Nacionalinį diktantą rašė 119 rajono žmonių

Vasario 23 d. jau šeštą kartą Lietuvos nepriklausomybės laikotarpiu šalyje buvo rašomas Nacionalinis diktantas. Tūkstančiai lietuvių visose Lietuvos savivaldybėse ir Lietuvos ambasadose užsienyje dalyvavo Nacionalinio diktanto konkurse, kurį organizuoja savaitraštis „Atgimimas“. Projekto partneriai – AB Lietuvos paštas, Valstybinė lietuvių kalbos komisija. Konkursą globoja Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

 

Nacionalinį diktantą rašė ir Prienų rajono savivaldybės gyventojai. Jis buvo rašomas seniūnijų patalpose, bibliotekose ir mokyklose. Kaip ir anksčiau, konkurse negalėjo dalyvauti lituanistai. Moksleiviai varžėsi atskiroje konkurso grupėje.

Nuo 11 val. diktantas buvo skaitomas per LRT radijo pirmąją programą. Diktantui parinktą Vytauto V. Landsbergio tekstą „Senelio laiškas“ skaitė LRT televizijos žinių vedėjas Marijus Žiedas.

Nacionalinio diktanto dalyviai prieniečiai vienbalsiai tvirtino, kad tekstą diktorius skaitė labai raiškiai, tačiau pernelyg greitai, todėl teko ir braukyti, ir kai kuriuos žodžius praleisti. Kai kurie sielojosi labai skubėję, todėl liko nepatenkinti savo rašysena. „Žiburio“ gimnazijoje diktantą rašiusi mokinė taip pat tikino vos spėjusi rašyti.

Kaip ir dera nacionaliniam diktantui, jame buvo gausu sunkiau rašomų žodžių, tačiau dauguma rašiusių prieniečių tikino, jog sudėtinga buvo tiek rašyba, tiek skyryba.

Prienų rajono savivaldybės posėdžių salėje šįkart nacionalinį diktantą rašė 13 žmonių. Tarp jų – nė vieno rajoninio turo nepraleidusi notarė Rasa Dereškevičienė, tik vieną kartą dėl svarbios priežasties nedalyvavusi Tarybos narė gydytoja Rita Keturakienė. Prieš keletą metų tapusi rajoninio turo nugalėtoja ir patekusi į respublikinį turą R. Dereškevičienė sakė: „Aš šį dalyvavimą Nacionalinio diktanto konkurse skiriu savo lietuvių kalbos mokytojai Anarsijai Adamonienei. Antra vertus, kas, jeigu ne mes, suaugusieji, turime rodyti pavyzdį savo vaikams. Diktantą rašantys žmonės jaučiasi darą prasmingą darbą. Tai – ne būtinybė, reikalas, o prasmingas darbas“.

Nacionalinio diktanto rajoninį turą organizavusi rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vyr. specialistė Renata Pavlavičienė taip pat kalbėjo, kodėl kai kuriems svarbu rašyti diktantą drauge su kitais dalyviais. Anot jos, tokiu būdu galima pajusti tikrąją vienybės dvasią, pasididžiavimą, jog esi lietuvis, mylintis savo gimtąją kalbą.

Pirmą kartą projekto istorijoje diktantą buvo galima rašyti namuose ir tekstą organizatoriams išsiųsti paštu. Tiesa, rašiusieji savarankiškai negali konkuruoti dėl raštingiausiojo titulo. Projekto organizatoriai paštu atsiųstus diktantus įsipareigojo patikrinti, ištaisyti ir grąžinti autoriams.

Keletas kalbintų prieniečių sakė rašę namuose, tačiau prisipažino apgailestaujantys, jog patingėjo atvykti į Savivaldybę, kur rašydami kartu galėjo pajusti tikrąją nacionalinio diktanto dvasią.

Nacionalinio diktanto pirmame ture dalyvavo 119 Prienų rajono savivaldybės gyventojų: Prienų savivaldybės administracijos patalpose rašė 13, Stakliškių vidurinėje mokykloje – 18, Jiezno gimnazijoje – 6, Prienų „Žiburio“ gimnazijoje – 24, Veiverių T. Žilinsko gimnazijoje – 9, Šilavoto seniūnijoje – 2, Prienų „Ąžuolo“ progimnazijoje – 37, Naujosios Ūtos pagrindinėje mokykloje – 1, Balbieriškio pagrindinėje mokykloje – 9.

Konkurso dalyvių rašto darbai buvo užklijuoti specialiuose vokuose ir išsiųsti į Vilnių. Todėl pirmojo turo diktanto tekstas bus paskelbtas Valstybinės lietuvių kalbos komisijos svetainėje ne iš karto, o vasario 26-ąją.

Konkurso dalyviai, pirmajame diktante padarę ne daugiau kaip keturias rašybos arba skyrybos klaidas, bus pakviesti į baigiamąjį konkurso turą. Tik tada paaiškės raštingiausias Lietuvos pilietis. Nacionalinio diktanto finalas bus rengiamas Vilniuje. Jo data bus paskelbta vėliau. Finalo dalyvius atrinks lietuvių kalbos ekspertų komisija.

Nacionalinio diktanto konkurso idėja į Lietuvą atkeliavo iš Prancūzijos. Savaitraščio „Atgimimas“ žurnalistas Stanislovas Kairys – vienas pirmųjų, organizavusių šį konkursą Lietuvoje

Roma Sinkevičiūtė

.

 

 

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close