Nuo muzikinio Olimpo pažvelgus

Birželio 6–8 dienomis Prienuose nuskambėjo V tarptautinis multiinstrumentinis jaunųjų muzikantų konkursas „Olimpo musicale“, kurį jau daugiau nei dešimtmetį organizuoja Veiverių Antano Kučingio meno mokykla. Šis konkursas išskirtinis tuo, jog pirmą kartą tuo pačiu metu vyko dviejose salėse, kuriose stovėjo net iš Rygos atvežti du fortepijonai.

Šiais metais konkurse dalyvavo 261 jaunasis atlikėjas, juos parengė 136 mokytojai ir 26 koncertmeisteriai. „Konkursas išsiskyrė aukštu dalyvių meistriškumu, nors iš tiesų visi „Olimpo musicale“ konkursai yra aukšto lygio, nes čia suvažiuoja tik stiprūs jaunieji muzikantai, vienoje kategorijoje groja įvairiais instrumentais muzikuojantys vaikai, be to, daug dalyvių būna iš Rusijos, Baltarusijos, Lenkijos, Latvijos, o jų lygis ypač geras“, – mintimis po konkurso pasidalino Veiverių Antano Kučingio meno mokyklos mokytoja Rasa Derbutienė.

Kasmet tarptautiniame jaunųjų muzikantų konkurse dalyvauja ir Prienų bei Birštono krašto atstovai. Šiais metais jų buvo vienuolika. Diplomantu tapo jaunasis gitaristas Tomas Kurtinaitis, Veiverių A. Kučingio meno mokyklos mokinys (mokytojas Nerijus Ardzevičius). Antrąsias vietas laimėjo pianistės Prienų meno mokinės Goda Sodaitytė ( mokytoja Vitalija Aukštakalnienė) ir Ugnė Orinaitė (mokytoja Ilona Vasiliauskienė), trečiąją vietą – taip pat Prienų meno mokyklos mokinė, akordeonininkė Alvita Radzevičiūtė (mokytoja Lina Bendoraitienė). Diplomantais tapo ir Prienų meno mokyklos kvartetas: Ieva Juodsnukytė (smuikas), Gabija Kuncaitė (smuikas), Nojus Kondrotas (smuikas), Ugnė Orinaitė (fortepijonas). Mokinius ruošė mokytojos Danguolė Kolpakovienė ir Ilona Vasiliauskienė.

Konkursas sėkmingas buvo ir Birštono meno mokyklos jauniesiems atlikėjams: saksofonininkas Jonas Zubavičius tapo diplomantu (mokytojas Mindaugas Bivainis, koncertmeisterė Ieva Grinkevičiūtė), o duetas Matas Mecelis (saksofonas) ir Emilija Žentelytė (fortepijonas) – trečiosios vietos laimėtojais (mokytojas Mindaugas Bivainis).

Pagarbos ir sveikinimų verti visi konkursantai, visas tris dienas sunkiai triūsusi garbinga tarptautinė vertinimo komisija, kuriai vadovavo ištikimas konkurso organizatorių draugas Mirco Patarini iš Italijos, o ypač – konkurso organizatoriai, šeimininkai, kurie neskaičiavo savo laiko, jėgų, kad konkursas praeitų sklandžiai, stengėsi sukurti svečiams jaukią, šiltą atmosferą. Už visas pastangas, profesionalumą baigiamajame renginyje dalyvavęs Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas įteikė padėkas pagrindiniu organizaciniu smuiku konkurse grojusiems Veiverių Antano Kučingio meno mokyklos direktoriui Mindaugui Labanauskui ir mokytojai Rasai Derbutienei, taip pat padėkojo garbingai komisijai ir visiems prisidėjusiems prie konkurso organizavimo. Meras pasidžiaugė, kad tradicinis konkursas vyksta Prienuose, kurių vardas visų konkurse dalyvaujančių ir jį kuriančių dėka jau daugiau kaip dešimtmetį skamba Lietuvoje ir įvairiuose pasaulio kraštuose.

Konkurso organizatorių vardu M. Labanauskas savo ruožtu padėkojo Prienų rajono savivaldybei ir ypač jos vadovui už didelę paramą konkursui, supratimą ir palaikymą.

Pirmasis konkursas buvo surengtas 2005 metais. Jis vyko Kauno J. Gruodžio konservatorijos salėje. Konkurse dalyvavo 280 penkerių – devyniolikos metų jaunųjų muzikantų, kurie grojo 22 instrumentais. Pirmojo „Olimpo musicale“ konkurso metu agentūra „Factum“ Lietuvos rekordų knygoje užregistravo rekordą „Daugiausia instrumentų konkurse“. Šis rekordas buvo pakartotas ir antrajame konkurse. Kasmet rekordai tik gerinami, o dalyvių ir muzikos instrumentų įvairovė tik didėja.

Ačiū konkurso organizatoriams, kurie dovanojo prieniečiams ir svečiams tokį puikų trijų dienų nemokamą reginį akiai ir truputėlį džiaugsmo kasdienybėje tarp darbų paskendusiai sielai.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close