Knygos „Nemunu per Lietuvą“ sutiktuvės Prienuose ir Birštone

Knygos „Nemunu per Lietuvą“ pristatymas Prienų kultūros ir laisvalaikio centre bei Birštono kurhauze sulaukė didžiulio žiūrovų susidomėjimo. Susitikti su vietos visuomene birželio 8 d. atvyko daug kraštiečių: knygos autorius Selemonas Paltanavičius, Lietuvos televizijos ir radijo generalinis direktorius Audrius Siaurusevičius, renginį vedusi ir svečius kalbinusi leidyklos „Terra publica“ vadovė Danguolė Kandrotienė ir leidyklos plėtros vadovas Vytautas Kandrotas. Šį mūsų akims ir širdims mielą gėlyną papuošė ne tik susitikimuose, bet ir kiekvieno darbštaus, turinčio kuo pasididžiuoti lietuvio sodyboje laukiama viešnia, „Ryto suktinio“ šeimininkė, muzikologė Zita Kelmickaitė.

Knyga prasidėjo nuo televizijos projekto, kuris, pasak renginio vedėjos leidyklos „Terra publica“ direktorės D. Kandrotiesnės, buvo įvertintas kaip turistinis projektas ir pristatytas Europos media vartotojams. Žiūrovai turėjo galimybę prisiminti laidą ir pamatyti trumpą filmuką iš dviejų ekspedicijų.

LRT vadovas A. Siaurusevičius pasidalino mintimis, kaip gimė projektas ir televizijos laida. Idėja, pasak direktoriaus, atitiko įsivaizdavimą, ką turėtų rodyti LRT televizija ir kaip tai turėtų būti padaryta. „Tai buvo vienas didžiausių organizacine prasme ir vienas sudėtingiausių LRT projektų, profesionaliai atliktas didelės komandos darbas, laikmečio paminklas Lietuvai. Šis projektas, manau, paskatins labiau pažinti Lietuvą, daugiau domėtis jos istorija“, – savo nuomone pasidalino LRT generalinis direktorius. Jo teigimu, trečdalis projekto sėkmės buvo „dronų“ arba skraidančių filmavimo aparatų panaudojimas. „Jie padėjo atskleisti Lietuvos grožį daug geriau“, – pabrėžė A. Siaurusevičius.

Knygos autorius S. Paltanavičius negailėjo pasakojimų bei detalių ne tik iš laidos filmavimų, bet ir iš knygos puslapių. Pasak knygos autoriaus, leidinys skirtas Nemunui, jo istorijai ir, žinoma, ekspedicijai. Knyga, kaip minėjo autorius, labai skiriasi nuo televizijos laidų. Ją sudaro trys dalys: pirmoji – apie Nemuną, jo istoriją, upeivystę, žuvis ir žvėris, antroji – apie 2015 m. nacionalinę ekspediciją, į trečiąją dalį sudėtas pasakojimas apie 2016 m. nacionalinę ekspediciją. „Į knygą sudėti dainų tekstai, ragautų patiekalų receptai, daug pažintinės informacijos – tiek visko laidoje net išpasakoti neįmanoma. Knygą skaityti galės kiekvienas, ypač besiruošiantis keliauti prie Nemuno ar pačiu Nemunu. Jeigu knyga (kaip ir pati ekspedicija) paskatins tai daryti, bus labai gera“, – pasakojo S. Paltanavičius.

Muzikologė Z. Kelmickaitė paįvairino susitikimą humoristinėmis istorijomis, susitikimų su savo laidų herojais epizodais, pasakojimu apie sutiktus krante nuoširdžius žmones, jų nuostatas savo krašto atžvilgiu. Muzikologė džiaugėsi, kad projekto organizatoriai ir visa komanda galėjo visai Europai parodyti, kokį gražų kraštą, nuoširdžius žmones turime, kaip mokame pasididžiuoti savo kraštu. „LRT atliko šią misiją“, – sakė Z. Kelmickaitė.

Renginiai Prienuose ir Birštone paliko žiūrovams gilų įspūdį. Susitikimo metu buvo galima pabendrauti su visais atvykusiais nacionalinės ekspedicijos dalyviais, iš pirmų lūpų išgirsti pasakojimų ir linksmų nutikimų, kurie liko už kadro filmavimo metu, taip pat įsigyti knygą ir gauti jos autoriaus autografą.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close