Minimos brigados „Geležinis Vilkas“ 25-osios vardo suteikimo metinės

Birželio 6 d. sukanka 25 metai nuo tada, kai 1992 metų birželio 6-ąją Vilniuje, Katedros aikštėje, įvyko iškilminga Mechanizuotosios pėstininkų brigados (MPB) „Geležinis Vilkas“ rikiuotė. Jos  metu šauktiniai kariai prisiekė Lietuvos Respublikai, o brigadai buvo suteiktas Geležinio Vilko vardas. Šiai sukakčiai paminėti birželio 6 dieną (antradienį) Vilniuje, Arkikatedroje bazilikoje bus aukojamos šventos mišios, o Katedros aikštėje vyks iškilminga rikiuotė MPB  „Geležinis Vilkas“ 25-ųjų vardo suteikimo metinių progai paminėti.

 

Renginyje dalyvaus Krašto apsaugos ministerijos ir Lietuvos kariuomenės vadovybė, pajėgų vadai, brigados įkūrėjai ir Geležinio Vilko garbės ženklo kavalieriai, MPB „Geležinis Vilkas“ vadovybė, batalionų vadai, brigados vadovybės štabo ir jai priklausančių batalionų kariai, Vilniaus ir Jonavos miestų administracijos vadovai ir kiti svečiai.

 

Renginys prasidės 12.00 val. šv. Mišiomis  Arkikatedroje bazilikoje, po kurių esami ir buvusieji MPB „Geležinis Vilkas“ padaliniai  dalyvaus iškilmingoje rikiuotėje Katedros aikštėje, žygiuos Gedimino prospektu bei kitomis Vilniaus miesto gatvėmis iki Vingio parko.

 

Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ užuomazgos siekia 1990 m., kai pradedant organizuoti neseniai nepriklausomybę atgavusios Lietuvos Respublikos gynybą, buvo suformuotas Atskiras apsaugos būrys, o tų pačių metų rudenį – Garbės kuopa. Šie padaliniai 1991 m. sausio 13 d. ginkluotos Sovietų Sąjungos agresijos prieš Lietuvą metu saugojo Aukščiausiąją Tarybą, Spaudos rūmus, Ministrų Tarybos pastatą, Vilniaus televizijos bokštą ir kitus svarbius objektus. 1991 m. vasario 22 d. Krašto apsaugos departamento direktorius atskiru įsakymu sujungė šiuos  padalinius į vieną bendrą vienetą ir pavadino jį Mokomuoju junginiu. Jau lapkritį Mokomojo junginio padaliniai buvo performuoti į Greitojo reagavimo motodesantinę brigadą, o netrukus į ją buvo pašaukti ir pirmieji būtinosios karo tarnybos kariai. Tais pačiais metais buvo pradėti formuoti ir pirmieji Vilniaus, Kauno, Panevėžio ir kitų miestų koviniai vienetai. Padaliniai, dislokuoti įvairiuose Lietuvos regionuose, pagal struktūrą buvo prilyginti batalionams. Greitojo reagavimo motodesantinės brigados vadu buvo paskirtas pulkininkas leitenantas Česlovas Jezerskas. 1992 m. sausio 2 d. Greitojo reagavimo brigada pervardinta Lauko kariuomenės 1-ąja motodesantine brigada. 1992 m. birželio 6 d. Vilniuje, Katedros aikštėje, įvyko iškilminga Brigados rikiuotė, kurios metu būtinosios karo tarnybos kariai prisiekė Lietuvos Respublikai. Tą pačią dieną Brigadai buvo suteiktas „Geležinio Vilko“ vardas. Birželio 6-ąją  brigados padaliniuose kasmet tradiciškai minima Vilko diena.

 

Šiuo metu Mechanizuotąją pėstininkų brigadą sudaro: Brigados štabas su priskirtomis Žvalgybos, Logistikos, Ryšių ir Štabo kuopomis, jai priskirti šeši batalionai, iš kurių penki yra Lietuvos karių batalionai: Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotasis pėstininkų batalionas, Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų batalionas, Karaliaus Mindaugo husarų batalionas, Generolo Romualdo Giedraičio artilerijos batalionas ir Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotasis pėstininkų batalionas. Nuo šių metų brigadai „Geležinis Vilkas“ priskirta ir NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinė grupė, kurią šiuo metu  sudaro Vokietijos, Nyderlandų, Norvegijos, Belgijos kariai. Brigados štabas NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinė grupė ir kiti batalionai dislokuoti Rukloje, Panevėžyje ir  Alytuje. Brigados užduotys buvo ir yra tokios pačios – saugoti ir ginti sausumos teritoriją, vykdyti gynybines ar puolamąsias užduotis.

 

Brigados kariai nuolat dalyvauja įvairaus lygio taktiniuose mokymuose ir pratybose Lietuvoje bei užsienyje, vykdo užduotis skirtingose tarptautinėse operacijose, rengiasi šalies gynybai  ir  taikos meto užduočių vykdymui Lietuvoje. Brigados padaliniai rotacijos principu budi NATO greitojo reagavimo pajėgose ir Europos Sąjungos kovinėse grupėse. Brigados ,,Geležinis Vilkas‘‘ vardas gerai žinomas ir gerbiamas tiek tarp Lietuvos kariuomenės padalinių,  tiek tarp NATO partnerių.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close