1987 m. Pasaulio sveikatos organizacijos nariai, siekdami atkreipti pasaulio dėmesį į epidemiškai plintančias, tačiau išvengiamas mirtis, sukeltas rūkymo, paskelbė gegužės 31 d. Pasauline diena be tabako. Tądien visi rūkantieji skatinami bent vieną dieną nerūkyti, atsisakyti tabako gaminių.

Rūkymas – tai elgesys ypač nepalankus mūsų sveikatai. Priklausomybė nuo nikotino – tai liga, turinti atskirą žymėjimą PSO tarptautinėje ligų klasifikacijoje. Rūkymas tiesiogiai ar netiesiogiai yra susijęs su 25-iomis svarbiausiomis visuomenės ligomis, iš kurių tris pirmąsias vietas užima vėžys, širdies ir kraujagyslių ligos, lėtinės plaučių ligos. Jeigu pradėjote rūkyti – tai tik laiko klausimas, kada atsiras sveikatos sutrikimų, susijusių su žalingu įpročiu.

Cigaretės ir visi kiti tabako produktai kuriami taip, kad būtinai sukeltų ir išlaikytų priklausomybę nuo nikotino. Kartu su nikotinu įkvepiame ir kitų tabako dūmų komponentų, kurie gali būti farmakologiškai aktyvūs, toksiški, kancerogeniški ar netgi galintys sukelti mutacijas.

Cigaretės sudėtį reikėtų traktuoti ne kaip vienos sudedamosios dalies (tabako) produktą, o kaip daugybės cheminių medžiagų kompleksą. Tabakas, kuris yra natūralus nikotino šaltinis, prieš gaminant cigaretes yra apdirbamas – dedami priedai. Šie priedai leidžiami vartoti žmonėms, tačiau uždegus cigaretę, cheminės savybės pakinta ir įkvepiame daugiau kaip 4000 cheminių junginių (amoniakas, acetonas, kadmis, smalkės, formaldehidas, gyvsidabris, vandenilio cianidas, benzenas, fenolis, skruzdžių rūgštis, vandenilio peroksidas, polonis, švinas, radioaktyvieji izotopai ir t. t.).

Rūkančio žmogaus aplinka neišvengiamai prisipildo tabako dūmų, kurie teršia nerūkančiųjų orą. Tyrimais patvirtinta, kad iškvėpti tabako dūmai yra kenksmingi aplinkiniams. Toks priverstinis užteršto oro kvėpavimas vadinamas pasyviu rūkymu. Nerūkantieji ne tik nepatenkinti kvapu, kuris įsigeria į drabužius ir plaukus, bet skundžiasi tokiais simptomais kaip akių dirginimas, galvos skausmas, kosulys, gerklės perštėjimas ir pykinimas. Pasyvus rūkymas taip pat didina sunkių ligų riziką.

Itin didelė cigarečių žala pastebėta moterims. Nustatyta, kad moteriai rūkymas sukelia net tris kartus didesnę žalą nei vyrui. Plaučių vėžys tampa dažnesne moterų mirties priežastimi nei krūties vėžys. Rūkančios nėščios moterys rizikuoja sulaukti priešlaikinio gimdymo arba vaikelio žūties. Yra didelė tikimybė, kad rūkančių motinų vaikai turės nervinės sistemos sutrikimų.

Atlikti tyrimai parodė didžiulę žalą šalia rūkančiųjų esančių vaikų organizmui. Nuodinguose cigarečių dūmuose esančios dalelės nusėda ant vaikų drabužių, plaukų, pirštų ir pan. Tokiu būdu kenksmingos dalelės labai lengvai patenka į mažųjų organizmą.

Apie rūkymo žalą žino absoliučiai visi rūkaliai, tačiau jie vis vien rūko. Gaila, kad rūkyti dažniausiai meta tie, kas susiduria su šio įpročio pasekmėmis, kai jau būna per vėlu.

 

 

Informaciją parengė:

Prienų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close