Ar mūsų vaikai maitinasi sveikai?

Sveika mityba ir fizinis aktyvumas – svarbūs sveikos gyvensenos komponentai, kurie turi susiformuoti jau vaikystėje. Subalansuota, reguliari mityba yra sveikatos pagrindas, sudarantis sąlygas harmoningam vaiko augimui, fizinei ir protinei brandai, darbingumui. Sveikos mitybos įpročių ugdymas ir fizinio aktyvumo skatinimas turi būti vykdomas ir šeimoje, ir mokykloje.

Kai vaikas pradeda lankyti mokyklą, iš esmės keičiasi jo statusas. Jis gauna ne tik labai nelengvas pareigas, už kurias pats atsako, bet iš esmės keičiasi ir jo gyvensena: didelę laiko dalį vaikas praleidžia mokydamasis, sumažėja jo fizinis aktyvumas, padidėja psichinė įtampa protinio darbo metu, keičiasi dienos režimas. Tėvai ne visada pakankamai užsiima vaikų mitybos ugdymu bei fizinio aktyvumo skatinimu, todėl mokykla yra vieta, kurioje gali būti vykdomas sveikatos švietimas.

2012 metais atlikti Prienų rajono mokinių profilaktiniai sveikatos patikrinimai rodo, kad iš 3 330 patikrintų moksleivių 136 ( 4,08 proc.) turi antsvorį, o 171 moksleivio ( 5,14 proc.)  svoris yra per mažas.2011 m. moksleivių, turinčių antsvorį,  buvo 176 (4,81 proc.), sumažėjusios svorio buvo 80 moksleivių (2,9 proc.)

Analizuojant per mažą kūno masę pagal klases pastebėta, kad daugiausia per mažo svorio vaikų užregistruota tarp 8-12 klasių mergaičių. Tai galima sieti su paauglyste, kai atsiranda didesnis poreikis rūpintis išvaizda. Šiuo atveju per didelis svorio sumažėjimas jau yra žalingas sveikatai.

Antsvorio turinčių mokinių skaičių galima sieti su netinkama mityba, mažėjančiu fiziniu aktyvumu.

Labai svarbu, kad būtent mokiniai suprastu, kaip tarpusavyje yra susiję mityba, fizinis aktyvumas ir sveikata. Jei žmogaus mityba atitiks organizmo fiziologinius poreikius, remsis sveikos mitybos principais ir pagrindinėmis taisyklėmis bei sveikos mitybos piramidės rekomendacijomis, jei bus prisilaikoma mitybos režimo, mityba bus ne tik sveika, bet ir sveikatinanti. Ji bus nukreipta ne tik į sveikatos išsaugojimą, bet ir į stiprinimą.

Sveikatos apsaugos ministerija kartu su Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Medicinos akademijos bei Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro specialistais parengė naują vaizdinę priemonę „Maisto pasirinkimo piramidė“, skirtą gyventojų (ypač vaikų) teisingos mitybos įpročių ugdymui.

Naujosios mitybos piramidės apačioje atsirado 8 stiklinės vandens (tai vidutinis privalomas skysčių per parą suvartojimo kiekis), o aplink piramidę – fizinio aktyvumo figūros. Mityba ir fizinis aktyvumas glaudžiai susiję, juk mityba – tai maisto medžiagų ir energijos gavimas, o fizinis aktyvumas – eikvojimas, todėl svarbus balansas tarp gavimo ir eikvojimo. Nesilaikant šio balanso – kaloringai maitinantis ir mažai judant – gresia antsvoris, nutukimas, širdies kraujagyslių ir kitos lėtinės ligos. Suaugusiam žmogui rekomenduojama per dieną aktyviai judėti bent pusę valandos, o vaikams – ne mažiau kaip valandą. Judėti reikia gana aktyviai, kad sušiltum, o širdis pradėtų plakti greičiau.

Ankstesnės mitybos piramidės pagrindas buvo duona, grūdai ir bulvės. Nuo šiol, atsižvelgus į tai, kad Lietuvos gyventojai mažai vartoja daržovių bei vaisių ir gauna nepakankamai biologiškai aktyvių medžiagų, kurių yra šiuose produktuose, apatinis piramidės aukštas suskaldytas į du sektorius. Viename liko grūdiniai produktai ir bulvės, kitame – daržovės ir vaisiai. Jų žmogus turi valgyti kiekvieną dieną. Daržovių ir vaisių dienos norma 400-500 gramų.

Antrame piramidės aukšte – mėsos ir pieno produktai. Nedidelę šio aukšto dalį užima aliejus bei riešutai. Šiame aukšte išdėstytų produktų reikia vartoti kasdien arba rečiau, bet saikingai.

Piramidės viršūnėje yra tie produktai, kuriuos rekomenduojama vartoti retai ir mažais kiekiais. Tai saldainiai, sviestas, pyragaičiai, cukrus ir druska.

Sveikos mitybos politikos gairės yra išdėstytos Lietuvos sveikatos programoje, reglamentuotos Lietuvos Respublikos maisto įstatyme ir kituose teisės aktuose.2011 m. lapkričio 11 d. atnaujintas Lietuvos sveikatos apsaugos ministerijos įsakymas Nr. V-964 „Dėl maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose tvarkos aprašo patvirtinimo“, kuriame  nustatyti mokinių maitinimo mokykloje principai. Maitinimas mokykloje turi būti organizuojamas pagal valgiaraščius, patvirtintus mokyklos vadovo ir suderintus su visuomenės sveikatos centro specialistais.

Per2012 m. Kauno visuomenės sveikatos centro Prienų skyriaus gavo derinimui 22 mokyklų valgiaraščius, iš jų 17 pritarta be pakartotinio derinimo, 5 suderinti po pakartotinio pristatymo. Tai reiškia, kad mokykloje pietų metu su maistu vaikas gauna visas reikiamas maisto medžiagas ir jo energetinė vertė atitinka vaiko eikvojamos energijos kiekį bei yra įvairus.

Neabejotina, kad sveikatos problemos, kurias sukelia netinkama mityba ir vis laibiau didėjantis visuotinis vaikų fizinis pasyvumas, vien pedagogo pastangomis reikšmingų sveikatos ugdymo rezultatų pasiekti negalima. Reikia bendrų tėvų, auklėtojų ir pačių vaikų pastangų.

 

Natalija Matažinskienė,

Kauno Visuomenės sveikatos centro Prienų skyriaus vyr. specialistė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close