dvasininkas dirbo.

„Birštono muziejus kartu su Lietuvos literatūros ir meno archyvu rašė bendrą projektą, nes archyvuose buvo rastas kun. J. Rudzinsko nuotraukų albumas su 24 gerai išsilaikiusiomis nuotraukomis. Dalis nuotraukų identifikuotos, nustatyta, kad fotografijose įamžintos Birštono Šv. Antano Paduviečio, Prienų, Šilavoto ir Balbieriškio bažnyčios“, – pasakojo Birštono muziejaus direktorė Vilijeta Šalomskienė.

Paroda parengta gavus finansavimą iš Lietuvos kultūros tarybos. Pasak direktorės, paroda porą mėnesių bus eksponuojama Birštono muziejuje, o paskui – ir kitose vietovėse.

Apžiūrint parodą susidaro nuomonė, kad kunigui buvo įdomi gamta, bažnyčios ir vietinių žmonių susiėjimai. Nuo tada, kai buvo darytos nuotraukos, praėjo nemažai laiko, todėl fotografijose įamžinta daug nežinomų žmonių. Muziejaus direktorė sako, kad birštoniečiai ypač domisi šia ekspozicija, kai kurie vyresni kurorto gyventojai dar atpažįsta nufotografuotas vietas, prisimena kai kuriuos žmones. V. Šalomskienė labai kviečia kurorto gyventojus aplankyti parodą, o kartu padėti nustatyti ir žmones nuotraukose.

Muziejaus direktorė paminėjo, kad ateityje numatyta išleisti šiuolaikišką šios parodos nuotraukų albumą.

Parodos atidaryme dalyvavo ir ją apžiūrėjo Lietuvos literatūros ir meno archyvo atstovai, svečiai iš Kauno, Vilniaus bei Marijampolės, bet paroda labiausiai sudomino vietinius gyventojus.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close