GERIEJI AITVARAI. Dalinosi gerąja patirtimi

Praėjusią savaitę Prienų bendruomenės vaikų dienos užimtumo centras sulaukė svečių iš Jonavos. Pasidalinti gerąja patirtimi ir pasisemti idėjų iš ilgiau dirbančių kolegų atvyko viešosios įstaigos „Paneriečiai“ darbuotojai.

Svečius iš Jonavos: VšĮ „Paneriečiai“ direktorę Vilmą Karoblienę, vieną iš steigėjų Darių Ulkštiną ir savanorę Jolantą Ulkštinienę, atlydėjo Prienų rajono savivaldybės mero pavaduotoja Loreta Jakinevičienė. Jonaviečių apsilankymo Prienuose tikslas – pasidalinti gerąja patirtimi, pamatyti ir išgirsti, kuo gyvena Prienų bendruomenė, kokiomis veiklomis užsiima Vaikų dienos užimtumo ir Savanorių centrai.

Svečius pasitikusi Prienų bendruomenės pirmininkė Auksė Grižaitė aprodė suremontuotas bendruomenės patalpas, esančias Prienų „Žiburio“ gimnazijos bendrabučio pastato pirmame aukšte. Čia nuo praėjusių metų rugsėjo mėnesio įsikūrė savanoriai bei Vaikų dienos užimtumo centrą lankantys vaikai. Auksė papasakojo, kokiomis veiklomis užsiima vaikai ir savanoriai, parodė jų kūrybos darbelius iš vilnos, modelino, piešinius ant vandens. Pirmininkė pristatė ir šiais metais pradėtą vykdyti naują Prienų bendruomenės projektą „Socialinės rizikos ir socialinę atskirtį patiriančių asmenų integracija į darbo rinką“. Šis projektas parengtas trejiems  metams. Kaip pasakojo A. Grižaitė, vykdant projektą individualiai ir grupėse dirbama su darbo neturinčiais tėvais, skatinama jų motyvacija įsidarbinti, taip pat siekiama  ugdyti asmenines, socialines kompetencijas ir pritaikyti jas vietos bendruomenėje, apmokyti pagrindinių principų įsidarbinant ar atnaujinant įgūdžius. Projektas naudingas tuo, jog klientams bus pritaikomos bendrųjų ir profesinių įgūdžių programos ir mokymai, perkant paslaugas ir mokymus perkvalifikavimo ir mokymų įstaigose.

„Paneriečių“ direktorė V. Karoblienė ir kiti atstovai papasakojo, kokios priežastys lėmė jų įstaigos įkūrimą Jonavoje. Oficialus jos atidarymas įvyko praėjusių metų gruodžio pradžioje. Anot svečių, centro įkūrimo iniciatoriai buvo vieno iš „spalvingų“ daugiabučių namų gyventojai. Prieš kiek laiko keletas aktyvių moterų pradėjo kovą su savivaldybe už namo gyventojų teises, prieš nelegalią prekybą alkoholiu, prieš vaikų nepriežiūrą ir kitus negatyvius socialinius reiškinius. Jie darė viską, kad bendruomenės nariai įsitrauktų į visuomeninį gyvenimą, kartu švęstų šventes. Gyventojai vis aktyviau būrėsi veiklai, ieškojo įvairių vaikų užimtumo formų, vyresnieji kvietė vaikus ir jaunimą kurti vaidinimus, pasirodymus. Gyventojai dažniausiai susiburdavo laiptinėse. Kadangi jiems trūko patalpų, kreipėsi pagalbos į dabartinio centro įkūrėjus ir vadovus.

VšĮ „Paneriečiai“ steigėjai pirmąją paramą ir moralinį padrąsinimą gavo iš Jonavos rajono savivaldybės. Savivaldybė metams skyrė finansavimą įstaigos veiklai.

– Mūsų centro veikla specifinė. Kadangi dviejuose namuose gyvena  pakankamai daug probleminių šeimų, mūsų tikslas – užsiimti su šių namų bendruomenės nariais, ypač jaunimu, skatinti jų socialinę kompetenciją. Kviečiame visus dalyvauti, parodyti, ką jie moka, kuo gali dalintis. Kviečiame bendram darbui. Mūsų vizija – puoselėjant savanorystės idėją skatinti įvairaus amžiaus bendruomenės narių, ypač jaunimo, socialinę kompetenciją, – kalbėjo įstaigos vadovė.

Kadangi „Paneriečių“ veikla daugiausia grįsta savanorystės principu, finansavimą veikloms ir bendruomenės užimtumui planuojama gauti per projektinę veiklą. Jau yra pateikta keletas paraiškų projektams.

– Šiuo metu yra apie dvidešimt dienos centrą lankančių vaikų. Pagrindinis darbas vyksta nuo 15.00 iki 18.00 val., kada gali ateiti savanoriai. Etatinių darbuotojų neturime, išskyrus įstaigos direktorę. Tačiau yra nemažai bendraminčių, pagalbininkų ir mūsų viziją palaikančių žmonių. Be nuolat dirbančių poros savanorių, tam tikrų veiklų, renginių metu darbuojasi šešetas jų. Neseniai vienai mokytojai pasisiūlius mokyti vaikus vaidybos, pradėjo veiklą dramos būrelis. Savo pagalbą pasiūlė ir tautodailininkai. Net savo vytelių davė, kad vaikai galėtų pinti iš vytelių. Vėliau tikimės šią veiklą išplėsti iš projekto lėšų. Visi, kas tik gali, nori, prisideda prie centro veiklos, – pirmaisiais, bet gana sklandžiai besiklostančiais darbais pasidžiaugė direktorė.

Vaikai, pasak svečių, labai nori šio centro, laukia, kada grįžę iš kitų dienos centrų ar mokyklos galės ateiti į užsiėmimus. Prašo priimti juos ir savaitgaliais. Tokia galimybė yra svarstoma. Trauka didelė dar ir dėl to, kad centras įsikūręs vieno iš probleminių daugiabučių namų patalpose

Roma Sinkevičiūtė

.

 

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close